גילוח לפני שבועות

הרב עזריה אריאל

כ"ח אייר תשע"ג
שאלה
מתי מותר להתגלח לפני שבועות? האם רק בערב החג מחצות היום או שכבר לילה לפני? או מ3 ימי ההגבלה?
תשובה
שלום לשואל/ת. המנהג הנפוץ כיום בארץ ישראל הוא שלא להסתפר בימי ספירת העומר מפסח ועד ל"ג או ל"ד בעומר ותו לא (ל"ג - למנהג האשכנזים על פי הרמ"א סימן תצג ס"א, ול"ד - לנוהגים כשולחן ערוך, שם). יש מנהגים שלפיהם איסור התספורת נמשך גם לאחר מכן, ואפרט להלן את העיקריים שבהם. יש לברר מה מבין אלה הוא מנהג משפחתך וללכת לפיו, ואם יש ספק - ניתן להקל בו (שער הציון סימן תצג ס"ק יד): א. על פי הנגלה, קיים מנהג אשכנזי שמותר להסתפר בחודש ניסן ואבלות ימי הספירה מתחילה מאייר עד שבועות. כאן קיימות שתי אפשרויות (מובאות במשנה ברורה סי' תצג ס"ק יד-טו): 1. מתחילים את איסור התספורת מל' בניסן, שהוא א' דראש חודש אייר, ומאז עד ג' סיוון יש ל"ג ימים שבהם לא מסתפרים. לפי מנהג זה ניתן להסתפר בבוקר של ג' בסיוון (הראשון משלושת ימי ההגבלה), אך לא בלילה שלפניו, מפני שכדי להחשיב את ג' בסיוון עצמו כאחד מל"ג הימים צריך מקצת מן היום ממש ("מקצת היום ככולו"). 2. מתחילים את איסור התספורת מב' באייר עד ה' בסיוון ועד בכלל. לפי מנהג זה מותר להסתפר בבוקר ערב שבועות, מהטעם הנ"ל. ב. על פי מנהג האר"י ז"ל (מובא בשערי תשובה סי' תצג סק"ד), יש מקפידים שלא להסתפר בכל ימי ספירת העומר ללא קשר לאבלות הספירה. לפי מנהג זה ניתן להסתפר בעת הצורך כבר בליל ערב שבועות, אחרי שסופרים ספירת העומר, אבל אם אין סיבה מיוחדת עדיף להסתפר בבוקר (הרב יצחק ברדא שליט"א, שו"ת יצחק ירנן חלק ז סימן מג). אם אתם גרים ביישוב קטן שיש בו מנהג ברור - יש מקום שתתאימו את עצמכם למנהג זה, גם אם אינו כמנהג משפחתכם (רמ"א סימן תצג ס"ג).