- הלכה
- סוגי הכשרים
רמת המשגיחים ברבנות
שאלה
כשאני נתקל במוצר עם כשרות מקומית , ואיני מכיר את הרב המקומי, איני יודע כיצד לנהוג. השאלות הבאות יעזרו לי להכריע.
1 ראיתי ציטוט מדוח מבקר המדינה 2008 "בשלוש מועצות דתיות שנבדקו אין אישורים המעידים על עמידת המשגיחים במבחני ההסמכה של הרבנות הראשית".
מה המצב כיום בתחום זה?
2 ברוב הרבנויות כיום שכר המשגיח הוא מבית העסק או מהמועצה הדתית? אם מבית העסק - למה?
3 האם מחלקת הכשרות של הרבנות הראשית בודקת את רמת הכשרות של הרבנויות המקומיות? באיזו צורה?
4 כשרב חתום על ההכשר , המשמעות היא שהוא אחראי ומעיד שזה כשר ומותר באכילה?
לדוגמא : הרב מצגר חתום על התעודות בירושלים - קשה לי להאמין שיש לו זמן לבדוק את כל מערך הכשרות נוסף לעבודתו כרב ראשי, או שמא אני טועה והוא כן עושה זאת?
תשובה
ב"ה
שלו-ם וברכה,
א) הגוף הכשרותי היחיד שדורש כיום תעודות הסמכה למשגיחים הוא הרבנות. הרבנים הראשיים לישראל הרה"ג יונה מצגר שליט"א והרה"ג שלמה משה עמאר שליט"א חידשו את החיוב שהמשגיחים יעברו קורס בכשרות על ידי מכונים מורשים ומאושרים ויקבלו תעודת הסמכה מהרבנות הראשית. בעת קליטת משגיחים חדשים הרבנויות המקומיות אמורות לוודא שיש להם תעודה שכזו, אך אי אפשר בתקופה קצרה לשנות את המצב של כל המשגיחים הוותיקים. עם זאת, יותר ויותר משגיחים עוברים הכשרה זו במקביל לעיסוקם כמשגיחים בקורסי ערב וכד'.
ב) הרצון של הרבנות הראשית שהתשלום של המשגיח יינתן ע"י חברת כוח אדם חיצונית או ע"י המועצה הדתית כדי שלא תהיה תלות בין המשגיח למושגח אולם אין משרד הדתות משתתף בתשלום למשגיחים והעלות של חברת כוח האדם היא כ30% ובעלי העסקים הרבה פעמים לא מוכנים לספוג את העלות הנ"ל. לכן, חלק מהמשגיחים מקבלים שכר באופן ישיר מהבעלים. עד היום לא הצליחו למצוא את הנוסחה המתאימה להעסקתם באופן רציף למרות הוועדות הרבות הן מצד המדינה והן מצד גופים וולנטרים אשר התעסקו בנושא.
ג) רבני אגף הכשרות עושים מעת לעת ביקורות ברבנויות המקומיות וכותבים לרבנויות המקומיות סיכום על הביקורות. וכן מפרסמים עדכוני כשרות שיכולים לקבלם בדואר אלקטרוני וכן לקרוא אותם באתר של הרבנות הראשית ועוד אתרים כגון: אתר ישיבת בית א-ל. כמו"כ מוטלים קנסות מינהליים על בתי עסק אשר נמצאו מפרים חוק ונהלים כאשר המקרה הוא חמור.
ד) כשם שרמטכ"ל לא מכיר כל שומר בכל בסיס כך גם לא מצופה מרב החתום על תעודת כשרות להיות בכל יום בבית העסק. נותן ההכשר מפעיל מערך מסודר ע"י עובדי מועצה דתית כראש מחלקת הכשרות ומפקחיו תוך הכוונה וייעוץ: ברב הפוסק שלה, מנהלה ומפקחיה. הרב אמנם גם מבקר מעת לעת במקומות שהוא רואה צורך לבקר שם.
ה) למרות שיש תעודת כשרות לבית אוכל, אפילו כשרות מהדרין, טוב לבדוק עם המשגיח של בית האוכל אם רמת הכשרות מתאימה לדרישות ההידור של האוכל ובכך הדבר מחזק את מעמדו בעיני בעל העסק, כמו חיזוק כל מערך הכשרות הממלכתי.
בברכה,
הרב חגי בר גיורא

כשרות צהר
הרב אליקים לבנון | כ"ד אלול תשפ"ג
ספציפית בנוגע למוצרי שוקלד של עלית
הרבנות הראשית לישראל | י"ד מרחשון תשע"ו
כשרות סניף ’רולדין’
הרבנות הראשית לישראל | י"ד סיון תשע"ח

כשרות בעל האש
הרב דוד חי הכהן | ה אלול תשפ"ב
הרבנות הראשית לישראל
בד"ץ "שמן המשחה"
ג סיון תשס"ג
כשרות מסטיק אורביט
כ"ג תשרי תשס"ד
כשרויות בחו"ל
כ"ח אלול תשס"ג
איך להימנע מחלב עכו"ם וג’לטין?
י"ח מרחשון תשס"ד

מדליק כמה פעמים חנוכיה, מה מברך?
הרב מיכאל יומטוביאן | כ"ג כסלו תשע"ח

הדלקת נרות חנוכה אצל ההורים
הרב שמואל אריאל | כ"ב כסלו תשע"ז

מתי מדליקים את השמש בחנוכייה
הרב נועם דביר מייזלס | כ"ח כסלו תשפ"ג

כיבוי נרות חנוכה תוך הזמן שקבעו חז"ל
הרה"ג דוב ליאור | י"א טבת תשס"ח

איך להשתחרר מפחד ועצב?
הרב עזריה אריאל | כ"ד כסלו תשפ"ד
האם יש איסור דאורייתא להיות לקוח של בנקים?
הרב משה מאיר אבינר | כ"ד כסלו תשפ"ד
