- משפחה, ציבור וחברה
- מזוזה
שאלה
שלום,
בעלי ואני עברנו בשבועות האחרונים לבית חדש אשר חלק מהדירות בבניין עדיין בבניה.
עם המעבר קבענו על משקוף הדלת מזוזה וכן ביתר החדרים בבית ... בשבוע האחרון מצאנו מספר פעמים את המזוזה על הרצפה שבמקרה האחרון אף הופרד הכיסוי כסף שמעל גוף העץ של בית המזוזה ... הבאנו את המזוזה לחנות לבדיקה ותיקון ובעל המקום אמר לנו שלדעתו מדובר בונדליזם מכוון אנו חוששים שמדובר באחד מבני המיעוטים שעובדים בקומה שלנו בדירה אחרת לאור הישנות המקרה ודבריו של בעל החנות. העבודות עתידות להסתיים תוך חודש לערך ואנו לא יודעים מה לעשות בזמן הזה מאחר ואנחנו לא רוצים שימשיכו לפגוע במזוזה.
האם יש דרך להתקין את המזוזה זמנית בתוך הבית?
תשובה
לשואלים, שלום וברכת יישוב טוב בביתכם החדש.
ניתן לקבוע את המזוזה באופן זמני בתוך הבית, אבל בחלל הפתח, בין המשקופים. לפי שיטת השולחן ערוך (מנהג עדות המזרח) יש לקבוע אותה ללא ברכה, ולפי הרמ"א (מנהג האשכנזים) - בברכה. אם לא ניתן לקבוע אותה בחלל הפתח, יש לקבוע אותה במקום הקרוב ביותר האפשרי אך ללא ברכה.
לכתחילה המצווה לקבוע את המזוזה מחוץ לדלת ובטפח החיצוני ביותר של המשקוף. ברם, הרמ"א (יורה דעה סימן רפט סעיף ב) כותב שהדבר אינו מעכב, והש"ך (ס"ק ב) מסביר שלדעתו ניתן לקיים את המצווה אפילו לפנים מהדלת. הוא מציין שהדבר שנוי במחלוקת ראשונים, ולדעת הבית יוסף מזוזה זו פסולה (ולכן כתבתי שלדעת השולחן ערוך אין לברך), אך כתב שבסביבת גויים כשיש חשש שיקחו את המזוזה ניתן לסמוך על דעה זו ולקבוע בפנים.
במקרה שזהו מצב קבוע, חלילה, יש לחצוב מקום למזוזה עם הזכוכית ולאטום בביטון (ולהשאיר חור שייראו קצת מהמזוזה, ועדיף - בשם ש-ד-י). לכתחילה זה טוב יותר מאשר מזוזה מאחורי הדלת (קיצור שולחן ערוך סימן יא ט), וכך ידוע לי שעושים בכמה בתים בעיר העתיקה בירושלים בסביבה עוינת, אבל כשמדובר על מצב זמני אפשר לעשות כהצעתכם.