- משפחה, ציבור וחברה
- יארצייט ואזכרה
809
שאלה
שלום רב כבוד הרב,
סבה של אשתי נקבר לפי ההלכה הספרדית (הוא נולד ספרדי, למרות שמרבית חייו חי לפי ההלכה האשכנזית) ולכן נערכה אזכרה אחד עשר חודשים לאחר פטירתו, לפי התפישה הספרדית.
האם ניתן לערוך עוד אזכרה חודש לאחר מכן (דהיינו, שנה לפטירת המנוח) - זאת אומרת, שתי אזכרות בשנה לאותו אדם?
תשובה
לשואל, שלום!
1. ראשית, הבה נדייק בניסוח. אין "הלכה אשכנזית" ו"הלכה ספרדית". יש תורה אחת וחילוקים מסוימים. בפרט בקבורה ואבלות, ההבדלים בין העדות הם במנהגים בלבד. לכן לא נכון לומר שהסבא "נקבר לפי ההלכה הספרדית".
2. הקובע לעניין מנהגי האבלות איננו שיוכו העדתי של הנפטר אלא שיוכם העדתי של האבלים. למשל, כשבת מעדות אשכנז נישאת לספרדי ומתחילה לנהוג כמותו, בדיני אבלות על הוריה האשכנזיים היא נוהגת כספרדים. זה לגבי ענייניה האישיים, אבל לגבי חילוקי מנהגים בקביעת האזכרה, מסתבר שיש ללכת אחרי רוב המשפחה ו/או אחר בני הנפטר.
3. חלק מעדות המזרח נוהגות לעשות אזכרה גם במלאת אחד עשר חודש וגם ביום השנה, כך שאין כל סתירה בעריכת אזכרה ביום השנה, ואדרבה, לפי מנהג זה האזכרה ביום השנה היא העיקרית (ילקוט יוסף אבלות עמ' תרה, שו"ת מבשרת ציון לרב בן מוצפי שליט"א ח"א יו"ד סי' כה). לא מוכר לי מנהג לערוך אזכרה רק במלאת אחד עשר חודש ולא ביום השנה, ובחיפוש בספרים שונים לא מצאתי זכר למנהג זה. גם אם במשפחתכם זהו המנהג (מנהג מוסמך, על פי רבני העדה), ניתן לערוך אזכרה נוספת לפי המנהג המקובל אם המשפחה בכללה רוצה בכך, ואין לעורר ויכוח ומחלוקת בנושא.
4. ראוי למעט בהוצאות האזכרה, ובפרט לעושים שתי אזכרות. עיקר התועלת לעילוי נשמת הנפטר היא בתשובה ולימוד תורה ומעשים טובים של צאצאיו, במשך השנה הראשונה לפטירתו ובכלל.
החזרת בגד כשהמוכר לא מוכן
הרב משה מאיר אבינר | ט"ז אדר תשפ"ה
