שאל את הרב

  • שבת ומועדים
  • שאלות כלליות
קטגוריה משנית
undefined
שאלה
שלום וברכה, רציתי לשאול לגבי משקה או מאכל שגמר תיקונו בשבת ממש. כלומר, נניח יין או בירה שגמר תסיסתם הוא בשבת ובערב שבת לא בהכרח היה ניתן לשתות אותם. כידוע התהליך הוא כימי ולא בישול או חום. האם יש להתיחס לכך באל בישול ומיגו שאתקצי בין השמשות או לענין האם הוא מאכל דורסאי - ואם כן איך אדע למעשה להגדירו כך? וכן שאלה נוספת - אם יש ירק או פרי - למשל אבוקדו שלא היה ראוי למאכל בערב שבת מחמת שהיה בוסר ואני רוצה לבדוק האם הבחיל בשבת האם מותר? וכן אם הבדיקה תשנה את צורתו כגון שישאיר בו נקב או צורת האצבע בלחיצה - האם זה כמו פלסטלינה שאסור או שמותר במקרה זה? ישר כח ותזכו למצוות
תשובה
שלום פרי שהבשיל בשבת או יין שנהיה ראוי לשתיה בשבת וכד' מותרים באכילה ושתיה ולא שייך בזה מיגו דאיתקצאי כיון "שלא דחאו בידיים" ועוד שנחשב "יושב ומצפה" מתי יהיה ראוי המאכל לאכילה. עיין משנ"ב שיח ח; לוח המוקצה ערך אבוקדו; אורחות שבת פרק יט אות שע והערות תקלג, תקמד. אין בבדיקת רכות האבוקדו בעיית בונה וכד'.
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il