• האם מברכים במקרים שונים

האם יש מקום לברכה על מקלחת

הרב עזריה אריאל

כ"א מרחשון תשע"ד
שאלה
שלום רב ושבת שלום... ידוע שאסור להנות בעולם ללא ברכה...האם יש ברכה על מקלחת? הרי בימים שקר ובימים שחם להתקלח ולצנן את הגוף או לחמם את הגוף זה תענוג...האם יש ברכה?
תשובה
לשואלת, שלום! הדין ש"אסור ליהנות מן העולם הזה ללא ברכה" נאמר על הנאת אוכל ושתייה וריח, שבהן יש משהו פיזי שנכנס לגוף (לגבי הריח הדבר לא פשוט, ולכן הגמרא בברכות מג ע"ב נזקקת ללימוד מיוחד על הצורך לברך עליו, אך זוהי הרחבה של עניין האכילה והשתייה, כלשון הרמב"ם בהל' ברכות פ"ט ה"א והטור סי' רטז). על שאר ההנאות אין ברכה מסוימת לברך לפני ההנאה. בימי חז"ל היה מקובל שבבית רוחצים רק את הפנים הידים והרגליים, ובשעת רחיצת הפנים מברכים "המעביר שינה מעיניי ותנומה מעפעפיי". מקלחת מלאה נעשתה בבית המרחץ העירוני, ומאחר שהייתה בו סכנה מסוימת של נפילה אל האש המחממת את המים נקבעה על כך תפילה מיוחדת לפני הרחיצה (בדומה לתפילת הדרך) ולאחריה, כאשר ההודיה התמקדה בהצלה (גמרא ברכות ס ע"א-ע"ב). את צודקת בכך שהיום ראוי לנו להעריך את העובדה שיש לנו מים זמינים, חמים וקרים, ברמת חיים שפעם הייתה שמורה למלכים. ניתן להודות על כך לה' בברכה בכל בוקר "שעשה לי כל צרכי" וכן בברכת מודים "על נפלאותיך וטובותיך שבכל עת".