- שבת ומועדים
- ספר בראשית
שבט יששכר לעומת שבט לוי
שאלה
שלום.
נאמר שרק שבט לוי עסק בתורה בזמן שיעבוד במצרים (נא תקנו אותי אם הסברה הזאת שגויה). עם זאת שבט יששכר הוא זה שזכה לברכה לעמל בתורה מיעקב אבינו. מדוע שבט יששכר לא עמלו בתורה בזמן השיעבוד?
תשובה
הסיבה לכך ששבט לוי לא נשא בעול השעבוד מבוארת בחזקוני (שמות ה, ד), וכך הוא כותב: מפני מה זכו שבטו של לוי להיות חפשי משיעבוד מצרים?
כששעבדו מצרים בישראל, מתחלה היה פרעה משעבד עצמו עמהם כדי שיתאמצו במלאכה, כדדרשינן "בפרך" - בפה רך. באותה שעה נזכר שבטו של לוי מה שצוה יעקב בשעת פטירתו, שלא ישאהו לוי לפי שהיה עתיד לשאת את ארון הקודש ולא רצה לשעבד את עצמו, ולא הכריחם פרעה. מיום ההוא והלאה הוקבע להיות משועבד כל מי ששעבד עצמו.
ועוד נמצא באגדה: אברהם מסר כל קבלת התורה ליצחק, ויצחק ליעקב, ויעקב ללוי, ולוי וזרעו הושיבו ישיבות במצרים. ולפי שלא היו יודעים שום מלאכה ולא נסו בה, רק בתורה היה כל עסקיהם, לא נשתעבדו במצרים.
ורמב"ן כתב: ומנהג בכל עם להיות להם חכמים מורי תורתם, ולכן הניח להם פרעה שבט לוי שהיו חכמיהם וזקניהם, והכל סיבה מאת ה'.
לפי טעמים אלו אין כל קושי בשאלה מדוע שבט יששכר שועבד.
בברכה נאמנה
שאול בן הכנענית
הרב בנימין במברגר | ח טבת תשע"א

למה אחי יוסף לא קיבלו עונש?
הרב רפאל וסרטיל | ל סיון תשפ"ב

"נוח לו לאדם שיפילוהו לכבשן האש..."
הרב רפאל וסרטיל | י"ז אלול תשפ"ב
וְעֹשֶׂה חֶסֶד לַאֲלָפִים לְאֹהֲבַי וּלְשֹׁמְרֵי מִצְוֺתָי
הרב חיים שריבר | י"ט כסלו תשפ"ג

הרב רפאל וסרטיל
רב בגרעין בית מוריה - באר שבע עורך תכני לימודים בתנ"ך למערכת החינוך. עורך ספרי קודש.

מדוע יוסף לא אמר לאביו שהוא נמצא במצרים
ד ניסן תשע"ב

מקורות לדיני זיבה קטנה וגדולה
ט אייר תשע"ב

שמירת כבודם של ישראל בדברי משה
ט"ו אייר תשע"ב

מדוע עשיו לא כיבד את אמו
י"ג סיון תשע"ב

איזה "זרוע" לקנות לפסח ואם אוכלים אותה
הרב נועם דביר מייזלס | ז ניסן תש"פ

טחינה האם אסורה בגזרת קטניות
הרה"ג דוב ליאור | י"ד ניסן תשע"א
האם קמח חמץ?
הרבנות הראשית לישראל | ב ניסן תשע"ג
האם קמח חמץ?
הרבנות הראשית לישראל | ב ניסן תשע"ג

חול המועד
הרב יצחק בן יוסף | ח ניסן תשפ"ג

איסור תספורת אצל גוי
הרב נועם דביר מייזלס | ט ניסן תשפ"ג
ביעור שביעית - האם ניתן להפקיר בבית
הרב משה מאיר אבינר | ט ניסן תשפ"ג
