- הלכה
- ברכות הגומל ושעשה לי נס
על איזה נס מברכים ברכת הגומל
שאלה
נפלה אבן מסוכן מהתקרה לידי, נפל טיל בחדר ולא פגע באף אחד, ירו ולא פגע כי אם בבגד.
מה הדין בברכת הגומל?
האם זה בגדר כמעט שלא... או זה כמו נס.
תשובה
לשואל, שלום!
המהר"ל מפראג (נתיבות עולם, נתיב העבודה, יג) קובע כלל, שמי שהסכנה חלפה לידו ולא פגעה בו אינו מברך הגומל, כי לא היה במקום שבו הסכנה, ורק אם היה במקום שבו הסכנה ולא ניזוק, כגון שעמד תחת האבן ויכלה להורגו ולא נהרג, יברך. הגדרה זו התקבלה להלכה בפוסקים האחרונים (ציץ אליעזר חי"ח סי' כב; הליכות שלמה פכ"ג סעיף א; ועיין משנה ברורה סי' ריח ס"ק לב לעניין ברכת "שעשה לי נס", אם כי יש לחלק בינה לבין "הגומל", עיין שם ס"ק לא).
יחד עם זה, אם בדרך הטבע הגורם המסוכן היה אמור לפגוע באדם ובכל זאת לא נפגע, בדרך שנראית מפליאה - עליו לברך.
לכן, במקרה של נפילת האבן לידך אין צורך לברך. במקרה של נפילת טיל בחדר, בדרך הטבע טיל אמור להרוס את החדר ולפגוע בכל הנמצאים בו ולכן יש לברך (אם לא התפוצץ - נראה שיש לברך הגומל, ואם התפוצץ ובכל זאת לא פגע - זהו נס על טבעי, וכשמבקרים מדי פעם באותו מקום יש לברך גם "שעשה לי נס במקום הזה"). יריה שכוונה נגדך ופגעה רק בבגד - יש לברך הגומל.
להרחבה בנושא זה עיין ב'פסקי תשובות' סימן ריח עמ' תתסא-תתסז ובמאמרו של הרב שילה רפאל ב'תחומין' יא.
לפי מנהג עדות המזרח, אין מברכים "הגומל" בשם ומלכות כשניצלים מסכנה כלשהי, פרט לארבעת הדברים שהוזכרו בגמרא: חולה שהתרפא, הפלגה בים, הולכי מדבר וכיוצא בו, ואסיר שהשתחרר מכלא מסוכן (עיין שולחן ערוך סימן ריט ס"ט וברכי יוסף שם)

שאלת המשך לשאלה "הגומל על תאונה"
הרב יצחק בן יוסף | י"ט אב תשפ"א

לברך על נס של אביו או רבו
הרב עזריה אריאל | כ אייר תשע"ז

ברכת הגומל לנשים
הרה"ג יעקב אריאל | א ניסן תשס"ד
ברכת הגומל או תפילת הודיה
הרבנות הראשית לישראל | כ"ח תשרי תשע"ו

הרב עזריה אריאל
ראש כולל מכון המקדש.

אשה בכתיבת סת’’ם ומגילת אסתר
י"ג שבט תשע"ג

העברת שעון שבת למצב קבוע בשבת
ג שבט תשע"ג

ספרי קודש בחדר שינה
ב אדר תשע"ג

לימוד מקצועות חול בשבת
ה שבט תשע"ג

מה מברכים על ברקים ורעמים
הרב יצחק בן יוסף | י מרחשון תשע"ג
זבד הבת + נתינת השם
הרב יוסף אפריון | י כסלו תשע"א

מה אומרים בניחום אבלים
הרב ש. יוסף וייצן | כ"ו תמוז תשס"ח

הוצאת אבל משבעה - כיצד?
הרב יצחק בן יוסף | י"א מרחשון תשפ"א

מרק מאבקת מרק בשרית הוא בשרי?
הרב מיכאל יומטוביאן | י"ד שבט תשפ"ג

הכנסת תקע לשקע בהפסקת חשמל בשבת
הרב שמואל אריאל | י"ב שבט תשפ"ג

עלייה להר הבית - דעת הרבנים והליכה אחר הרוב
הרב עזריה אריאל | י"ב שבט תשפ"ג
