• תורה, מחשבה ומוסר
  • מצוות הלימוד

"חייב אדם לשלש את תלמודו"

הרב דוד חי הכהן

כ"ו שבט תשע"ד
שאלה
שלום כבוד הרב שליט"א הגמרא במס' קידושין כותבת שאדם צריך לשלש את לימודו. תוס' כותב בשם רבינו תם שהבבלי כולל את שלושתם לכן אנו סומכים על כך הרמ"א שכך פסק. הרמב"ם ושו"ע פוסקים שצריך לשלש רק בתחילת לימדו שיהא בקי ואז יעבור רוב זמנו לתלמוד ולעתים יתעסק במקרא ובמשנה. הריטב"א והר"ן כותבים שלא הכוונה שממש ישלש את הזמן אלא יתן לכל דבר הזמן הראוי לו. השו"ע הרב כתב שצריך לחוש לדעת הר"ן וכך לעשות. שאלתי היא, למה היום לא עושים כמו פסיקת השולחן ערוך, האם בגלל שכך היה המנהג ומנהג נגד מרן? ואם אדם ישאל את הרב שהוא רוצה ללמוד כמו שהשו"ע פסק, מה הרב יורה?
תשובה
יש לדעת שאין אדם לומד תורה אלא במה שהוא חפץ ובתחילת לימודו משתדלים להקנות יסודות בכל החלקים כדי שיוכל אח"כ להתפתח בעצמו בכולם. אולם אם ילמדו את התלמיד בניגוד גמור לרצונו עלולים להפסיד את הכל. ובין כך בשנים הראשונות מלמדים תורה שבכתב ואח"כ הלכה משולבת עם גמרא בצורה קלה שזה מתאים קצת לרמב"ם ושו"ע. ומי שחשקה נפשו ורוצה ללמוד מומלץ שילמד לפחות חמישה חומשי תורה עם רש"י, קיצור שולחן ערוך כולו ואח"כ גמרא.