- הלכה
- בבוקר
880
שאלה
שלום וברכה.
אני קמה בלילה להניק את בני מספר פעמים ויש לי כמה שאלות,
הקדמה לשאלות:
1. שכשאני כמה לרוב הוא כבר בוכה אך "בכי רגוע" ואם אלך ליטול ידיים זה יכול לגרום לו לבכות בכי היסטרי יותר וגם לבעלי להתעורר..
2. כדי לא להירדם בהנקות אני אוכלת ומקשיבה לשיעורים.
3. הלילה שלנו נמשך בערך עד 8-9 בבוקר..
השאלות:
א. האם זה בסדר להניק בלי ליטול ידיים?
קורה שאני נוגעת בפיו וגם קורה (לא לעיתים קרובות) שאני צריכה להחליף לו חיתול.
ב. האם זה בסדר לשמוע דברי תורה באמצע הלילה בלי ליטול ידיים?
ג. לקראת הבוקר- האם אני חייבת לברך ברכות התורה כדי לאכול/ לשמוע דברי תורה/ לשמוע מוזיקה חסידית? אם כן- מאיזו שעה בבוקר?
ד. לגבי ברכות התורה- כדי לאומרם חייבים ליטול ידיים של בוקר או שמספיק לשפשף ידיים? אפשר לאומרם תוך כדי הנקה?
ה. אם ב-א ו-ב התשובה היא שצריך ליטול ידיים אז- אם כבר נטלתי ידיים של בוקר (ואמרתי ברכות התורה אם יש צורך, תלוי לפי תשובת הרב) ואח"כ חזרתי לישון אז כשאני קמה להניק אפשר לעשות זאת רק עם שפשוף של היד? ולגבי אכילה?
ממש ממש תודה וסליחה על ריבוי השאלות,
השתדלתי להיות מובנת כמה שיותר..
תשובה
לשואלת, שלום!
א. באמצע הלילה ניתן להניק בלא נטילת ידים, למרות הנגיעה בפי התינוק או מקומות אחרים (ילקוט יוסף, אוצר דינים לאישה ולבת, פרק א סעיף יט, על פי 'אשל אברהם' מבוטשאש, סי' ד סק"ב, ושם מפורש יותר ההיתר גם כשנוגעים בפי התינוק וכדומה). יש שהחמירו בזה (ראו שו"ת רבבות אפרים ח"ד סי' רנב), ואם זה נוח - עדיף ליטול ידים.
ב. מצד הדין, כל עוד לא ידוע על לכלוך ממשי שעל הידיים, מותר ללמוד ולברך ללא נטילת ידיים. ואם יש לכלוך ממשי - ניתן להשתמש במגבון וכדומה (שו"ע סי' ד סכ"ג ומשנ"ב ס"ק סא, ובהרחבה בהלכה ברורה ח"א, שו"ת אוצרות יוסף סי' טז). בדרך כלל לא נוהגים כך, אבל כאשר יש צורך כפי שתיארת ניתן להקל כעיקר הדין.
ג. לא רק לקראת הבוקר אלא גם באמצע הלילה, אם את מתעוררת אחרי שינה רצופה ("שנת קבע") צריך לברך ברכות התורה לפני לימוד תורה (שו"ע סי' מז סי"ג; ואפילו אם את מתכננת לחזור לישון - ברכה זו מספיקה ליום הבא, משנה ברורה שם ס"ק כט). לעניין זה, שמיעת דברי תורה ללא דיבור בפיך שנויה במחלוקת האם היא זקוקה לברכת התורה או לא (לדעת השולחן ערוך סי' מז ס"ד אין צורך לברך, והגר"א שם חולק), ולכן רצוי לברך ולומר אחרי הברכה דברי תורה (כגון פסוקי ברכת כהנים, כנהוג) ואז לשמוע את שיעורי התורה.
שמיעת מוזיקה חסידית אינה זקוקה לברכת התורה, כי אין זה לימוד (ראו כיוצא בזה במ"ב סי' מז סק"ד; ואכילה בוודאי אינה צריכה ברכת התורה ומותר שתהיה קודם ברכת התורה).
ד. כאמור לעיל ב, מותר לברך וללמוד ללא נטילת ידיים אם לא ידוע על לכלוך ממשי. מותר לעשות זאת גם תוך כדי הנקה (שו"ע או"ח סי' עד ס"ד, ואגב, ההנקה עצמה אינה מצריכה נטילת ידים אחריה - בן איש חי, שנה ראשונה, תולדות, יז).
ה. כאמור, אין צורך.