• עבודה זרה, פסלים ותמונות

עשיית צורת אדם

הרה"ג דוב ליאור

כ"ה אדר א' תשע"ד
שאלה
שלום לכבוד הרב שליט"א אשמח אם הרב יוכל לפרט מה גדר האיסור של עשיית צורת אדם להלכה. כמו כן, אשמח לדעת מה הגדר של בובת אדם העשויה משלג.
תשובה
גדר האיסור הוא שלא לעשות צורה בולטת של אדם - אף, עיניים, חיתוך איברים ודברים כאלה, צורה שלימה. הסיבה לאיסור היא שבתקופת האליליות אנשים עשו צורות כאלה והשתחוו להם, הרמב"ם כותב שהתורה האלוקית שלפה את חרבה נגד כל הגשמה, "לא תעשון איתי אלוהי כסף ואלוהי זהב", "לא תעשו כל פסל וכל תמונה". התורה אסרה את זה כדי למנוע מאיתנו היגררות אחרי אליליות, אבל אם לא עושה צורה שלימה יש תזכורת כדי שהאדם שלא יטעה בזה ולכן צורת אדם בלי אף או בלי אוזן לא אסורה. יש תשובה באגרות הראי"ה כשחנכו בית ספר לאומנות לפני מאה שנה, הרב אמר שיקפידו על כך משום שהתורה הקפידה על זה, כי זה דברים שבענייני אמונה וצריך שיקפידו בזה. לגבי שלג, לא נראה לי ששלג הוא דבר בר קיימא כי הוא עומד עוד מעט להפשיר ומסברא נראה לי שאין בעיה. הרי אם אדם בשבת עושה דבר כזה, הוא יהיה פטור אפילו אם הצורה תישאר עוד יום או יומיים, היא לא נקראת דבר בר קיימא, זה כמו לעשות קוביות קרח בשבת שהפוסקים אומרים שמותר.