- הלכה
- אופן אמירת הברכה
- הלכה
- לא ילבש
1025
שאלה
כבוד הרב, שלום.
ברצוני להפנות אלייך מספר שאלות:
1. לאחר שאכלתי דבר הדורש להגיד עליו ברכה אחרונה (אם זה ברכת המזון, בורא נפשות או מעין השלוש) - כמה זמן אחרי שסיימתי לאכול (ממש מהביס האחרון) אני יכול לברך את הברכה?
2. לאחר שאני מבצע פעילות ספורטיבית (ריצה וכו’) אני אוכל מיד סעודה שכוללת בתוכה לחם. את הפעילות הספורטיבית אני מבצע עם בגדים קצרים (קצרים יותר מקו הברך וקו המרפק).
האם אני יכול לברך את ברכת המזון עם בגדים אלו? האם זה בסדר לבצע עם בגדים כאלו כל ברכה שהיא (אשר יצר, שהכל נהיה בדברו וכו’)?
האם זה בכלל בסדר לברך ברכות כשאתה מזיע מאוד ומלוכלך מהזיעה לאחר הפעילות הספורטיבית?
3. למיטב הבנתי, קיימת אפשרות לבצע סוג של טבילה במקלחת בבית במקום במקווה עצמו. שאלתי היא האם זה נכון, ואם כן כיצד הדבר מתבצע? בכמה ליטרים של מים עלי להתקלח וכמה זמן בערך עליי להתרחץ כשזרם המים עליי?
4. האם זה בסדר לקצץ שיער במקומות שונים בגוף (בית שחי, חזה ובטן)?
אשמח לתשובתך המהירה, תודה רבה.
תשובה
לשואל, שלום!
1. אם אכלת כמות של ארוחה מלאה ומשביעה - יש לברך אפילו אם חלפו מספר שעות, עד שאתה כבר מרגיש רעב לארוחה הבאה. אם אכלת כמות קטנה - יש לברך עד שיעברו 72 דקות (האומדן המקובל ל"מהלך ארבעה מיל") מסיום אכילתך (שולחן ערוך אורח חיים סימן קפד ס"ה ומשנה ברורה ס"ק כ).
2. מותר לברך את כל הברכות עם בגדים קצרים וכשאתה מזיע, פרט לתפילת העמידה שבה נדרשת הופעה מכובדת כעומד לפני המלך (שולחן ערוך סי' עד סעיף ו). הידיים צריכות להיות נקיות בכל מקרה, ואם הן מלוכלכות מזיעה צריך לרחוץ אותן לפני כל ברכה (שער הציון סי' קפא ס"ק לב ומשנה ברורה סי' רכז ס"ק יב).
3. מקלחת איננה תחליף לטבילה של חובה בשום אופן, לא בזרם מים שזורם עליך ולא בכניסת הגוף לתוך המים. במקרה מסוים הקלו בזה: עזרא הסופר קבע שבעל קרי (מי שיצא זרע מגופו, ואין זה משנה באלו נסיבות) לא יברך ולא ילמד תורה עד שיטבול, ולעניין זה הקלו חז"ל שניתן להסתפק בשפיכת תשעה קבין של מים, שהם כ- 12 ליטר, על הראש ורוב הגוף, ובתנאי שזה יהיה ברציפות. בזרם בינוני במקלחת זה בערך דקה ורבע. בגמרא נאמר שתקנה זו בטלה, ולכן מן הדין אין צורך לטבול במקווה או להתקלח כאמור, אבל יש שמקפידים על טבילה זו, והם יכולים להמיר אותה במקלחת כנ"ל.
4. על פי איסור "לא ילבש גבר שמלת אשה" אסור לגבר להסיר לגמרי את שיער בית השחי ואת השיער באזור הערווה, מאחר שזהו דבר שדרך נשים לעשותו ואינו מקובל אצל גברים, אלא אם כן יש בדבר צורך רפואי. מותר לקצר את השערות הללו במספריים שמשאירות שערות ניכרות. בשאר חלקי הגוף מלבד אלו, מותר לקצץ לגמרי אבל לא בתער אלא ב"מספריים כעין תער", קיצוץ במספריים בדומה לתער, כגון מכונת גילוח (שולחן ערוך יורה דעה סימן קפב סעיפים א, ד, והרחבה בספר 'קדושת ישראל' לרב איתמר מחפוד, פרק ו).
גילוח בחג העצמאות
הרב אליעזר מלמד | כ"ה אדר ב' תשס"ה
