הכשר לפסח של פלטה עם משטח זכוכית

הרב חיים שרייבר

ה אדר ב' תשע"ד
שאלה
כיצד ניתן להכשיר פלטת שבת עם משטח מזכוכית לפי דעת האשכנזים? תודה ובשורות טובות.
תשובה
שלום יש לנקות היטב את הפלטה, להקפיד כמובן שלא תהיה בת יומה, ולהדליק אותה במשך כמה שעות. לאחר ההכשרה יש להקפיד לכסות את הפלטה בנייר אלומיניום עבה. הרחבה: לגבי זכוכית נחלקו השו"ע והרמ"א: דעת השו"ע שכלי זכוכית אינם צריכים שום הכשר ודי להם בשטיפה בעלמא, וכן מנהג בני עדות המזרח. ודעת הרמ"א שכלי זכוכית אינם נכשרים אפילו הגעלה וכן מנהג האשכנזים. יש מהאשכנזים שמורים כיום להכשיר כלי זכוכית בהגעלה, מפני שהזכוכית שלנו חזקה יותר ויכולה לעמוד בהגעלה. ובמיוחד בפיירקס שהוא עמיד באש נוטים יותר להקל. ויש שהורו להגעיל את הזכוכית שלוש פעמים. ולמעשה, האשכנזים נוהגים שלא להגעיל כלי זכוכית לפסח כדעת הרמ"א, ורק בשעת הדחק סומכים על הדעה המקילה. ולכן כוסות וצלחות מזכוכית שהשתמשו בהן חמץ בחמין: למנהג עדות אשכנז אין להשתמש בהן בפסח, ואע"פ שדרך תשמישן בצונן כיון שלפעמים משתמשים בהם בחמין. ולבני עדות המזרח הנוהגים כדעת המחבר משתמשים בכלים אלו בהדחה וניקוי היטב, ויש מבני עדות המזרח שמחמירין להכשירן בשריה. לגבי פלטה של שבת: הדרך המעשית הקלה ביותר היא לנקות את הפלטה היטב להדליקה למשך כשעה, ולאחר מכן לצפותה בנייר כסף עבה (100-150 מיקרון) ולהשתמש בה בפסח, אם רוצה להכשירה לשימוש גם בלא ציפוי עבה, ישפוך על הפלטה מים רותחים מהקומקום ובאותו זמן יעביר אבן מלובנת על כל השטח העליון של הפלטה. ואף אם מקפיד שלא להניח חמץ על הפלטה עצמה כל השנה יש לחוש שנפלו פירורי חמץ על הפלטה או שחימם על הפלטה עצמה דברי חמץ. מנהג חסידות להחמיר ולא להכשיר פלטה של שבת, אלא לקנות פלטה מיוחדת לפסח.