• נוסח והגייה

שאלות בנושא תפילה

הרב יאיר וסרטיל

כ"ז ניסן תשע"ד
שאלה
בס"ד להלן מספר שאלות שברצוני לשאול בנשא תפילה : 1. אני מתפלל בנוסח אשכנז ובבית הכנסת שאני מתפלל בו הוא נוסח ספרד, בראש השנה בתפילת מוסף הם נוהגים לתקוע בשופר באמצע תפילת הלחש מה שאין כן במנהג אשכנז. האם עלי למהר בתפילתי על מנת להספיק לשמוע את התקיעות מיד לאחר חתימת מלכויות זכרונות ושופרות או שאני לא חייב? ואם תוקעים ואני באמצע ברכה איך עלי לנהוג? 2. לפני לא הרבה זמן שמעתי על סידור ארץ ישראל של הרב דוד בר חיים ממכון שילה לפי נוסח ארץ ישראל הקדום שהוא על פי הירושלמי בלבד. האם מותר לאמץ נוסח זה או חלקו ? ואם כן, האם זה אומר שאנו נותנים לאותו רב מעמד כה גבוה של "גדול דור" שיכול לשנות סדרי עולם בתפילה שנהוגה בישראל מזה דורי דורות? ואם לא כיצד עונים לטענותיהם שלפיהן זהו הנוסח הקדום והנכון ביותר? האם החותם כמוהם בברכות {כמו ב"אאלוקי נשמה" בא"י מחייה המתים או ב"רצה" בא"י שאותך ביראה נעבוד} יוצא ידי חובתו? 3. בסידור כוונת הלב נוסח אשכנז של מכון תכין ליבם מובא נוסח קדום לקללת המינים שבתפילת י"ח שמבוסס על נוסחאות קדומות מן הגניזה הקהירית וכ"ו האם אפשר לשנות לנוסח זה? או לכל נוסח אחר בעשרות הנוסחאות השונות שנמצאות לברכה זו בנוסח אשכנז לכל סוגיו? או להוסיף על המתקללים בברכה זו את הגויים {הנוצרים} כפי שהיו בה במקור? תודה רבה לכבודו
תשובה
שלום וברכה, אפתח בהתנצלות על העיכוב במענה. 1. אם אתה יכול להזדרז מעט ולהגיע בקלות רצוי לנהוג כן, אולם אם נדרשת הזדרזות באופן שיפגע בכוונותיך בתפילה, תמשיך בקצב שלך, ובשעה שיגיעו לתקיעות תעצור ותקשיב לתקיעות ומיד לאחריהן תמשיך בתפילתך. 2-3. תמשיך להתפלל בנוסח בו התפללו הוריך בלי לשנות ותקובל תפילתך ברצון. בברכה,