- הלכה
- מנחה וערבית
- שבת ומועדים
- צאת שבת והבדלה
1180
שאלה
חג שמח ושבוע טוב..
היום היה גם הפעם הראשונה שהתפללתי בבית כנסת וגם הפעם הראשונה ששמעתי את המגילה..
1.לפני תפילת ערבית הגעתי לבית כנסת בין הראשונות ואז התחיל התפילה ולא הבנתי מה הנוסח שלהם אז החלטתי להתפלל לבד בקצב שלי ובאמצע התפילה שלי לפני שמונה עשרה פתאום זיהתי את שלהם והבנתי שמה שהם קראו שלא הבנתי היה רק הקדמה ואז התלבטתי עם להמשיך בשמונה עשרה שלי או לחכות להם אבל לא ידעתי עם מותר לי לחכות אז פשוט המשכתי בשלי ואז קלטתי שמישהי יושבת מולי ובטעות השתחוותי אליה..לא ידעתי מה לעשות אז סיימתי את שמונה עשרה בלי להשתחוות והרגשתי ממש רע כי הרגשתי שאני מבזה את התפילה ובנוסף לא הצלחתי להתרכז כי היה רעש...האם אני צריכה לכפר על התפילה הבזיויה שהתפללתי?
נ.ב את המגילה שמעתי כראוי ולא פספסתי מילה.
2.לא ידעתי מתי הם עושים הבדלה והחלטתי ללכת בבית ולעשות בבית...בגלל שאני גרה בקומה גבוהה לפני שעליתי במעלית הבית אמרתי המבדיל בין קודש לחול כדי שאני יעשה מלאכה.. והגעתי הביתה ועשיתי הבדלה בלי מאורי האש כי לפני המגילה הוא בירך מאורי האש.. רציתי אם לא שמעתי מאורי האש בגלל הרעש שהיה שם הייתי צריכה לברך גם בהבדלה בבית?
3.כמו שאמרתי בירכתי המבדיל לפני שעליתי במעלית אבל בירכתי שוב שעשיתי הבדלה כי אמא שלי לא בירכה ורציתי להוציא אותה ידי חובה
האם זה שאמא שלי עשתה הרבה מלאכות לפני שעשיתי הבדלה ולא חיכתה שאני יבדיל ואפילו היה אכפת לה אם אני יברך כדי להוציא אותה האם זה ברכה לבטלה שברכתי שוב המבדיל?
תודה מראש ובבקשה תתיחסו לשאלתי בדיוק אני ממש מתוסכלת שלא הצלחתי כראוי..
תשובה
ב"ה
שלום לך.
שמחתי מאוד לקבל את מכתבך, לראות עד כמה את רוצה לעשות דברים לפי התורה, עד כמה את משתדלת וזה ממש נפלא.
חשוב מאוד לדעת, שכשמנשים וכשמשתדלים, לפעמים קורה שיש דברים שלא כל כך מצליחים, כל אחד לפעמים טועה, וזה ממש לא נורא. חשוב שנזכור שאנו בני אדם, וגם אם טעינו, אפשר לתקן, ולא קרה משהו נורא.
פעמים שהיצר הרע משתלט על התחושות שלנו, ובמקום שאנו נתמלא בשמחה על הדברים הנפלאים שאנו זכינו לעשות, הוא לוקח דבר אחד קטן, שפחות חשוב, ועל ידו הוא הורס לנו את כל התחושות הטובות. חשוב מאוד להתגבר על התחושות האלו, ולראות כל הזמן את הדברים הטובים שכן עשינו, ולזכור שהדברים האלו הם העיקר, וגם אם בהם יש מידי פעם משהו פחות טוב, לא נורא, פשוט נתקן אותו בהמשך.
זכית להיות בתפילת ערבית, בקריאת מגילה ולעשות הבדלה לאמא שלך וזה ממש נפלא, ודבר זה אמור למלא אותך בשמחה עצומה, שכל אחד מהם זה אוצר נפלא. ויחד עם זאת, בואי נעבור אחד אחד על הדברים ונאה מה צריך לתקן, ומה פחות משמעותי.
1. התפילה המוקדמת שלך היא לא ממש בעיה. אמנם טוב יותר להתפלל במניין, אך גם אם התפללת ביחיד התפילה שלך בסדר. לגבי מי שיושבת לפניך, אין בעיה בכך וגם אם את משתחווה, את לא עושה זאת אליה, ולכן אין בכך בעיה הלכתית. לכן יכלת להתפלל רגיל ולא לחשוש מכך. אם היא הייתה עם הפנים אלייך, באמת חשוב לא להשתחוות, כי זה נראה כאילו משתחווים לאדם, אך אם היא עם הגב אלייך אין בכך בעיה. כאשר התפללת בלי להשתחוות, זה לא נורא. בקצרה, אין לך מה לחזור בתשובה על כך, את בסדר גמור.
2. ביחס להבדלה, עשית נכון מאוד. שלפני שעושים מעשים שאסורים בשבת, צריך לעשות הבדלה, ואם אומרים "ברוך המבדיל בן קודש לחול" זה נחשב הבדלה להתיר את המעשים שאת מזכירה. לכן טוב עשית. וביחס לברכת מאורי האש, אם שמעת את הברכה בבית הכנסת, טוב שלא ברכת אותה שוב, וטוב שעשית הבדלה בלי הברכה הזו, ואם לא שמעת את הברכה, עדיף היה לברך אותה. אך עבר הזמן ולא נורא, שכן יש דעות בפוסקים שנשים בכלל לא מברכות על האש במוצאי שבת, ואף שאנו לא פוסקים כך, יש לך על מי לסמוך, ובודאי שאי אפשר להגדיר זאת כאיסור שעשית.
3. טוב מאוד שעשית לאמא שלך הבדלה. בכל מקרה הואיל והיא הייתה חייבת בהבדלה, את לא עברת על איסור אלא עשית מצווה בכך שהוצאת אותה ידי חובה, ואל תחשבי על המעשים שהיא עשתה קודם לכן, אלא תעשי מה שאת יכולה. אם את יכולה ללמד אותה לומר ברוך המבדיל וכו', זה ודאי חשוב וטוב, וגם אם היא לא רוצה וכדומה, עשי את המוטל עלייך, והשאר זה האחריות שלה.
אשמח לעזור עוד בכל מה שאוכל, ותרגישי חופשיה לחזור ולשאול, לבקש עזרה וממש בכל מה שנוכל נעזור.
בברכה
הרב יצחק גרינבלט.