- תורה, מחשבה ומוסר
- הדרכות בעבודת ה'
משמעות החיים
שאלה
שלום הרב. אני בת 18, ובדיוק הרגע סיימתי תיכון. יש שאלה שכבר המון זמן מהדהדת בתוכי. אני מסתכלת על אנשים רבים, נשואים עם ילדים, העובדים בעבודות מכובדות ושואלת את עצמי- לא משעמם להם? השגרה לא משעממת אותם? איך לא נמאס להם כל הזמן לעשות את אותו הדבר? הם קמים בבוקר, מארגנים את הילדים ושולחים אותם לביה"ס ולגנים, הולכים לעבודה, חוזרים, ישנים וחוזר חלילה. השגרה הזו נראית לי כה משעממת וכה חסרת תועלת. אני יודעת שהתורה והמצוות הם אלו שהופכות את החיים למשמעותיים. אני יודעת ומרגישה זאת. וגם החסד והנתינה התמידית והיומיומית, ההסתכלות על הכלל וצרכיו הם הדברים שמעניקים משמעות לחיים. רציתי לשאול אותך כבוד הרב, מה לדעתך משמעות החיים? הם יש דברים נוספים למה שציינתי שהופכים את החיים למשמעותיים יותר?
אני רוצה בע"ה להקים בית נאמן בישראל ולחיות חיים משמעותיים באמת. אשמח שתענה לי בבקשה על השאלה שלי. תודה רבה!
תשובה
בס"ד
שלום לך.
שמחתי מאוד לקבל את מכתבך, וממנו חשתי את הרצון העז שלך לחיים של משמעות, חיים של תועלת ותחושה של התקדמות, ובריחה ממונוטוניות.
אין ספק שלא קל לאנשים רבים עם השחיקה של החיים. בחיי היום יום שאדם צריך לעשות את הדברים המוטלים עליו, וכך לגרור יום ועוד יום. אנשים רבים שישאלו על כך יענו שאין ברירה, והחיים של אידאלים הם חיים של צעירים, של נוער, שרגילים לשיר "אני ואתה נשנה את העולם", אך כשגדלים מגלים שזה לא זה, וחבל לנסות לחיות באותו המקום.
אבל חשוב לדעת לא זו האמירה של התורה, לא זה מה שה' רוצה מאיתנו.
אמנם גם לשאיפות של רבי נחמן מברסלב שאמר לחסידיו, שלא רציתי שתהיו אנשים פשוטים, אלא רציתי שתהיו כחיות היער שצועקים לילות שלמים, יש מרחק גדול.
רצון ה' הוא "וחי בהם" שאנו נחיה את החיים מתוך קשר עם ה'. אך לא קשר של חיוב ושל הכרח, אלא קשר של חיים, קשר שנותן משמעות לכל החיים, קשר שמוביל את החיים להיות חיים של יצירה ושל משמעות.
אפשר לעבוד, לפרנס משפחה וכו', ולחיות חיים מלאים משמעות.
מסופר על שת שהיה מתקן מנעלים ומייחד ייחודים. ומלמד אותנו רבי ישראל מסלנט שודאי שלא היה מרחף בעולמות עליונים כשהיה עסוק במנעלים, שכן אז הנעלים לא יהיו טובות ויגרמו לארור עושה מלאכת ה' רמיה. אלא שהכוונה הוא שכשהוא תיקן נעליים הוא היה מתפלל לה' ומשתדל מאוד שיהיו הנעליים הטובות ביותר לשמח אנשים ואלוקים, וזו הייתה עבודת ה' שלו.
על פי דרך זו גם חשוב שנחנך את עצמנו שמה שאנו עושים יהיה חלק מעבודת ה' שלנו.
יש דברים שיותר קל לעשות זאת, כגון ללמד תורה ומקצועות קודש, מאוד קל לחיות את עבודת ה', אך גם בשאר הדברים, לדוגמא רופאים ואחיות שעוסקים בקידוש ה' וחסד אין סופי. וכך אפשר גם בכל הדברים שבעולם, אם באמת נמצאים במודעות של עבודת ה', במודעות של קידוש שם ה' בעולם.
כשאדם חי ברמה זו, גם אין לו שיעמום, גם אין לו שחיקה, שכן הוא מרגיש כל הזמן שהוא עוסק בעבודת ה', ושהוא מתמלא בעבודת ה' זו.
כמובן שחשוב שאדם גם ישחרר את עצמו, יעסוק בתרבות רוחנית קדושה, יעסוק בלימוד תורה לפי רמתו ולפי יכולתו, ואז החיים ממשיכים בהתעלות, אך גם בשאר הדברים חשוב מאוד שהם יהיו עבודת ה'.
חשוב להתרגל לכך, שזה רצון ה' מאיתנו. ה' רוצה שאנו נעבוד אותו דרך החיים, שאנו נתקדם בעולם הזה ונקדם את העולם איתנו, ונוביל אותו לגאולה השלמה.
מובן הדבר שאפשר גם למצוא עבודות שהן יותר מרימות את האדם ויותר נותנות לו מקום לגלות את ה', והעניין הוא מה האדם מחפש, מה הוא רוצה וממילא הוא יתפלל על כך, הוא ישתדל לכך וה' יעזור לו.
יהי רצון שתזכי באמת לעובדו בלבב שלם, להידבק בו יתברך ולהתרומם לחיים של יצירה רוחנית, חיים של קדושה וענווה.
עלי והצליחי.
הרב יצחק גרינבלט.

תרי"ג מצוות - רשימה מסודרת...
הרה"ג דוב ליאור | ט"ו אדר א' תשס"ה
לעילוי נשמתו של הרב מרדכי
הרב חיים שרייבר | י"ב כסלו תשפ"ג
איך אדע מהו היעוד שלי בחיים?
הרב יעקב כהן | כ"ז מרחשון תש"ע
התבוננות כללית איך היא עוזרת?
הרב אוריאל טויטו | י"ט אדר ב' תשפ"ב
הרב יצחק גרינבלט
אחראי על הסיוע בתהליך התחזקות והקשר האישי באתר "ישיבה".
תפילת נשים בבית כנסת
י"ג שבט תשע"א
לשים את היד על הראש
י"ט שבט תשע"א
אמונה ובטחון על פי ר’ נחמן
ה אדר ב' תשע"א
מה הייעוד שלי?
ט אדר ב' תשע"א

כיבוס בחול המועד בימינו
הרה"ג דוב ליאור | י ניסן תשס"ח
גילוח בחול המועד
הרב אליעזר מלמד | כ"ג ניסן תשס"ז

ציור לשם הנאה בחול המועד
הרב שמואל אריאל | ט"ו תשרי תשע"ו

אכילת אורז מחוץ לסוכה
הרה"ג יעקב אריאל | ט"ו תשרי תשס"ח

מנהג לאכול שום בערב שבת יום טוב
הרב יצחק בן יוסף | י"ז תשרי תשפ"ד

ילדות בהקפות
הרה"ג יעקב אריאל | ט"ז תשרי תשפ"ד
