• פירות שביעית

מחיר אוצר בית דין

הרה"ג יעקב אריאל

י"ד טבת תשע"ה
שאלה
למה המחיר של אוצר בית דין יקר יותר מאשר המחיר בכל השנה- זה לא צריך להיות הפוך אם משלמים רק על ההוצאות?
תשובה
ראשית שמועה זו לא נכונה. אוצר בי"ד לא בהכרח יקר יותר אדרבה, פעמים שהוא זול יותר. ההנחה שאוצר בי"ד חייב להית תמיד זול יותר אינה נכונה, שהרי אם אנו מבטיחים לחקלאי להחזיר לו את כל הוצאותיו שלו - המים, הדשן, כלי העבודה, הקטיף, משכורתם של פועליו ושלו עצמו, ייתכן מצב שההוצאות הריאליות גבוהות יותר ממחיר השוק. פעמים שהחקלאי נאלץ למכור את תוצרתו במחיר הפסד. בשנת שמיטה אנחנו רוצים לתת לחקלאי את מה שמגיע לו, נזכיר ששנת שמיטה היא שנה של הדדיות, לא רק החקלאי דואג לנו אלא גם אנחנו דואגים לו. החקלאים בדרך כלל מתפרנסים בקושי עם החזר ההוצאות שלהם פלוס פרנסה, לפעמים הם מפסידים ביבול אחד ומרוויחים ביבול אחר. זאת ועוד, המחירים בשוק הם לא בהכרח מחירים אמיתיים אלא מניפולציות, דהיינו הסוחרים מוזילים סוג אחד ומייקרים סוג אחר. לדוגמא: אם רשת מוכרת בזול החישוב שלה הוא שריבוי הלקוחות יכסה את הפסדיה במוצר מסוים לכן, אין מחיר שוק אמיתי. והמקום היחיד שמחיר המוצר נקבע על סמך חישוב ריאלי, כמה מגיע לחקלאי באמת, זה באוצר בית דין. באוצר בית דין מחשבים על פי טבלאות מיוחדות מה עלות ההוצאות שהחקלאי השקיע ורק על פי זה מבטיחים לחקלאי את החזר ההוצאות שלו, לכן יתכן מצב שהמחיר יקר יותר ויתכן מצב גם שהמחיר זול יותר, אבל זה המחיר האמיתי ולא שייך שום השוואה למחירים הרגילים. כל שבוע אמורה להגיע רשימה של המחירים לאותו שבוע ואם הירקן מוכר יקר יותר ממה שכתוב צריך מיד להודיע לביה"ד על הפקעת מחירים ולא לקנות באותה חנות. שוכתב מתוך השו"ת לשנת השמיטה.