• זכויות יוצרים

עיון בדין זוטו של ים

רבנים שונים

ח אייר תשע"ה
שאלה
שלום כבוד הרב, למדנו בישבה את דין זוטו של ים אליבא דהלכתא. ראינו את שיטת הרב בנוגע להורדה באינטרנט שדינה כזוטו. מאידך עיינו בתשובת הרב שמואל אריאל שחולק. אשמח אם הרב יתייחס לשני עניינים: א. הטענה של הרב שמואל אריאל היא, שכאשר מעלים את הקובץ לאינטרנט עדיין אין שום הפסד, בניגוד למקרה זוטו הקלאסי, שבו כבר ברגע הזריקה הבעלים הפסיד חפץ. מה כבוד הרב חושב? לכאורה זוהי הבחנה מדוקדקת. ב. לפי שיטת הרב מותר להוריד גם מצד דינא דמלכותא, כי אין אכיפה. ראיתי שהרב מחלק בין חברה לשימוש פרטי. כנראה בגלל הסברא של אכיפה? א"כ מה הדין אם אדם איננו פועל בצורה סיטונאית, אלא סתם ביקשו ממנו משהו פרטי חד פעמי, האם מותר לו להשתמש בתוכנה שהורדה מהאינטרנט? תודה רבה מראש.
תשובה
א. בהורדה מהאינטרנט היוצרים יודעים שאנשים מעלים את זה שזה עלה כל צרוע וכל זב יכול להוריד את זה. המדינה באופן תיאורטי יכולה לאכוף את זה והיא לא עושה את זה ולכן הבעלים מתייאש. זה כמו שאדם רחץ בים ובא גל ולקח את הבגדים שלו והוא צועק ואומר שהוא לא התייאש, הרגע הראשון לא משנה. ב. בדברים שיש בהם אכיפה, כמו חברות, אסור להוריד. בדברים שאין אכיפה מעיקר הדין מותר, ומידת חסידות לא להשתמש. כל זה לשימוש פרטי אבל להוציא רווחים מזה יהיה אסור בכל מקרה.