• קריאת התורה

קריאה בתורה לבר מצוה בשני וחמישי במנחה

הרבנות הראשית לישראל

ד ניסן תשע"ה
שאלה
שלום רב, בננו יחגוג בר מצוה בקרוב. הבן יקרא ב"ה בשבת בר המצוה את הפרשה כולה בבית הכנסת ביישוב. ביום שני שלפני השבת (בתאריך בו הוא בן 13 בדיוק) אנחנו עורכים אירוע של סעודת מצוה, לקראת ערב. חשבנו על רעיון לקרוא בתורה במנחה לפני סעודת המצוה ביום שני, וכך להרוויח קריאה בתורה ברוב עם בפני כל המשפחה והחברים (אין באפשרותנו להזמין את המשפחה כולה לשבת) וגם להצמיד את סעודת המצוה לאירוע משמעותי כמו קריאה בתורה ביום בר המצוה עצמו. האם הדבר אפשרי ונכון? בתודה ובברכה
תשובה
ב"ה שלו-ם וברכה ברמב"ם(תפלה י"ב, א') מובא:"משה רבינו תיקן להם לישראל שיהיו קורין בתורה ברבים בשבת ובשני וחמישי בשחרית...". הרב יוסף קאפח זצ"ל מבין מהרמב"ם שיש לקרוא רק בשחרית ואין אפילו להשלים במנחה. לעומתו הדגול מרבבה(שולחן ערוך אורח חיים קל"ה) סובר שאפשר להשלים קריאה של שבת שחרית במנחה בשבת וכן מסכים ערוך השולחן( קל"ה, ו'). כף החיים(קל"ה, ח')מחדש שאפשר להשלים קריאה של שני וחמישי במנחה אבל לא את הקריאה של שחרית שבת במנחה בשבת כפסק החיד"א וכן סובר הזוהר. לכן נראה שאין לקרוא בתורה במנחה רק בגלל הבר מצוה שהרי לכתחילה תיקנו את הקריאה בשחרית ורק יש מתירים למי שנאנס ולא קרא בשחרית שיקרא במנחה. מזל טוב הרב חגי בר גיורא