- תורה, מחשבה ומוסר
- הדרכות בעבודת ה'
שמירת העיניים
שאלה
איך אפשר להתגבר על שמירת העיניים?ומחשבות רעות?
תודה רבה ופסח שמח
תשובה
שלום
סליחה על האיחור הרב במתן התשובה.
צריך לדעת שנפילות בתחום העריות שייכות לדור כולו. ומשימת התיקון של הדור! על פי הקבלה – ענין זה שייך לדור הגאולה ותיקון מדת היסוד לפני התגלות ה´ אבל אנו לא נרחיב בזה.
סיוע גדול לקום מנפילה או מהסתכלות אסורה היא ההבנה והידיעה שהקב"ה אוהב אותנו ומחכה בכל רגע שנחזור בתשובה. עוד יותר מכך צריך להבין שהערך האמיתי של החזרה בתשובה ועיקרה זה הרצון! הרצון של האדם לשוב אל ה' והנסיון שלו בכל פעם ופעם לנסות לא לחטוא היא הרבה יותר גדולה מכל נפילה והרבה יותר נחשבת בעיני השי"ת. אנחנו נמצאים בעולם שמאוד מאוד מעריך את החיצוניות ולא את הפנימיות אבל אנחנו יודעים שעיקר האדם זה נפשו ופנימיותו, הרצון שבאדם הוא גדול פי כמה וכמה ממה שהוא מצליח למעשה, כי הרצון זה האדם והמעשה תלוי בעוד גורמים שלא תמיד אנחנו מצליחים לממש אותו מולם.
עיקר עניינו של היצר הזה הוא הייאוש! לייאש את האדם לאחר הנפילה ולומר לו שאין הוא שייך אל הקדושה. הייאוש נתפס אצל האדם כתגובה של היצר הטוב, האדם בטוח שהוא מתייאש בגלל שהוא נפל ורע לו והוא מרוחק מה', ולכן הוא שוקע בהרגשת הייאוש, אבל האמת היא שהייאוש שמגיע מהחטא נובע מהחטא עצמו וצריך להתחזק מולו ותמיד לקום! וזהו השלב הראשון של הניצחון הגדול שגם מחליש מאוד את היצר.
ובצורה פשוטה יותר, הנטיה של האדם, בעצתו של יצר הרע, היא לחשוב על העבירות שעשה. אדם שראה דבר לא צנוע, מיד אח"כ אומר לעצמו, ´אוי איך שוב נפלתי´ וכד´. זו היא עצתו של יצר הרע שעושה זאת מכיוון שכשאדם חושב על חטאו הוא ממשיך עליו את החטא שוב ושוב ומטביע במוחו את המראה האסור, ומגרה בעצמו את יצר הרע עוד ועוד. לכן צריך קודם כל פשוט להתעלם ממה שראינו, לא לחשוב על כך, ולא לחשוב כמה הייתי לא בסדר וכד´ אלא מיד לחשוב דברים חיוביים - דברי תורה, ואף מחשבות של חולין אחרות - וכלל לא להתייחס למה שראית.
התמודדות מנע. יש לדאוג מראש שלא להיכנס למצבים שבהם עלולים לבוא לידי לחטא. כמובן שקשה מאד שלא לצאת לרחוב וכו' אבל האדם צריך לעשות את כל מה שביכולתו להתרחק מכל דבר שקשור למראות אסורות! (רחובות עמוסים, חנויות מפתות, טלוויזיה ואינטרנט וכדו').
דרך נוספת להתמודדות היא שיטת ה"חמש דקות". אמור לעצמך כל פעם 'רק עוד חמש דקות' וכך דחה את העבירה עד שלבסוף תוכל לעמוד בפניה. האמת שבדרך זו היא שגם בזמן המלחמה לכל התמודדות ולכל נצחון יש ערך רב בעיני השי"ת.
אדם נוטה לשכוח את הצלחותיו. צורה קלה לזכירה שאף נשארת לאורך זמן וגורמת בדרך כלל לעידוד – כתיבת יומן הצלחות. רישום יומי ביומן באופן הבא: יום ראשון א' ניסן לא נפלתי 1:0 לי. יום שני ב' ניסן לא נפלתי 2:0 לי וכו'. – מאוד מאוד מעודד!
חכמים אמרו "אם פגע בך מנוול זה - משכהו לבית המדרש". וכמו כן כתב הרמב"ם: "אין מחשבת עריות מצויה - אלא בלב פנוי מן החכמה..". אם לאדם באות מחשבות לא טובות, מיד יתחיל לחשוב בדברי תורה כי המחשבות באות לאדם רק בלב פנוי מהתעסקות. אדם שהמוח שלו כל הזמן במחשבות, אין לו זמן ומקום למחשבות אחרות.
כדאי לקבוע לימוד יומי, ובמיוחד בנושא זה, יש ספר של הרב יהושע שפירא "אשיב ממצולות" , ושל הרב ראטה "שמירת הברית" ועוד.
כמו כן כדאי ללמוד כמה משניות בעל פה או כמה הלכות וכד´ וכל פעם שמגיעה לך מחשבה לא טובה תתחיל להגות בדברי התורה ותראה איך שמיד המחשבות האחרות בורחות ממך.
שיטה נוספת להתמודדות היא לא לחשוב על החטא המסויים הזה, חומרתו וכו', אלא להרגיש בפשטות שאין זה מתאים לי. אני בנו של מלך מלכי המלכים, יש בי נשמה אלוקית, ודאי שאין החטא הזה מתאים לי. כך האדם מרומם את נפשו ומקטין בדעתו את החטא ומזלזל בו עד שאין לו כלל יצר בעניין.
ניתן גם לשתף חבר קרוב קרוב במה שעובר עליך, ולבקש שידחוף אותך ויתן לך תמיכה בעניין זה, ואם צריך גם שישגיח עליך...תלכו ביחד במקומות "מסוכנים" וכדו'.
כמובן תפילה תפילה תפילה - לבקש בתפילות שה´ ישמור אותנו...
(נ.ב. נעזרתי רבות בדברים שהובאו באתר חברים מקשיבים)
בהצלחה
יום טוב
לא מוצא את מקומי
הרב חיים שריבר | ח סיון תשפ"ב

צדיק ובעל תשובה
הרב ש. יוסף וייצן | כ"ד תשרי תשפ"ג

תיקון כרת
הרב שלום אילוז | ה סיון תשס"ט
'המחשבה היותר ילדותית' - מאמר דעת אלוהים
הרב אוריאל טויטו | ט אייר תשפ"ב
הרב חיים שריבר
ר"מ בישיבת בית אל ובישיבת בני צבי .
טיגון במחבת בשרית בסכום חלבי
ו שבט תשע"ד
סתם מצח
ב אייר תשע"ד
כלים כשרים- המשך
ה טבת תשע"ד
איזה אבידה צריך להחזיר?
ג טבת תשע"ד

מה מברכים על פפאיה, צנובר, סברס, ליצ'י, קשיו, אננס ועוד
הרב יצחק בן יוסף | י שבט תשע"ט

מה אומרים בניחום אבלים
הרב ש. יוסף וייצן | כ"ו תמוז תשס"ח

מה מברכים על פפאיה, צנובר, סברס, ליצ'י, קשיו, אננס ועוד
הרב יצחק בן יוסף | י שבט תשע"ט
ברכה על פירות יבשים
הרב פרופ' נריה גוטל | י"ד שבט תשע"ט
לקרוא בדברי חשק לאשה
הרב חיים שריבר | י"ד שבט תשפ"ג

האם תורה שבעל פה היא המשנה? - המשך
הרב שמואל אריאל | י"ד שבט תשפ"ג
