- הלכה
- כוונה וחשק להתפלל
אמירת תיקון הכללי
שאלה
שלום רב,
ישנם מקרים שאני מרגיש צורך להתפלל ולומר את התיקון הכללי, אולם כשאני ניגש לקריאתם, אני יודע כי יהיה לי קריאה מרובה, כי הרב שנתן לי את החוברת עם הפסוקים, סימן לי את הפסוקים אך גם תפילה ארוכה בהמשך (קוראים לחוברת הקטנה ספר תיקון הכללי המנוקד), ככה שלפעמים אני מגיע כל כך מותש לתפילות שאחרי הפסוקים שאני מרגיש שאני אולי לא מכוון בכוונה שלימה את כל הנאמר בהמשך התפילה, או שמחשבותי נודדות למקומות אחרים, ואז יוצר מצב שאני מרגיש שבעצם קריאתי את התיקון הכללי חטאתי תוך כדי, ואני מפחד שעשיתי חטא בכך שקראתי לשווא (או יותר גרוע - שחיללתי שוב את ה’ ומחשבותי סרו) ואני מרגיש כוונה לקרוא שוב את התיקון הכללי (עם כל התפילות), וזה גורם לי למועקה לא קטנה, במיוחד כי אני רוצה לעבוד את ה’ באהבה ולא בסבל. מה ניתן לעשות במצב כזה? ומה ניתן לעשות במצב שאני מרגיש שעלי לתקן את החטאים שעשיתי (אני קורא תיקון הכללי גם כשאני מרגיש שאני חוטא בכל מני מקרים, כמו נשיאת שם ה’ לשווא, ובמחשבה שאולי חיללתי את שם ה’)?
תודה רבה.
תשובה
ב"ה
שלום רב.
קראתי את שאלתך ומאוד הבנתי אותך.
תיקון כללי זה דבר נפלא, ממש אוצר גדול שגילה לנו רבי נחמן מברסלב. אנו האנשים הפשוטים זכינו שחי בינינו צדיק עצום שמבין לעומקם של הדברים וזוכה לעזור לנו להתעלות, להתקדם מהמצב שבו אנו נמצאים, מהנפילות הכואבות כל כך.
יחד עם זאת, אחד מהדברים הגדולים והחשובים שלימד אותנו רבי נחמן זה שהיסוד הגדול ביותר הוא הלב. רבי נחמן היה כולו לב, כולו בערה לה' יתברך, וכך גם צריכה להיות העבודה שלנו, לחיות עם הלב ולא לעשות את הדברים מתוך הכרח. הדבר בולט הרבה מאוד ביחס לתפילה. התפילה היא עבודה שבלב, היא צריכה להיות עם לב. תפילה בלי כוונה היא משהו מת, משהו שאין בו חיים וממילא הוא לא מחייה את האדם אלא רק ממית אותו. לכן חשוב מאוד לעבוד תמיד שהתפילה תהיה מתוך הלב, מתוך חיות. כמובן שאין זה אומר שאם אדם לא יכול לכוון בתפילה שעדיף שהוא לא יתפלל, שכן אנו לא נוותר על תפילות, שכן אנו מבינים שכל תפילה היא אוצר גדול ואנו חייבים את האוצר הזה. אך בתפילות שהן לא חיוב אלא משהו שאנו מוסיפים, אם אנו מרגישים שדבר מפריע לנו, מזיק לנו, חשוב שלא נעשה את הדברים.
מובן הדבר שחשוב מאוד להתייעץ על הדברים האלו עם מישהו שמכיר אותך, ואין כמו מפגש ישיר ואישי, שהוא יכול לתת תמונה טובה הרבה יותר מאשר תשובה כזו או אחרת דרך האינטרנט, ובפרט שהרב שפוגשים יכול לייעץ הרבה יותר מתוך תמונה רחבה ומתוך בחינה מקיפה של המצב ושל הבעיה.
בכל אופן, אני ממליץ שכעת תמשיך רק עם הפסוקים של התיקון הכללי ובלי התפילות אחרי התיקון, ותפנה לרב במקום שלך, רב שתוכל לדבר איתו יותר באריכות ובנעימות והוא יעזור לך להתקדם. פעמים רבות פניה לרב תוכל גם לפתוח לפניך אופקים חדשים ודרכים חדשות שתוכל על ידן להתרומם, וזו ממש הזדמנות.
אם אתה צריך עזרה במציאת רב באיזור המגורים שלך אשמח לעזור.
בברכת הצלחה רבה
הרב יצחק גרינבלט.
האם להיות חזן למרות שאני לא מצליח להתפלל בכוונה כך?
הרב חגי לרר | ח אדר תשפ"א

קשה לי להתפלל
הרב אלישיב קפקה | ה אב תש"פ

הציפייה לגאולה
הרב עזריה אריאל | כ"ז מרחשון תשפ"ג

שם הויה בניקוד יראה
הרב דוד חי הכהן | י"ג אדר תשע"ב
הרב יצחק גרינבלט
אחראי על הסיוע בתהליך התחזקות והקשר האישי באתר "ישיבה".
ברכת המזון בקול רם
ט"ו שבט תשע"א
מה הייעוד שלי?
ט אדר ב' תשע"א
המלצה לגבי ספרים למתחזק
ד אדר א' תשע"א
לקחת תפילין לחו"ל כשיש חשש לחילול שבת
ו שבט תשע"א

אכילת צלפים
מכון התורה והארץ | כ תמוז תשע"א

שווי כתובה היום
כולל דיינות פסגות | ה אב תשע"א
שומרים הפקד לעירך כל היום וכל הלילה
הרב בנימין במברגר | ט"ו אלול תשס"ט

אכילת כבד, מוח ולב
הרב דוד חי הכהן | כ"ג מרחשון תשע"ג
הפרשת תרומות ומעשרות על פירות שניתנות לחיות?
הרבנות הראשית לישראל | ו שבט תשפ"ג
לשאול משהו בהלכה כשהידיים לא נקיות, או כשבשירותים
הרב דניאל קירש | ד שבט תשפ"ג
