• שבת ומועדים
  • ראש חודש והלוח העברי

לוח עברי... באנגלית

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

ב כסלו תשס"ה
שאלה
קראתי את אחד המאמרים בנושא הלוח העברי ועלתה לי שאלה שמעניינת אותי זה זמן מה. בארה"ב ובקנדה היהודים הדתיים נוהגים לשמש מספרים במקום אותיות עבריות אפילו בפסוקים שבתנ"ך. האם מותר לתרגם את התאריכים העבריים למספרים ואת הסידורים לשפה זרה? האם זה זהה לימי החשמונאים ביוון העתיקה שהרבנים אסרו ללמד את השפה היוונית ולתרגם את התורה כמנהג עכו"ם?
תשובה
בתורה החדשים נמנים לפי מספרים ולא בשמותם וכן ימי השבוע לפי מספר (יום ראשון, יום שלישי) וכן החודשים. כך שאין מניעה למנות את חדשי השנה במספר (כמובן לפי החדשים העבריים). גם בפרקי התנ"ך, אם אין זה חיקוי לגויים, אפשר להשתמש במספרים במקום באותיות. הרי האותיות הם תרגום של המספר. א=1, ב=2 וכן הלאה, אולם אנו רגילים להשתמש באותיות ולמה לשנות?