- משפחה, ציבור וחברה
- שנת האבל על הורים
6083
שאלה
שלום רב.
אבי נפטר בט"ז באייר שנה זו (ה’תשע"ה) ונקבר בערב של אותו יום, אור לי"ז באייר. לפי מנהגי ספירת העומר, הפעם האחרונה שהתגלחתי לפני כן הייתה ביום העצמאות (שחל השנה בד’ באייר) ואילו הפעם האחרונה שהסתפרתי הייתה מספר ימים לפני פסח. אם הדבר משנה, התחתנתי השנה כחמישה חודשים לפני פטירת אבי (אור לי’ בכסלו), כך שאני חתן בשנה הראשונה.
הבנתי שבכל אבל אחר מותר להסתפר ולהתגלח כבר בסיום השלושים, ואילו באבל על אב או אם יש לחכות "שיגערו בו חבריו" כלומר לאחר שלושה חודשים מן הפעם האחרונה שהסתפר או התגלח. מצד שני, הבנתי שישנה קולא לאנשים שאינם מגדלים זקן ומתגלחים בדרך כלל כל מספר ימים, להתגלח בלבד (ולא להסתפר) עם תום השלושים. כיוון ששבועות עקר את השלושים התגלחתי כבר בערב שבת שחל השנה בצמוד לשבועות.
שאלותיי:
א. האם נהגתי כשורה כשהתגלחתי?
ב. האם אכן ישנו הבדל בין אנשים שמגדלים זקן לאנשים שאינם מגדלים זקן לעניין גילוח באבל על הורים?
ג. על כל פנים, מתי אוכל להתגלח ולהסתפר?
תשובה
נהגת כשורה.
אין הבדל האם האדם רגיל להתגלח או לא.
יש הבדל בין גילוח זקן לתספורת, שגילוח זקן אחרי חודש מותר, ותספורת סופרים שלושה חודשים מהתספורת האחרונה או שחבריו גוערים בו.
אתה יכול להתגלח מסוף השלושים (במקרה הזה ערב שבת שלפני שבועות) ולהסתפר לפני י"ז בתמוז (שאז נשלמים שלושה חודשים מהתספורת האחרונה שהיתה לפני פסח) אלא אם כן החברים גוערים בך לפני כן.
משניות במוצ"ש לעילוי נשמה
הרב דניאל קירש | י"ב אלול תשפ"ד
