• המקדש והקרבנות

שמונה ברכות של כהן גדול ביום כיפור - הנוסח

הרב עזריה אריאל

כ"ט סיון תשע"ה
שאלה
שלום כבוד הרב, המשנה בפרק שביעי ביומא מדברת על שמונה הברכות שלאחר קריאת התורה של הכהן הגדול. בעוד שמצאתי התייחסות לנוסח כזה או אחר של 3 הברכות הראשונות (עבודה - רצה, הודאה - מודים, מחילת העון - ברכת סלח / מחול לעוונותינו) לא הצלחתי למצוא התייחסות לנוסח של ה5 ברכות האחרונות, אלא רק התייחסות על חתימתן והרחבה על עניינן. האם קיים איפשהו נוסח מתוקן עבורן? אם כן, מהו ואיפה הוא נמצא? אם לא, האם יש עניין שלא יהיה נוסח קבוע? לחילופין, מי בר הסמכא לתקן נוסח לברכה זו? בתודה מראש,
תשובה
לשואל, שלום! מדברי הרמב"ם (הל' עבודת יוה"כ ג,יא לגבי קריאת הכהן הגדול, והמקבילה בהל' חגיגה ג,ד לגבי קריאת המלך בהקהל) עולה שהנוסח המדויק נקבע על ידי הכהן הגדול עצמו, לפי כשרונו ויכולתו. המאירי (יומא סח ע"ב) מוסיף שנוסח הברכה "כולל דברים הצריכים להם לפי הזמן". להרחבה עיין ב'מחזור המקדש ליום הכיפורים' מאת אבי מורי הרב ישראל אריאל שליט"א, עמ' 39-40, ובספר 'שערי היכל' על מסכת יומא, מערכה קעד.