- משפחה, ציבור וחברה
- ריבית, השקעות ובנקים
שאלה
בחברת תקשורת סלולרית שמוכרת בעיקר דרך האינטרנט כרטיס SIM עולה 49 ₪ באופן חד פעמי . התשלום הוא על כרטיס SIM ועל שליחתו בדואר. ובנוסף לכך משלמים כל חודש דמי מסלול. לאחר שהSIM מגיע בדואר צריך להפעיל אותו דרך האינטרנט על מנת שהוא יתחיל לעבוד ומזמן הפעלתו מתחילים לשלם את דמי המסלול. היו יומיים שבהם הם עשו מבצע שמי שיזמין כרטיס SIM באותם תאריכים יקבל את כרטיס ה SIM חינם. בתנאי המבצע היה כתוב שמיד עם הזמנת הSIM יחויב כרטיס האשראי בסכום של 49 ש"ח ולאחר הפעלתו הם יזכו אותי במחיר הSIM .(גם כאשר אין מבצע דמי ה SIM מחויבים מידית בעת ההזמנה )אך אני חייב להפעיל את הSIM עד תאריך מסוים ואם אני אפעיל את הSIM לאחר תאריך זה אני לא אכלל במבצע ולא יוחזרו לי דמי ה. SIM בסוף ה SIM הגיע בדואר רק לאחר תאריך זה. יצרתי קשר איתם והם כתבו לי בדואר אלקטרוני כך "בהמשך לשיחתנו הטלפונית, פנייתך הועברה לבדיקתם של הגורמים הרלוונטיים. לאחר בדיקתם הוחלט כמחווה שירותית ולמען שביעות רצונך לזכותך בסכום דמי הטיפול בכרטיס בסך 49 ש"ח." ואילו בחשבון של הזיכוי היה כתוב "ריבית לזיכוי 9 אג’ לא כולל מע"מ וסה"כ כולל מע"מ קיבלתי 11 אגורת יותר מידי.
האם יש כאן איסור ריבית?
או שזו לא נחשבת הלוואה כי אלו חלק מתנאי המבצע והם יכלו גם לומר שמי שיפעיל בזמן יקבל הנחה על דמי המסלול החודשיים בנוסף להחזרת דמי הSIM. וכן אם הכרטיס היה מגיע בזמן ולא הייתי מפעיל אותו מיד לא הייתי נכלל במבצע ולעומת זאת בהלוואה חייבים להחזיר תמיד. וכן אם הם החליטו להחזיר לי זאת רק כמחווה אולי זאת נחשבת מתנה בלי קשר לדמי SIM ששילמתי.
ואם זו באמת ריבית מה עלי לעשות?
תשובה
שלום וברכה,
אינך צריך להשיב לחברה את הכסף.
כיון שהחברה מגדירה תשלום זה במפורש כריבית. הדבר נחשב כהלוואה, ולכן אם היה אפשר לא לקבלו מתחילה, היה אסור לקבלו. אמנם לאחר שהחברה הכניסה הסכום לחשבון שלך, אינך צריך להשיבה להם. כיון שריבית זו לא הייתה קצובה מראש. כלומר לא תכננת להלוות מעות בריבית. היא אסורה מדרבנן. ולמרות שלכתחילה אסור לקחת אותה. לאחר שהיא נתנה אין צורך להשיב אותה אלא לצאת ידי שמים. ובאופן זה שהחברה אינה מוכנה לקבל הכסף חזרה. הנך פטור אף מחיוב זה.
ההיתר מבוסס על כך שחיוב לשלם ריבית דרבנן שכבר ניתן הוא חיוב לצי"ש. (שו"ע קסא ב) (וי"ח שאין צריך להשיבה, ראה בב"י ופ"ת שם) ובהתחשב בשיטות שבאופן שהלווה מוחל על הריבית שכבר נתנה, אין צריך להשיבה כאשר החברה אינה מוכנה לקבל הכסף בחזרה. (ב"י קס, ד) בנוסף יש לצרף הדעות שבחברות בע"מ אין איסור ריבית.
בברכה,
הרב מרדכי גרוס.