• מחשבים ואינטרנט

אייפון

הרב יצחק גרינבלט

י"ז אלול תשע"ה
שאלה
שלום רב, אני בן שבע עשרה ואני מקהילת אר״ץ בניו יורק ,ארצות הברית. באתי ממשפחה חרדית אבל אני נוטה יותר לציונות הדתית. ובבית לעולם לא היה לנו טלוויזיה אבל תמיד היה אינטרנט עם ״פילטר״. לפני שנתיים ההורים שלי נתנו לי איפון עם פילטר וברוך ה׳ היה לי טוב לעולם לא עשיתי עבירות עליו ואף אם רציתי לא היה ביכולתי. עכשיו ב״ה אני ילך לכיתה 12 ופיתאום ההורים שלי רוצים שאני יתן להם את האייפון בחזרה (זה חדש ואני קניתי) אני הסברתי לאבי שזה טוב ואני צריך את זה וכל ילד בקהילתנו יש לו סמרטפון חוץ מיחידים בישיבה. הסברתי לו כמה אני קורא ולומד על זה וכמה מצוות אני עושה אבל הם פשוט לא רוצים. האיפון זה מאד חשוב לי לכל הדברים שאני עושה במשך היום להתקשר לאנשים, חדשות וכדומה. ראוי לציין שאני בעצמי קניתי את האיפון החדש. האם אני מחוייב לשמוע להורים או זה החיים שלי ואני יכול לעשות מה ראוי בעיני? חשוב לומר שכל הנערים בקהילה גם החברים שלי יש להם סמרטפון חוץ מיחידים בישיבה עטרת תורה. גם ראוי לציין ששני הורים שלי יש להם סמרטפון בעצמם.
תשובה
בס"ד שלום לך יקירי. קראתי את מכתבך ומאוד הבנתי אותך. זה מאוד לא קל שההורים רוצים לקחת לך את המכשיר. במיוחד שהם עצמם יש להם מכשיר זה, ואתה לא משתמש בו לדברים לא טובים אלא לדברים שאתה מרגיש שהם תורמים לך. במכתבך אתה שואל אם הם צודקים, אם מותר להם לקחת לך את המכשיר וזו שאלה מאוד גדולה וטובה. אין ספק שיש בשאלה זו דעות שונות בין פוסקי ההלכה, ולעולם לא נצא מהדיון הזה. ולכן, אם ההורים שלך היו שואלים אותי אם מותר להם או לא, הייתי עונה להם תשובה אחרת ממה שהייתי עונה להם, אבל הואיל והם לא שואלים אותי, אענה תשובה לך, ואם תגיד תדבר בנחת עם ההורים ותראה להם שיש בכך דיון הלכתי, וכדאי לשאול רב, יכול להיות שהם יסכימו ואז אשמח לענות להם. בכל אופן, מה כן אוכל לכתוב לך? דבר ראשון וחשוב מאוד זה שלמרות שלא תמיד אנו מבינים את ההורים שלנו, ולא תמיד אנו מסכימים עם מה שהם עושים, חשוב תמיד לזכור שהם ההורים שלנו ושאנו חייבים לכבד אותם. מצוות כבד את אביך ואת אימך אינה תלויה באם אדם מבין את ההורים שלו או לא, וגם לא תלויה בכך שההורים צודקים או לא. אנו חייבים לכבד אותם. זה אומר, שתמיד בדיון איתם על הדברים, אנו צריכים לדבר בכבוד, אנו צריכים לכבד אותם בכל הדברים. חשוב מאוד לזכור, שלא רק מצוות כיבוד הורים שיש כאן, אלא גם פן מוסרי בסיסי מאוד, לזכור שההורים שלנו נתנו ונותנים לנו המון, ממש יום יום, החל מהזמן שהיינו קטנים ועד היום, ואנו חייבים להם המון הכרת הטוב. וגם אם הם לוקחים לנו דברים מסויימים, הרי הם ודאי נתנו לנו במשך השנים הרבה יותר. לכן, מותר שיהיה כואב, מותר שלא נסכים עם הדברים, אבל לא נכון להתנגד להורים. אם ההורים מחליטים משהו, אנו חייבים מוסרית וערכית לקבל את ההחלטה שלהם. אני יודע שמה שאני כותב לא קל לך, אבל זה מאוד חשוב. דע לך שהערך הגדול בויתור בדברים האלו נותן לאדם המון, הוא בונה את האדם להיות אדם טוב יותר, בעל מידות, וכל התמודדות כבר נאמר עליה "לפום צערא אגרא" ממש לפי הקושי כך השכר שאתה מקבל על הדבר. קשה, אבל זו ממש מקפצה בעבודת ה'. קשה אבל זו מסירות שאני מאמין שאתה מסוגל לעמוד בה. נכון, לכולם יש, כמעט לכולם, אבל אפשר בלי, אפשר לחיות חיים טובים של התעלות, גם בלי הדברים האלו. היום יש אפשרויות לשמוע המון שיעורים בדרכים אחרות, אפשר למצוא תחליפים, ועצם הויתור להורים הוא זכות עצומה. לכן, אני מאמין שנכון לשמוע להורים, שזה צעד מאוד גדול, ואני מאמין שאם תעשה אותו תודה על כך בהמשך. לאחר שנים תראה כמה הצעד הזה היה גדול. היה חזק ותזכה להמון ברכה והצלחה. אם תרצה אשמח לכוון אותך לשיעורים, להמון אוצרות רוחניים ולכל מה שאוכל. תרגיש חופשי לפנות, לשאול ולהתייעץ ואשמח לעזור. בברכה הרב יצחק גרינבלט.