• שבת ומועדים
  • שאלות כלליות

האם מותר "לעשות על האש" בראש השנה?

הרב חיים שרייבר

כ"ה אלול תשע"ה
שאלה
האם מותר לעשות על האש- מנגל ביומיים שאחרי ערב ראש השנה? או רק מאכלים מבושלים שאותם אפשר לחמם על אש מאש לאש או על פלטה?
תשובה
שלום מותר לעשות מנגל ביום טוב. מספר הלכות שחושב לדעת בעת הכנת המנגל: א. הפחמים אינם "מוקצה". ב. אסור להדליק אש אלא רק להעביר מאש קיימת. כמו כן אסור לכבות את האש לאחר סיום הכנת המאכלים. ג. נפנוף ועירבוב הגחלים מותר ביו"ט למרות שבפעולות אלו יש גם כיבוי. מקורות: הרמ"א (שו"ע או"ח סימן תקיד סעיף א) פוסק שכיבוי לצורך אוכל נפש מותר, כגון קדרה שהאש תחתיה גדולה והאוכל עלול להיחרך, אם אין אפשרות אחרת לבשל, מותר לכבותה. וכן מובא במ"ב (סימן תקב סעיף א או"ק ו, בשם הח"א) דמותר לנפח על האש בכלי העשוי מנוצות קשות, מפני שזאת הדרך להגביר את האש. נקודה למחשבה – האם ראוי לעשות מנגל בראש השנה? גם אם רוצים להנות מהלכות יו"ט ולהניח לפני הסועדים בשרים טריים וחמים "ישר מהאש" לכבוד החג עדין הפער בין המצוי לבין הרצוי גדול מאד, האווירה סביב הכנת הבשרים והעיסוק במנגל פוגעת ברוממותו של החג, עד שלתחושתי אין זה מתאים. יום טוב