142
שאלה
שלום לרב.
אני רוצה להרשם לחוג שפועל אצלנו במתנ"ס, זאת השנה השלישית. (של החוג ושלי). המורה נשארה אותה מורה.
לפני שנתיים המורה דילגה על השיעור האחרון בשנה בשל מחלה. מכיוון שהגענו רק 3 נשים לאותו שיעור לא היה כ"כ מי שיתלונן ולא זיכו אותנו על כך. לאחר זמן התקשרתי וביקשתי החזר, אמרו לי שיבדקו את זה ולא חזרו אליי. מכיוון שהיה מאוד קשה להשיג אותם, התייאשתי ולא ניסיתי שוב. (החלטתי שיותר קל לי לוותר ל הכסף מאשר להשיג אותם שוב).
בשנה שעברה שינו את שעת החוג וכן היתה טעות בשעה שנכתבה בעלון פרסום החוגים. בשל כך הפסדתי שלא באשמתי את השיעור הראשון אליו נרשמתי, ושילמתי עליו. לא התקשרתי כי זה היה נראה לי קטנוני להסביר את זה.
האם אני יכולה עכשיו לבוא לשיעור הראשון ולשלם רק אחריו (הם לא עוקבים מה בדיוק אני עושה), כדי להחזיר לעצמי את הכסף?
יותר משמפריע לי הכסף, מקומם אותי חוסר הצדק (בעיני).
תודה רבה
תשובה
לכבוד השואלת היקרה שלו',
בתשובה לשאלתך בנוגע לחוג במתנ"ס.
ראשית רציתי לחזק ולאמץ את הנטיה שלך לתביעת הצדק, ההתקוממות שבך כלפי עוול או חוסר יושר והגינות, היא נטיה בריאה וישרה בנפש האדם והיא מגיעה עד"כ מהתביעה הישרה והמוסרית שבאדם. חשוב מאוד לשמר אותה ולטפח אותה, היא פועלת רבות עלינו, ובאובדנה ח"ו האדם עלול להגיע למידות מקולקלות ולאובדן רסן מוסרי. לצערינו ישנם רבים שאיבדו את הנטיה הזאת חלקם מרצון חלקם מייאוש, וחבל. ועל כך חזקי ואמצי. ולוואי והיינו כולנו חשים ומרגישים את התקוממות הצדק כלפי העוולות הנעשות בכלל ולא רק כשם נעשות לנו, אבל כך הוא טבע האדם שכשהוא נפגע אז רגשותיו ותחושותיו מתעוררים.
יש כאן שני דברים נפרדים. דבר אחד הוא חוסר ההחזר הכספי שהמתנ"ס אינו משלם לך עבור החוגים שהפסדת, שזה דבר שצריך לבחון אותו לעצמו. אבל גם אם המתנ"ס חייב לשלם או להחזיר לך, ההצעה לקחת 'חוג' נוסף בלא תשלום כדי לגבות את המגיע לך זהו עניין נוסף. בכוונה אני מפריד בין הדברים, מפני שמדברייך אני רואה שאת מאותם אלו שמסוגלים להבין את ההבדל בין שתי העניינים. אותה תביעת הצדק שאת מרגישה מצידך, היא גם אומרת שאין זה נכון שכל מי שחושב שמגיע לו כסף ילך ויעשה מעשה עצמאי לקחת אותו אליו, כי זה יביא אותנו למצב שבו אנשים יקחו לעצמם את ממון חבריהם כל אימת ש'נראה' להם, ואת מבינה שכך אי אפשר לנהל חברה מתוקנת. אם ניתן לרגש הסובייקטיבי שלנו - שמשדר לנו כמעט תמיד שהצדק אתנו והרבה פעמים (מנסיון) לא כך הדבר. - לנהל את העניינים, אנחנו נגיע לאנרכיה. וכפי שנהוג לומר 'אי אפשר לתת לכל אחד לקחת את החוק לידיים'.
לכן, כלפי החוב של המתנ"ס, נראה מהעובדות שבשאלה כפי שאת הצגת אותם, שאכן על המתנ"ס להחזיר לך שיעור, או בהחזר כספי או בכניסה חינם לשיעור, למרות שהמורה הייתה חולה והחסירה. אכן דבר זה כדאי לבדוק בחוזה או בנהלים אליהם מחויב המתנ"ס ושעל פיהם הוא נותן את שירותיו, אני מאמין שיש לכל מתנ"ס דבר כזה. ייתכן שהדבר משתנה בין מתנ"ס אחד לאחר, ובין חוג מסוים לחוג אחר, אבל נוהל מוגדר יש, ואליו מחויבים בעלי המתנ"ס, לכן אם על פי אותו נוהל המתנ"ס מחויב להשלים את השיעור, הרי שמגיע לך לקבל אותו מהם.
מצד ההלכה בזה (על פי העולה מהצגת דברייך), אדם שהתחייב לספק מספר מסוים של שיעורים הוא מחויב אליהם ואפילו אם קרה לו אונס עליו להשלים את שהחסיר. לגבי הייאוש שלך מהחוב בגלל שלא הצלחת להשיג אותם בטלפון, אין לייאוש שלך תוקף והוא אינו מבטל את החוב. כך גם לגבי ההודעה השגויה על זמן התקיימות השיעור, באופן פשוט המתנ"סים מודיעים ללקוחות את מועד השיעור והדבר הוא באחריותם אא"כ הם מודיעים על מועד בו יתואם זמן השיעור. לכן, אם הדבר ברור שזוהי טעות של המתנ"ס בהעברת המידע על מועד השיעור אלייך, אז הוא צריך להחזיר לך גם את השיעור הזה, באותו אופן דלעיל, או החזר כספי או כניסה חינם לשיעור שווה לו.
אמנם לגבי ההצעה הנ"ל להיכנס לשיעור שעליו את אמורה לשלם לפי חוקי המתנ"ס והוא מצידו אינו מתיר לך להיכנס אליו ללא תשלום, אינני יכול להתיר דבר כזה ע"פ הגדרים ההלכתיים, מפני שבדברים מהסוג הזה, צריך לדעת את כל פרטי הדברים עד תומם, מהם חוקי המתנ"ס וההסכמים אליו הוא מחויב כלפי לקוחותיו, ומהם טענותיו שלו כלפי אותם שיעורים שהופסדו, ועוד פרטים נוספים מהעניין, ולכן אינני יכול לומר לך לעשות דבר כזה.
אבל דווקא בגלל הצדק שיש בטענותייך, אני ממליץ לך לא להפסיק את דרישת הצדק באמצע הדרך, ולהניח לצדק להישאר כמוס ועלום רק בינך ובין עצמך. נצלי את הזדמנות, אם יש באפשרותך והוציאי את הצדק לאור, לכולם ע"י בירור הדין ביניכם. אני בטוח שיש בסביבתך רב/מורה-הוראה שיסכים להיות דיין או בהגדרה העממית 'בורר הלכתי', שיסכים לדון במקרה זה בינך ובין המתנ"ס. אמרי לו שמדובר בתביעה קטנה ואני מאמין שהוא יבין ויתייחס בהתאם. הזמיני בעדינות בלא רעש ומהומה ("בנחישות וברגישות" כלשון העם) את המתנ"ס לדין. תביעה לדין היא לא מעשה כ"כ נוראי, והיא לא עניין רק לפושעים ועבריינים כפי שנדמה לנו, גם סתם שני בני אדם ישרים שנפלה ביניהם מחלוקת, רשאים לזכות לדבר הנפלא הזה שנקרא בירור הדין. ובעז"ה תזכו להוציא דין אמת לאמיתו. ואם תלכי בדרך זאת אשרייך ואשרי חלקך, זוהי הדרך היותר נאותה ויותר ראויה לפי דרכה של תורת אמת. חזקי ואמצי ושופט כל הארץ השופט בצדק דלים, יוציא לצדק דינך. אם את מתקשה למצוא בכוחות עצמך, שלחי לנו את אזור המגורים שלך, ואנחנו נעזור לך במציאת בורר הלכתי לתביעות קטנות מהסוג שלך באזור המגורים שלך.
אמנם אם אין אפשרות כזאת מצד המתנ"ס, וישנם מצבים כאלה שבהם המתנ"ס חתום על חוזים והסכמים שלא מאפשרים לו לעשות זאת, אז עצתי לך שתיגשי למשרדי המתנ"ס או למזכירות ותבקשי מהם לטפל כראוי בטענותייך ולתת לך כניסה חינם או החזר כספי, אני מאמין שגם המתנ"ס רוצה לשרת את לקוחותיו כראוי, ולאפשר כניסה חינם לשיעור זה דבר שהוא עניין של מה בכך מצידו, ואם אכן מגיע לך הוא לא ימנע את הדבר ממך.
בברכה,
הרב
י.ש. פנירי
ברכת המזון מקוצרת
הרב יוסף אפריון | ט"ו אייר תשע"א
