- הלכה
- זמני התפילה והיום
שאלה
האם הרב יכול להסביר את זמני היום? מתי נגמר היום? מתי מתחיל הלילה? מהו בין השמשות? מה מותר לאחר השקיעה? מה עם צאת הכוכבים? האם 13.5 דקות לאחר השקיעה? מתי סיום הצום (יו"כ, ט באב, ושאר הצומות)? מאימתי קורין שמע בערבית? מתי כניסת שבת ויציאתה? האם זה תלוי בזמני השעון או בכוכבים?
תשובה
זמני היום: עלות השחר, זריחת החמה (שעה וחצי בערך לאחר עלות השחר), שקיעת החמה, בין השמשות (הזמן שבין השקיעה לצאת הכוכבים), צאת הכוכבים (13-20 דק' לאחר השקיעה- תלוי במחלוקת אחרונים). יש מחלוקת אחרונים האם היום מתחיל מעלות השחר ועד צאת הכוכבים או מזריחת החמה לשקיעתה. בין השמשות זה זמן שהוא ספק מבחינה הלכתית ואנו הולכים בו לחומרא בדברים שהם דאורייתא ולקולא אם זה מדרבנן.
סיום צומות הוא בצאת הכוכבים ותוספת מעטה (ביו"כ התוספת היא מדאורייתא). ק"ש זמנה מצאת הכוכבים למרות שניתן להתפלל ערבית כבר קודם ולקרוא שוב רק את ק"ש לאחר זמן צאת הכוכבים. כניסת שבת ויציאתה הם עם תוספת זמן לפי מנהגים לפני השקיעה בכניסתה ולאחר צאת הכוכבים בצאתה.
הזמנים תלויים לפי החמה וצאת הכוכבים ומתורגמים למעשה היום לזמני שעון בלוחות שנה וכמובן משתנים בהתאם לעונות השנה (חורף יום קצר ולילה ארוך ובקיץ להיפך). כל מה שכתבנו זה בכלליות כדי להבין את המושגים ולמעשה היום יש ללכת לפי הזמנים הנדפסים בלוחות.
הרב רואי מרגלית.