שאל את הרב

  • הלכה
  • כלים והכשרתם

הכשרת תנור

undefined

רבנים שונים

ד תמוז תש"ע
שאלה
שלום, יש לנו תנור אחד גם לבשר וגם לחלב, ואנו נוהגים כפי מנהג התימנים. יש לי שתי שאלות: 1. כיצד יש לעשות את המעבר בין חלב ובשר? אני הבנתי שעלי להמתין חצי שעה בין לבין, ושאין צורך לנקות את התנור. רק מה, שהתבנית המובנית בתנור- אין זה מכשיר אותה, ולכן אין להניח את המזון ישירות עליה. האם זה נכון? 2. אם אני מחממת בתנור מזון בשרי בכלי בשרי, ולידו מזון פרווה בכלי פרווה, האם הפרווה- המזון או גם הכלי- הופך לבשרי? האם יש הבדל אם זה ב-100 מעלות או בחום גבוה?
תשובה
1. בנושא זה אין מנהג מיוחד לתימנים כיוון שהמציאות בתימן היתה שונה. התנור בתימן היה עם פתח, מה שאין כן אצלינו שבד"כ משתמשים בתנור כשהדלת סגורה. בנוסף לזה, התנורים בתימן היו מוסקים על ידי אש וגחלים משא"כ אצלינו שמדובר בגופי חימום חשמליים. שני הבדלים אלו הם משמעותיים מאוד כיוון שעיקר הבעייה בתנור היא הזיעה שנשארת מהבישול הקודם, ובתימן שהתנור היה פתוח ועוד שהיה מוסק על ידי אש וגחלים מן הסתם הבעייה של זיעה היתה ברמה נמוכה יותר או שבכלל לא נשארה זיעה. לכן אין הבדל בזה בין תימנים לשאר העדות, והגישה המקובלת בין פוסקי דורנו היא שצריך להמתין 24 שעות, לנקות את התנור, להסיק את התנור למשך כחצי שעה (לפחות באותו חום שהוסק בבישול הקודם) ואז להשתמש בתנור. (שמעתי שהרב קאפח זצ"ל היקל שאין צריך להמתין 24 שעות ויש שהקילו יותר אך כתבתי את הפסיקה היותר מקובלת). הערה- כל מה שכתבנו הוא כשמשתמשים בתבנית מגולה אבל אם מכסים את התבנית בכיסוי הרמטי מותר באופן זה להשתמש בתנור פעם לחלב ופעם לבשר. 2. א.המזון לא נהפך לבשרי, כלומר, שאין צריך להמתין אחר אכילתו שש שעות אבל אין לאכלו יחד עם מאכל חלבי. ב.הכלי לא נהפך לבשרי. הרב ישי ואדעי
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il