הרבנות הראשית לישראל
שאלה
שלום, קראתי כאן ששוקולד M&M ללא חותמת אינו כשר. רציתי לשאול: נכון שהוא לא יוצר בפס שהושגח במיוחד (כנראה) אבל עברתי על המרכיבים וכולם חלביים/צמחיים. אז מה יכול להיות לא כשר? הרי יש סדר וניקיון מסוימים כמו בכל מפעל,והסבירות שסתם כך יתערבב שם מוצר מבחוץ שאינו כשר היא נמוכה. מלבד זאת,הבנתי שהקהילה היהודית המקומית בכל מקום בחו"ל מפרסמת מוצרים כשרים שאין עליהם חותמת כלשהי. יכול להיות שהמוצר פורסם ברשימה כזו והוא כשר, ואולי אנחנו מחמירים לשווא? תודה רבה,
תשובה
ב"ה שלו-ם וברכה, הוודאי שמו כן תהילתו. קיימת אפשרות שבחלק מהשוקולד מערבים שומן לא כשר. לשם דוגמה, במיונז מערבים חומץ ויתכן שהוא לא כשר כי הוא עשוי מיין נסך. לפעמים מכשירים קו ייצור לייצור כשר שבו משנים את המרכיבים למרכיבים כשרים וכל השנה המרכיבים לא כשרים למרות שאין שינוי בכיתוב של המרכיבים. לפעמים באותו מפעל מייצרים גם מוצרים לא כשרים ומשתמשים באותו קיטור חוזר, לכן גם המוצרים שמרכיביהם כשרים - לא כשרים. רבנויות מקומיות אמורות לבדוק את המפעלים לפני שמכניסות אותם לרשימת מפעלים כשרים. לכן כל זמן שלא ידוע לי שהמפעל נבדק ואושר אין להתיר לאכול ממוצריו. בברכה, הרב חגי בר גיורא
לקריאה בהרחבה >