ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- הלכה מחשבה ומוסר
- אורות ישראל המבואר
- פרק ג
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
הרב מישאל דהאן זצ"ל
אדם מישראל שרוצה לזכות לאור חיים באמת, צריך הוא שיסכים להיות שותל עצמו בכנת ישראל בכל לבו בכל חושיו וכוחותיו הגשמיים והרוחניים, שישים את מגמת חייו לקנות לו לפי היכולת שבידו את המידות הישראליות ואת הידיעות המיוחדות לישראל, שראש לכולן היא התורה בכל רחבה בכל סעיפיה, ועמה כל מה שמיוחס לחכמת ישראל, ומתוך עליתה של כנסת ישראל יבא לעליה כללית של מקור החיים האנושיים והעולמיים.
הפסקה הזו מדברת על אדם מישראל שהוא כלל אנושי, שרוצה לזכות באור חיים כללי, אמיתי ואומר הרב אפילו שהוא רוצה לזכות בזה דבר זה יהיה רק ע"י שהוא יצמצם את עצמו, ויסכים לעניין. שהדרך לזכות לאור החיים זה דרך כנס"י.אדם צריך בכל החיים שלו - ברגשות, בכל כוחות החיים שבלב וגם בכל החושים. הפירוט של בכל לבו - זה בכל חושיו וכוחותיו הגשמיים והרוחניים.
בשלב הראשון זה לרכוש את המידות הישראליות.
היכן הוזכרו המידות הישראליות? בפסקה ה' במילים לחיות חיים ישראליים. לשתול עצמו בכנס"י - מטרות האדם הם קודם כל את המידות ולאחר מכן זה חכמת ישראל.
הרב במקומות אחרים אומר שחכמת ישראל - זה ההיסטוריה, הספרות הביקורת והגיון הדעות (אגרות א,קמח). חכמת ישראל זה לא הידיעות האלוקיות, אלא איך הביטוי של הידיעות הללו באו לידי ביטוי? בהיסטוריית עמ"י, בשירת עמ"י - היסטוריה. ביקורת זה ביקורת על הדעות שהושמעו ע"י הגויים, תגובת עמ"י למחשבות הגויים. התורה - הצדדים המוחלטים מאת רצון ה'. חכמת ישראל - איך רצון ה' התגלה בחיי עמ"י, ההגיון האנושי שנבנו בעמ"י. תפקיד האדם לקנות את המידות הישראליות ולבנות את הידיעות הישראליות. ע"י כך הוא ירומם את כנס"י. אדם שיש לו שאיפה לאור חיים באמת אומר הרב תעשה את זה דרך כנס"י.
כיצד יעשה זאת? אל תלך ללמוד ספרות והיסטוריה של הפילוסופים ושל האנגלים אלא למד דברים הקשורים בעם היהודי. הפסקה נכתבה מתוך ראי שעמ"י רצה להיות מושכל ולהכיר את החיים ללמוד עולם ומלואו ועם כל הרצון הזה, אומר הרב לא ללמוד את הדברים האלה והקידום של הכל יהיה בצורה טובה דווקא דרך כנס"י.

תחילת החורבן: ביטול קרבן התמיד

אנחנו קודש למענך

איך מותר להכין קפה בשבת?

מה עושים בעשרה בטבת שחל בשישי?

הפסוק המיוחד והמשונה בתורה

הלכות שטיפת כלים בשבת

האם מותר לקנות בבלאק פריידי?

מה חז"ל באמת רצו שנרגיש בין י"ז בתמוז לט' באב?

מה עיקר הגאולה ביום העצמאות?

איך ללמוד גמרא?

הקדוש ברוך הוא חפץ לגואלנו
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

צבא גבולות המחנה
סוגיית ההפרדה המגדרית בצבא אינה דומה לעבודה משותפת של גברים ונשים בחיים האזרחיים. תנאי הלחימה, הצפיפות והקרבה הממושכת יוצרים מציאות ייחודית שבה שאלת הגבולות ודיני צניעות מקבלים משמעות אחרת

רביבים העבודה - תפקיד האדם בעולם
חובה על האב ללמד את בנו אומנות, כלומר מקצוע | גם אם הבן יבחר להקדיש את חייו לתורה, עדיין מוטל על האב ללמד את בנו אומנות | הברכה שה' מביא לאדם מגיעה על ידי חריצותו של האדם בעבודתו | ההתבטלות מעבודה כרוכה באיסורי תורה ובחילול השם | ההתבטלות מעבודה היא התבטלות מאחד מתפקידיו היסודיים של האדם, שנברא "לעובדה ולשומרה", ומביאה את האדם לידי עבירה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות בפרשה א-ת-פ"ש פרשת חקת
וַיֵּשֶׁב בְּאֶרֶץ טוֹב. מהי שמה המקורי של ארץ טוב ומדוע שינו את שמה | האם יש הבדל בקריאת התורה בין שירת הים, שירת הבאר ושירת משה בפרשת האזינו | מה הטעם שמשה רבינו הניח את נחש הנחושת על עמדו, ורק חזקיהו מלך יהודה עמד ושברו שלא יוכלו לעבוד אותו | ראיה בפרשה שבכל ארבעים שנה שהיו בני ישראל במדבר לא היה רוצח נפש בשגגה. ועוד!

אורות הקודש - הרב זלמן מלמד שליט"א יסוד ועיקר העבודה הרוחנית
דרך הקודש ג' פסקה ה-ו
הרב מבאר כי יסוד העבודה הרוחנית מושתת על אמונה והכרת הערך היחסי והתלות המוחלטת של העולם והאדם בבוראו. בנוסף, הרב מסביר כיצד מודעות עמוקה זו מובילה לתהליך מתמיד של התעלות ודביקות באור האלוקי, ששיאו והשלמתו באים לידי ביטוי בהפיכת הרע לטוב והחושך לאור.

מאמר שלישי גבולות ההיגיון במצוות כיבוד הורים
מאמר שלישי המשך סיכום פסקה ז'
השיעור בוחן את גבולות ההיגיון בקיום מצוות שנדמות שכלתניות, כמו כיבוד אב ואם וברית מילה, תוך הדגשה שיהודים מקיימים אותן כגזירה אלוקית מוחלטת שמעבר לטבע האנושי. דרך עיון בסוגיות מהגמרא, פסיקות הרמב"ם והסברי ספר הכוזרי, מודגשת המסירות והשמחה העל-טבעית הנדרשות במצוות אלו.

יסודות הש"ס יסודות דיני הקדשות
דיני ההקדשות אינם קשורים רק לסדר קדשים, אלא גם לנדרים ולדיני ממונות. בשיעור מובאות החלוקות הבסיסיות בין קדושת דמים לקדושת הגוף, קדושת פה וקדושת כלי, קניין הגוף וקניין פירות, החלוקות המקבילות והיחס ביניהן.

אורות התשובה - הרב הראל כהן החיבור בין תשובת היחיד לתיקון העולם
אורות התשובה פרק ה, פסקה ז-ח
ישנה דו- סטריות בין הדחף של העולם לתשובה והתקדמות לבין תשובת האדם ורצונו להיטיב: הן מעוררות זו את זו בהדדיות.

אורות ישראל ותחייתו בין הרצון הטוב להדרכה האלוהית
השיעור עוסק במגבלותיו של "הרצון הטוב" כשהוא מנותק מהדרכה מעשית, ומבקר את הנצרות שבחרה להישען עליו בלבד תוך נטישת חוקי התורה והמצוות. לעומת זאת, מודגש כי תפקידה של כנסת ישראל הוא לחבר את הרצון הטוב הפנימי אל ההדרכה והחוקיות האלוהית, ובכך לסלול את הדרך לתיקון ולהארת אומות העולם כולן.

חקת סוד פרה אדומה ושירת הבאר
הרב מסביר כי מצוות פרה אדומה מסמלת קבלת עול מלכות שמיים מוחלטת, ומדגיש את ייחודיותן של הלכות הטומאה והטהרה השייכות לעם ישראל בלבד בזכות קדושתו וקבלת התורה. בנוסף, הרב מתאר כיצד התבטלות ראשונית זו מובילה בסופו של תהליך לחיבור פנימי, טבעי ושמח אל התורה, המשתקף ב"שירת הבאר" ומביא בסופו לתיקון העולם ולניצחון מוחלט על המוות ועל יצר הרע.

מאמרי הראי"ה - הרב ש.י וייצן מלחמת עולם הקודש והחול ושם הוויה
מאמרי הראי"ה - מאמר "נאדר בקודש" סעיף ד'
הרב זצ"ל ממשיך את הפיסקאות הקודמות ואחרי שהוא מדגיש את התפיסות של עולם הקודש והחול הוא אומר שיש את שם הוויה שהוא השורש של שני מלחמות הללו.



















