- הלכה מחשבה ומוסר
- מותר ליהנות מהחיים?
לימוד השיעור מוקדש לרפואת
ציפורה בת דוד
שרת המדיה מוקדש על ידי משפחת גרין לעילוי נשמת יקיריהם
בעניין הכוונה שלא לשמה יש כמה וכמה מדרגות: הכוונה הגרועה ביותר כאשר אדם לומד תורה על מנת להתייהר, או על מנת לקנטר ולקפח את חברו בהלכה. עליו נאמר: "כל העוסק בתורה שלא לשמה נוח לו שלא נברא, נוח לו שנהפכה שלייתו על פניו בעודו במעי אמו". הוא לומד תורה מתוך כוונה הפוכה מרצון התורה. התורה דורשת מאדם להיות עניו, והוא לומד תורה על-מנת להתייהר, להתגאות, להראות שהוא יודע תורה, שהוא חכם, או על-מנת לפגוע בחברו ובתורה. על אדם כזה נאמר: "נוח לו שלא נברא". ויש שלא לשמה שאינו כל-כך שלילי כמו להתייהר ולקנטר אבל גם הוא שלא לשמה. אם אדם עוסק בתורה על-מנת לעשות אותה קרדום לחפור בה. כל כוונתו בלימוד התורה - להתפרנס. עליו נאמר: "ודהשתמש בתגא - חלף" - מי שמשתמש בכתרה של תורה לצורך עצמו, ראוי לו לחלוף מן העולם. אדם זה אינו מתכוון לפגוע בתורה ולעשות דברים שליליים, אבל הוא משתמש בתורה למטרות אחרות שלא לשמה, ואוי לו לאדם שעושה זאת. ויש שלא לשמה שאדם לומד תורה ע"מ לקבל פרס, כלומר: ע"מ לקבל שכר מאת ה' על התורה שהוא לומד. גם לימוד זה אינו לשמה, אבל על לימוד כזה נאמר: "לעולם יעסוק אדם בתורה ובמצוות שלא לשמה, ומתוך שלא לשמה בא לשמה". אבל על כל פנים, גם אדם זה עדיין רחוק משלמותו.
לפעמים אדם עושה מצווה מתוך כוונה לשמה ממש, לעשות את רצון אבינו שבשמים, אבל בכל זאת מעורבת בכוונתו גם מחשבה זרה, הוא עושה זאת גם מפני שהרואים ישבחוהו על כך, ולפעמים, הוא מכוון רק לשם שמים, אבל כאשר הוא רואה שמשבחים אותו, הוא מתאמץ יותר בעשיית המצווה. הווי אומר שגם זה גורם משפיע ועדיין מעורבת בכוונתו כוונה נוספת גם אם היא לא עיקרית, בכל זאת עדיין ליבו אינו טהור לגמרי. אם אמנם יש ערך רב גם למעשים שמעורבת בהם כוונה אחרת אך השאיפה של עובדי ה' באמת צריכה להיות שעבודתם תהיה עבודה טהורה לגמרי, שלא יהיה בה פניה אחרת, אלא לשם ה' יתברך בלבד.
מותר ליהנות מהחיים? (4)
הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א
2 - 27. המשך מידת הפרישות
3 - 29. פרישות מביאה לטהרה
4 - 28. סוגי הפרישות
טען עוד
הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א
ראש מוסדות ישיבת בית אל, לשעבר רב הישוב בית אל, מייסד ערוץ 7. מתלמידיו הקרובים של מרן הרצי"ה זצ"ל לקורות חייו המלאים לחץ כאן.
נתיבות עולם - נתיב העבודה – סיכום פרק ח - ט(1)
שיעור מס' 95
כ"ב סיון תשפ"ג
נתיבות עולם - נתיב העבודה – סיכום פרק ז (3)
שיעור מס' 92
י"ז סיון תשפ"ג
נתיבות עולם - נתיב העבודה – סיכום פרק י'
שיעור מס' 98
כ"ה סיון תשפ"ג
נתיבות עולם - נתיב העבודה – סיכום פרק ז -ח
שיעור מס' 94
י"ט סיון תשפ"ג
מהי המצווה "והלכת בדרכיו"?
פיתרון יוסף לחלומו של פרעה
איך השבת היא זכר ליציאת מצרים?
הלכות קבלת שבת מוקדמת
רכישת ארבעת המינים בשנת השמיטה
איך נראית נקמה יהודית?
מתנות בחינם
מהפרי ועד הגאולה
אם יש הבטחה, למה יעקב ירא?
האם מותר לקנות בבלאק פריידי?
אנחנו בצד של החזקים!