ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- ספריה
- יש שואלים
- גאולה
- משפחה חברה ומדינה
- גאולה ונבואה
- דרכי הגאולה
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
הרב מרדכי צמח בן מזל
ישראל נמשלו לזיתים (שמות-רבה לו ; א): "זית רענן יפה פרי תֹאר קרא ד' שמך" (ירמיה יא ; טז). מה ראה ירמיהו הנביא להמשיל את ישראל לזית? אלא מה הזיתים הללו מורידים אותם מן העץ ונחבטים, ואחר-כך מעלים אותם לגת ונותנים אותם במטחן וטוחנים אותם, ואחר-כך מקיפים אותם בחבלים ונותנים אבנים עליהם ואחר-כך נותנים שמנם, - כך ישראל! באין אומות-העולם וחובטין אותם ממקום למקום וחובשין אותם וכופתין אותן ואחר-כך עושין תשובה, והקב"ה עונה להם. מניין? שנאמר (שמות ב ; כג): "ויאנחו בני ישראל מן העבֹדה" וכן (דברים ד ; ל-לא): "בצר לך ומצאוּךָ כל הדברים האלה, באחרית הימים ושבת עד ד' אלקיך ושמעת בקֹלו. כי א-ל רחום ד' אלקיך, לא ירפך ולא ישחיתך ולא ישכח את ברית אבֹתיך אשר נשבע להם" וגו'.
כל צרות שעם ישראל ספג לא מיעטו את תקוותיו הגדולות, עם ישראל לא פסק אף פעם מלקוות להגיע למדרגה העליונה, שיתקיימו בו הכתובים (דברים כו ; יט, כח ; א): "לתִתך עליון על כל גויי הארץ", "ונתנך ד' אלקיך עליון על כל גויי הארץ". הוא היה בתחתית השפלות, כל העולם בז לו, והוא חולם ומצפה לגדולות. הוא היה במצב נואש, קריטי, קיומו תלוי על בלימה, נראה שעוד מעט והוא מתרסק. ובתוך כל זה הוא מאמין ומקווה ובטוח בעתידו הגדול, והוא מצפה למלכות עליונה, לא נשבר ולא מתייאש. עם ישראל הוא עם מיוחד, אין כמוהו לסבל ואין כמוהו לתקוה ולאמונה.
בתוך ים הצרות, ישראל חיים חיים רוחניים עליונים, הם נושאים את תורת ד', דבקים בד' אחד, ומדביקים באמונתם בהשם אחד, חלקים גדולים של האנושות. עִם כל השפלות, ישראל תופסים מקום רוחני מרכזי בעולם. עם ישראל מוכר כעם הרוח, עם הספר, עם התנ"ך, עם שהתורה מאירה את כל חייו.
גם בדור הזה, עם כל ההתמודדויות והמשברים הרוחניים, עם כל הצרות והייסורים, מפתחת האומה גרעין נפלא של אנשי אמונה, אנשי קודש שלמים ברוחם, אוהבי עמם וארצם, בוני עמם וארצם, והם הלוז של האומה, מקור קיומה ובסיס תקותה. הם מובילים את האומה בדרכי הגאולה המפותלים לעתיד הגדול המצפה לה, לגאולה שלמה. הם הגחלת הלוחשת שתהפך לאש וללהבה. "והיה בית יעקב אש ובית יוסף להבה ובית עֵשׂו לקש ודלקו בהם ואכלום ולא יהיה שריד לבית עשו כי ד' דִבר" (עובדיה יח).
והנה עתה נמשך והולך תהליך הגאולה. ואם הגענו עד הלום, בודאי שכֹח הסבל, כֹח הספיגה, יעמוד לנו גם בימים טרופים אלו, של ייסורים קשים שאנו גרמנו לעצמינו, בינינו לבין עצמינו. ובעז"ה, אנחנו נתגבר, ונפלוט מתוכנו את כל השנאה ואת כל הבלבולים, ונצא מחושלים מהמשבר הנורא, באחדות כפולה ומכופלת, ונמשוך ביתר שאת וביתר עוז, להתקדם אל המגמה הגדולה הייעודה לנו, מגמת כל הדורות, שאנו קרובים אליה יותר מאי פעם. ו"ד' עוז לעמו יתן ד' יברך את עמו בשלום".

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן רשאי בן לרחוץ עם אביו וחמיו בבריכה ובים ,אולם אין להתרחץ בבית המרחץ באותו הזמן
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן רשאי בן לרחוץ עם אביו וחמיו בבריכה ובים ,אולם אין להתרחץ בבית המרחץ באותו הזמן

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן הנמצא בים או בבריכה רשאי לברך ברכות בבגד ים אבל נכון ללבוש חולצה או לכסות עצמו

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן לא ירחץ כל גופו במים חמים אפילו שהוחמו מלפני השבת והם בחום של שלשים ושבע מעלות

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן המצטער מחמת החום או שהיה איסטניס הרגיל לרחוץ בכל יום רשאי להתקלח במים פושרים

הלכות יציאה לטיולים – הרב שי טחן אישה בימי נידתה רשאית לרחוץ ביחד עם בעלה בבריכה ובים, ובתנאי שלא יבואו לקלות ראש

רביבים לימוד מדעים - המפתח להבנת התורה
המדעים השונים נחשבים חוכמה אלוקית | המנורה שהייתה בבית המקדש הייתה בעלת שבעה קנים, כנגד שבע חוכמות העולם ששורשן גנוז בתורה | מי שאינו מצוי בחוכמות אינו יכול להתמנות לחבר בסנהדרין, וממילא אינו יכול להיחשב בין גדולי התורה | הגאון מווילנה עודד את תלמידיו ללמוד מדעים | לתלמיד חכם שאינו מצוי בחוכמות חסרה הבנה רבה בתורה | אם לימודי המדע יובילו לעזיבת התורה, חובה לוותר על המדעים | סיבה נוספת לשילוב לימודים בסיסיים של מדע ושפה (לימודי ליבה) היא שבעזרתם יוכלו הבוגרים לרכוש מקצוע










