- הלכה מחשבה ומוסר
- מצוות
"כל איש ישראל שעיקר ראשית ויסוד שלו באמצע שמקודם היצר הרע שולט (כאשר האדם נולד, בזמן ינקותו של האדם, אין בו דעת ולכן יצר הרע שולט). ואחר כך כשעומד על דעתו ומשכיל לדעת את ה' (לכן כאשר ניתנת בו הדעת נמצא האדם ב"אמצע" מצד אחד היצר הרע מושך ומצד שני היצר הטוב) הוא עיקר הראשית שלו (עיקר האדם, הסיבה בגללה נוצר, בשביל הצד הרוחני, התורה והמצוות)... כי הגם כי ראש השנה בהנהגת הטבע הוא בתשרי. אבל רצונו יתברך שזה דרך הנסים והתורה יהיה לנו עיקר. וראש ומוקדם לדרך הטבעי. וזה הדרך הוא שהקב"ה מנהיג העולם ומחדש בכל יום מעשה בראשית כפי עבודת בני ישראל שזה תכלית המצות. כמו שכתוב 'אשר קדשנו במצותיו'. שכל מצוה שלמטה יש לו שורש שמתעורר בזה למעלה. ולכן במצוה ראשונה נאמר החודש הזה לכם, שיהיה התחדשות ההנהגה בעולם על ידכם... "
(פרשת בא)
המצוות הם לא תמיד טבעיות לאדם, הם לא בהכרח מעשים שהוא היה עושה באופן ספונטני–טבעי. השפת אמת מבאר לנו שתפקיד המצוות הוא לרומם את האדם אל מעל לטבע, להעלות את האדם מעל המעשים הרגילים אל עולם הנשמה והקדושה שהוא מעל לטבע. לכן המצווה הראשונה שניתנה לעם ישראל הייתה "החודש הזה לכם", קידוש החודש על ידי הסנהדרין. במצוה זו עם ישראל קובע מציאות חדשה בעולם, חודש חדש ושנה חדשה. עם ישראל הוא מחדש את הזמנים. לעומת העולם שממשיך באינרציה, באותו מצב שהיה קודם, לעם ישראל יש את היכולת ליצור מצב חדש להתרומם מעל הטבע של העולם למציאות חדשה בה הקודש מוביל ומנחה את העולם.
לעומת תחילת השנה החקלאית שמתחילה בעונת הגשמים שבתשרי, החודש הראשון הוא חודש ניסן – תחילת 'עונת' הניסים. דבר זה בא להדגיש, כי יש הנהגה חדשה בעולם על ידי המצוות, הנהגה מעל לטבע.
וממשיך השפת אמת שם:
"על ידי יציאת מצרים נתעלו בני ישראל לצאת מן הטבע להיות כלים לזה להתדבק בהקב"ה. ולהיות דביקות באלקים חיים במעשה דיבור ובמחשבה"
היכולת להתרומם מעל הטבע, להדבק בקדושה בעולם הזה, נוצרה בעם ישראל ביציאה הניסית ממצרים. היכולת להיות דבוק בקב"ה לא רק במחשבה, בצד הרוחני של האדם, אלא גם בדיבור הממוצע בין הרוח לגשם וגם במעשה, גם במעשים גשמיים. על ידי המצוות שהם פעולות גשמיות האדם מתקדש ודבק בקב"ה בכל חלקיו.
הפלונטר בצד ימין של הלוחות
מהי המצווה "והלכת בדרכיו"?
מה המשמעות הנחת תפילין?
איך אפשר להשתמש באותו מיקרוגל לחלבי ובשרי?
מתנות בחינם
תחילת החורבן: ביטול קרבן התמיד
הלכות שטיפת כלים בשבת
הקשר בין ניצבים לראש השנה
יום כיפור - איך נדע מי פטור מהצום?
הזיכרון המשותף לראש השנה ושבת
הלכות פורים משולש: מה עושים בכל יום?