בית המדרש

  • הלכה מחשבה ומוסר
  • מודעות עצמית ופיתוח האישיות
קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה

לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת

חנה בת חיים

undefined
3 דק' קריאה
למידות שבתוכו של כל אדם יש שני מקורות מרכזיים: חלקן מולדות, וחלקן נרכשו בהשפעת הסביבה, כתוצאה מכך שאדם גדל בבית מסוים ובסביבה מסוימת. בעבר היה ויכוח בין הפסיכולוגים מהו המקור העיקרי: יש שאמרו שאי אפשר לשנות מהותית את טבע האדם, ויש שאמרו שכל אדם נולד כדף חלק, ואפשר להפוך אותו למה שרוצים, עד כדי משפט יומרני שאמר אחד הפסיכולוגים: "תן לי את הילד שלך, תאמר לי מה אתה רוצה ואעשה אותו בדיוק כך". כיום ברור לרוב הפסיכולוגים, ששני המקורות משפיעים על נפש האדם, ואכן את שני המקורות ניתן למצוא בתורה.

על טבע האדם המולד מלמדים אותנו חז"ל במסכת שבת 1 , שאדם שנולד במזל מאדים יהיה לו קשר עם דם, אבל הוא יכול לנתב את התכונה הזו לכיוונים שונים - מוהל, שוחט או חלילה רוצח. ועל השפעת הסביבה כותב הרמב"ם 2 : "דרך ברייתו של אדם להיות נמשך בדעותיו ומעשיו אחר חבריו ונוהג כמנהג אנשי המדינה". מדברי חז"ל ניתן ללמוד, שהסביבה יכולה להשפיע גם על האדם הגדול ביותר; מי לנו גדולים מיהושע בן נון וכלב בן יפונה, שהיו בעלי גישות ערכיות בהירות, ואף על פי כן - רק דרך התערבות מיוחדת מאת ה' הם ניצלו מהשפעת העדה הרעה. על יהושע היה צריך משה להתפלל 'יה יושיעך מעצת מרגלים', וכלב הלך להתפלל בקברי אבות. כל אדם נולד בהקשר ובקשר, אם הוא גדל במשפחה מסוימת יש לו כבר גישה בסיסית לחיים 3 . המשמעות האמונית של השפעת הסביבה היא שהקב"ה ברא אותנו כמשפיעים ומושפעים. אדם אינו אִי בודד, הוא חלק מהאחדות הכוללת של הבריאה, ובתוכה יש יחסי גומלין. הקב"ה ברא כל אדם עם חמישה חושים, והפנימיות נבנית גם דרך מה שקולטים מהסביבה.

השפעת הסביבה עשויה להיות גורם קריטי בעיצוב האישיות, ולצערנו הדברים נכונים לשני הכיוונים, גם כשמדובר בגורמים שליליים. מחקרים רבים מצביעים על ההשפעה ההרסנית שיש לטלויזיה על נפש הצופים בה, ובעיקר על נפש הילדים, אשר נמצאים בתקופה שבה אישיותם נבנית מהיסודות. במחקר אחד שנעשה בעניין, חילקו ילדים לשתי קבוצות. קבוצה אחת צפתה בסרט אלים במשך 20 דקות, שבמהלכם היו הרבה מכות ומעשי אלימות, וקבוצה שניה לא ראתה את הסרט. בשלב הבא הכניסו כל אחת מהקבוצות לתוך חדר עם צעצועים דומים מאוד לאלו שהיו בסרט, אשר הילדים שבסרט שברו אותם. ההבדלים שהתגלו בין התנהגויות שתי קבוצות הילדים היו ברורים מאוד.

כך מתארת הגמרא 4 את השפעת הסביבה:
משל לאדם אחד שהיה לו בן הרחיצו וסכו האכילו והשקהו ותלה לו כיס על צווארו, והושיבו על פתח של זונות. מה יעשה אותו הבן ולא יחטא?

כאשר אנחנו שמים בבית שלנו טלויזיה, וידאו ואינטרנט, אומרים לילדים מה כדאי להם לראות והולכים לישון, יהיה לילדים קשה מאוד לשים לעצמם גבולות. הדבר מזכיר לי סיפור שסיפר אחד מראשי הישיבה הידועים בירושלים. בישיבה שלו למד בחור נפלא, שבשלב מסוים התחיל להדרדר. היו לו הורים אוהבים ואיכפתיים שדאגו לו, והם הלכו להתייעץ עם ראש הישיבה. ראש הישיבה שאל אותם - 'מה עשיתם באותו ערב שבו הבעיה התחילה?' תשובתם היתה 'לא עשינו שום דבר מיוחד, צפינו בטלויזיה, היה שם סרט יפה. זה היה מסוג הארועים שמלכדים את המשפחה!' ראש הישיבה שאל אותם - 'כל הנשים בסרט היו צנועות?' ההורים צחקו: 'זה היה סרט רגיל מאמריקה, לא תמיד השרוולים מגיעים למרפק...' הסביר להם ראש הישיבה: אתם הלכתם לישון אחד עם השני, הילד הלך לישון עם השחקנית. מה שנכנס הופך להיות חומר הגלם של אותו יום.

כמובן שהשפעת הסביבה אינה מצטמצמת רק בבעיות של חוסר צניעות; גם כאשר מקשיבים לרדיו, מה ששומעים ממלא את המחשבות. מי שרוצה להשתגע יכול להקשיב כל היום לחדשות, וכך להתרגל לעין אשר רואה בעיקר את הדברים השליליים במציאות, ומתעלמת מכל הטוב והיפה שבה.

הזמנה לארוחת ערב
יש שאלה פשוטה שאפשר לשאול כל אדם שאינו מודה בהשפעה ההרסנית של המדיה: האם היית מזמין את האנשים האלו שאתה רואה אותם בסרט הביתה, כל יום? מסתבר שהוא לא יזמין אותם אפילו פעם אחת. אם כך, מדוע הוא מאפשר להם לבוא הביתה דרך הטלוויזיה, יום אחר יום? האדם הוא מערכת של שידור ושל קליטה, מה שהוא קולט הופך להיות חומר הגלם של המחשבות, הרגשות והווי הפנימי.


^ 1 קנו ע"א.
^ 2 הלכות דעות א, ו.
^ 3 כדי להעמיק בנושא אפשר לקחת קורס באוניברסיטה למשך שנה, או לקצר את הדרך ולקרוא את הספר 'החברה והשפעתה' של הרב בהר"ן. זהו ספר מעניין ומרתק המומלץ מאוד לכל מי שעובד עם ציבור ומעורב עם הבריות.
^ 4 ברכות לב ע"א.

את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il