ישיבהבשביל זה יש אינטרנט בית המדרש
בית המדרש
- משפחה חברה ומדינה
- מאמרים אקטואליים
- מאמרים נוספים
- ספריה
- קומי אורי
- ו - בעקבות הבחירות
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
ר' יוסף בן יעקב ז"ל
לב מלכים ושרים ביד ה', ובוודאי לבבות עם ישראל. ודאי היינו שמחים לראות תוצאות אחרות, אולם לאחר מעשה אנחנו חייבים ללמוד ולהפיק לקחים. החשיבה המרכזית היא סביב השאלה, מה הקב"ה רוצה מעמנו, מדוע הביא אותנו למצב זה.
ארץ-ישראל בעבורנו היא ערך. היא איננה רק "מקלט בטוח", אלא נכס רוחני. שנים רבות ניסינו להנחיל ערך זה לכל העם. והנה, קיבלנו טפיחה בפנינו כאשר מתברר שרוב גדול של הציבור איננו מתעניין כלל בערך זה, הנושא רחוק מלבו ואין לו כאב וצער על אובדן חלקים מארצנו.
כפי הנראה, הקב"ה שלח לנו תשדיר: חפשו במקום אחר את המסר אשר אותו יש להעביר לעם ישראל. רבים מחפשים מהו המסר החדש. לי נראה שנדבך שלם חסר בעם ישראל, ועד שלא נבנה נדבך זה, לא נוכל לבנות נדבכים גבוהים יותר. ניסינו להעביר ערכים של תורה ואמונה, אולם יש חלל בערכים של דרך-ארץ אשר קדמה לתורה, ועד שלא תתבסס קומת דרך-ארץ, לא תוכל להבנות עליה קומת התורה.
מהי קומת דרך-ארץ? זוהי הקומה של אנושיות מתוקנת. להיות בן-אדם. קומה זו פגועה מאוד כיום. אלימות במקום אהבת איש לרעהו. פשיעה במקום גמילות חסדים. תאונות דרכים במקום מידת הזהירות. בנושאים אלה אין מחלוקות בחברה הישראלית, והכול מודים שיש לפתור אותם. אולם לכל המערכות הקיימות אין כלים ואין דרך סלולה כיצד לגשת לפתרון הבעיות הללו.
אצל רבים הבעיות הללו נראות ככוח עליון וגזירה משמים. מבחינה מעשית, יש לחזק את חיי הקהילה בישראל. כיום, רבים רבים חיים לבד, לעצמם, ללא קשר עם חברה בריאה. אפשר לבנות מערכות חברתיות פשוטות אשר יחזירו את הבריאות לחברה הישראלית.
למשל, בכל רחוב או שכונה גרים אנשי מקצוע, כמו רופאים, עובדים סוציאליים, יועצים, אנשי חינוך וכדו'. אם כל רחוב יהפוך להיות קהילה, יוכל כל אחד מבעלי המקצועות הללו לתרום שעה בשבוע, בהתנדבות, לקהילתו.
אין מדובר על שעת בילוי, אלא על שעה של סיוע בפתרון בעיות, ובעיקר, בהכוונה נכונה אל הדרך לפתרון. לדוגמה: הקשר בין אבות ובנים, ונושאים חינוכיים בכלל, הנם עול כבד על החברה. אב אינו יכול לשוחח שיחה גלויה עם בנו, ובעיות חינוכיות עוברות לטיפול המשטרה ובתי המשפט.
אם תדע משפחה, שבקרבת ביתה יש אנשים טובים אשר אפשר לקבל מהם עצה טובה, ללא תשלום, בוודאי יקבלו הדרכה נכונה. וכן בבעיות רפואיות, או בעיות כלכליות, איש את רעהו יעזורו. המתנ"סים, המנסים לפעול כמרכזים קהילתיים, יוכלו לשמש כמוקדים לפעילות זו. דבר זה יביא לקשרים אמיצים בין איש לרעהו, קשרים המבוססים על טוב ועל חסד.
כאשר יתמלא החלל הזה בחיי האומה, בערכים של דרך-ארץ, ניתן יהיה לדבר על המשך בערכי אמונה ותורה, ואז תחזור גם ארץ-ישראל לתפוס את מקומה בחיי הכלל כולו.
יום העצמאות – כיצד?
חלק בלתי נפרד מיום העצמאות, אולי החלק המהותי ביותר, הוא קבלת הריבונות על ארץ-ישראל. הממשלה אמורה לייצג את הציבור בביצוע הריבונות. לצערנו, ממש בתום יום הבחירות, עמד המיועד לראשות הממשלה והכריז כי "כל המהלכים שלנו יהיו בתיאום עם ארצות-הברית ועם מדינות אירופה", זו אינה עצמאות ואינה ריבונות. למרות הגלויות שעברנו, ואחריהן, הרי שעדיין אנו בגלות, כבושים תחת מחשבות גלותיות, יש לנו עמוד שדרה עצמי, ואותו לא נמצא בארצות-הברית או באירופה, נמצא אותו בתוך עצמנו. אומה שאינה יודעת לקום על אויביה המשגרים קסאמים כנגד אזרחים, היא אומה ללא עמוד שדרה. לכן, כלפי העתיד, אנו צריכים לצפות לכל תרחיש אפשרי. כמובן, אפשר ומותר לצפות גם לנס, אך לפעמים הוא בא ולפעמים לא.
עם זאת, יום העצמאות הוא גם יום הודיה לקב"ה על שהביאנו לארץ-ישראל, וממעמקי הגלות זיכה אותנו להקים מדינה. אמת נכון הוא, שהמדינה איבדה הרבה מכוחה בשל ההנהגה הרעה שאחזה בה. אולם זו אינה סיבה להפסיק לשמוח ביום העצמאות.
לפני אלפי שנים יצאנו ממצרים, וכל אחד חייב לראות עצמו כאילו הוא יצא ממצרים. והנה באה גלות חשוכה, והשכיחה את יציאת מצרים. האם העלה מישהו בדעתו להפסיק לחגוג את יציאת מצרים?! גם תפילה לשלום המדינה איננה תפילה לשלום הממשלה, יש להודות על הקמת המדינה ולהתפלל לשלומה. אפשר ואפשר להיאבק כנגד הממשלה, להיאבק נגד צה"ל המבצע הוראות שאסור לו לבצען.
מי שקשה לו לקבל את הנוסח של התפילה לשלום המדינה, יכול לשנות מלה זו או אחרת. בקהילת אלון-מורה נוהגים לומר: "והעמד לה ראשים שרים יועצים הגונים" במקום "שלח אורך ואמיתך וכו'". נמשיך לשמוח במדינה ולהתפלל לשלומה ונמשיך להיאבק בכוחות הרעים שהשתלטו עליה, ובעזרת ה', בעוד כמה עשרות שנים, נזכור את הימים שעברו, ונוכל לומר לעצמנו, הנה חלפו ימי הרעה, ושוב מאירה שמש גדולה על ישראל, על תורתו ועל ארצו.
לעניינו של יום ירושלים
הצעד הראשון לבניין בית-המקדש הוא הכיבוש של הר-הבית, כך שיום ירושלים הוא יום המהפך. היום תודעת בית-המקדש רחוקה מלבותיהם של ישראל. כמדומני שרוב הציבור היום לא מסכים לעזוב את הבית המואר והיפה, עם המטעמים של ליל הסדר, ולחגוג את ליל הסדר בירושלים תוך עשיית "על האש" תחת אחד העצים. ואמנם שתודעת ירושלים עוד לא הבשילה, אך עדיין זהו יום המהפך שבו נעשה הצעד הראשון בכיבושה של ירושלים, ויום ירושלים ייזכר כיום שבו התחילה הגאולה.
לעניינו של ל"ג בעומר
הנקודה המרכזית בספירת העומר היא על כך שמתו תלמידיו של ר' עקיבא שלא נהגו כבוד זה בזה, עניין שנוגע בעולם התורה הפנימי שלנו שנגוע בוויכוחיים פנימיים, ובל"ג בעומר פסקו מלמות. החודש הזה מסמל ומציין לכולנו לחזור ולנהוג כבוד זה בזה. גם אם יש דעות שלא תמיד עולות בקנה אחד עם הדרך שלנו, יש בהן נקודה אמיתית, ויש לנו לנהוג כבוד כלפיהם, אני ברייה וחברי ברייה.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

שמונה פרקים לרמב"ם מדרגות בקרבה אל המלך
שיעור 5
השיעור עוסק בתורת הנפש של הרמב"ם ובמשל הארמון המפורסם מתוך "מורה הנבוכים", הבוחן את הדרגות השונות בקרבה לה' ובהגשמת ייעודו השכלי והרוחני של האדם. דרך סיפורים חסידיים ודיון על אתגרי השעה, מודגש החיבור שבין לימוד עמוק, תיקון המידות והמפגש עם הבורא.

עשרת ימי תשובה מדוע ה' מנסה את האדם - "האלוקים ניסה את אברהם"
ה' מנסה את אברהם מדוע? הרי יודע אם יעמוד בניסיון

רביבים לעורר את הילדים לתשובה
מי שרואה שילדיו אינם מתפללים או לומדים כראוי, יבדוק תחילה את עצמו | לאחר בירורים פנימיים יוכל לדבר עם הילדים בכנות על ערך לימוד התורה | כאשר ההורים רוצים להוכיח את בנם או בתם על התפילה, עליהם לבדוק את עצמם אם הם מתפללים ברצינות | חשוב מאוד שהנזיפות בילדים יהיו מעטות מאוד לעומת דברי השבח והעידוד, ובמיוחד צריך להשתדל להימנע מכעס | כאשר ההורים שומרים על אווירה טובה, רוב הבעיות חולפות ומתברר שהילדים הרבה יותר טובים ממה שהיה נראה לכאורה

אור החיים על הפרשה ברכות השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק א'
השיעור עוסק בביאורו של ה"אור החיים" לברכות משה לשבטי יוסף, זבולון, יששכר וגד בפרשת "וזאת הברכה". במהלכו מנותחות המשמעויות הרוחניות וההיסטוריות של הברכות, לצד מקומו המיוחד של משה רבנו בהנהגת העם ובקבורתו.

אור החיים על הפרשה סוד ראיית משה וברכת השבטים
אור החיים על פרשת וזאת הברכה חלק ב'
השיעור עוסק בביאורי ה"אור החיים" לברכות השבטים בסוף ספר דברים, תוך התמקדות בשבטי גד, דן ואשר ובמשמעות מלחמותיהם וברכותיהם. בהמשך נבחנים האופן שבו ראה משה את ארץ ישראל מהר נבו, פטירתו, וסוגיית כתיבת שמונת הפסוקים האחרונים של התורה.

האזינו האזינו – עם זו יצרתי
הדבר שמגן ומציל את עם ישראל במצבי חירום הוא התפקיד והיעוד האלוקי המונח אך ורק על כתפי ישראל עד כי העולם כולו תלוי בו ובסגולתו

אורות התשובה - הרב הראל כהן מכאב התשובה לאור השמחה
אורות התשובה פרק ז, ז | פרק ח, א-ב
השיעור עוסק במתח שבין כאבי התשובה והייסורים הנפשיים הנלווים לניתוק מהחטא, לבין תחושת השמחה והשחרור הנובעות מתיקון הנפש. דרך פסקאותיו של הרב קוק באורות התשובה, מתבאר כיצד הכאב על העבר איננו גורם לייאוש אלא מהווה תהליך ריפוי עמוק המרומם את האדם.

צום גדליה צום גדליה: מצמיחת חורבן לבניין
השיעור מעמיק במשמעותו של צום גדליה בתוך עשרת ימי תשובה, ומסביר כיצד הייאוש של רוצחי גדליה החריב את הסיכוי להמשכיות היישוב היהודי לאחר החורבן. דרך השוואה בין דברי הרמב"ם לגמרא ולחטא נדב ואביהוא, מודגש המסר שגם מתוך השבר הגדול ביותר אסור להתייאש, אלא יש להמליך את רצון ה' ולפעול לתיקון.













