ישיבה בית המדרש
בית המדרש
- הלכה מחשבה ומוסר
- דרכים בפיתוח האישיות
- בין אדם לחברו
- הלכה מחשבה ומוסר
- מידות ובין אדם לחברו
- שיעורים נוספים
שרת המדיה מוקדש על ידי משפחת גרין לעילוי נשמת יקיריהם
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
אריה יעקב בן משה יוסף ז"ל
אמרה תורה: "לפני עיוור לא תתן מכשול" והכוונה היא לא רק לפשוטו של מקרא שאסור לשים מכשול בדרך שעובר בה עיוור, אלא גם אם אדם בא אליך לבקש עצה בנושא שאתה מכיר והוא אינו מכיר, הוא עיוור בעניין זה. אל תיתן לו עצה לא הוגנת, עצה מכשילה.
אמר לך: "בת פלוני מהי לכהונה?" אל תאמר לו: "כשרה" - והיא אינה, אלא פסולה. אם אדם בא להתייעץ איתך בעניין שאתה נוגע בו, אל תיעץ לו עצה שהיא לרעתו ואתה תרויח מזה. אל תאמר לו: "מכור שדך וקנה לך חמור" ואתה עוקף עליו ונוטלה ממנו. לא יעזרו התרוצים שהתכוונת בעצם לטובתו. על זה נאמר: "ויראת מאלוקיך" - היודע מה בליבך. בכל דבר המסור ללב שרק אדם עצמו יודע את כוונתו אם לטובה או לא לטובה, נאמר: "ויראת מאלוקיך" - הרואה ללבב. ועל זה נאמר: "ארור משגה עיוור בדרך".
ובכן, זאת חובת האדם הישר, כאשר יבוא איש להתייעץ בו, יתן לו עצה שהוא היה נותן לעצמו ממש. ישקול רק את טובתו של הבא להתייעץ בלי שום שיקול נוסף אחר.
ומה יעשה אדם כאשר בא אליו מישהו להתייעץ בו והוא רואה שאם יתן לשואל עצה לטובתו, הוא המייעץ בעצמו עלול להיפגע ממנה. האם אדם חייב לתת עצה לאחרים הפוגעת בו בעצמו? עליו להעמיד את השואל על הבעיה בדבר, ואם אינו יכול להסביר לו זאת, יסתלק מן הדבר ולא יתן עצה שאינה נכונה. לעולם לא יתן עצה שיש בה כוונה נוספת מלבד מה שלטובת השואל.
כמובן, יש להוציא מכלל זה אם כוונת המתייעץ לרעה. במקרה כזה מצווה לרמותו ולמנוע ממנו להרע, ועל זה נאמר: "עם עקש תתפל". איסור: "לפני עיוור לא תתן מכשול" כולל גם איסור לסייע לאדם לעבור עבירה, לגרום לאחר להכשל באיסור, אם אדם רוצה לעשות איסור והוא מבקש את עזרתך גם על זה נאמר: "לפני עוור לא תתן מכשול".
אם אדם ישים לב, יראה שהוא נפגש בזה לעיתים קרובות. אין זה נדיר שאחד מתייעץ עם השני בעניינים שונים ודרושה זהירות גדולה לא לתת עצה שאינה הוגנת.
ומכלל לאו אתה שומע הן: אם אתה רואה שעוור בדבר הולך להכשל, הסר את המכשול מדרכו. אם ביכלתך למנוע אותו מכישלון אל תעמוד מנגד אלא עזור לו להינצל.
הונאת דברים, הלבנת פנים, הכשלת עיוור בעצה, רכילות, שנאה, נקימה, שבועות, דבר שקר וחילול-השם, אלו דברים מצויים מאד וצריך להתאמץ מאד ע"מ לשים לב איך לא להיכשל בהם. ובלי תשומת לב והתרגלות מתמדת לזהירות, אי אפשר להגיע בהם לנקיות. אבל מתוך התבוננות וערנות ושימת-לב, יכול אדם להתקדם, לבנות את עצמו, לפתח את אישיותו, להיות אוהב את הבריות ואהוב על הבריות.
שיעורים באתר ישיבה
ניווט מהיר

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת חיי שרה תשפז
לְפִי שֶׁעַל יְדֵי בְשׂוֹרַת הָעֲקֵדָה, פָּרְחָה נִשְׁמָתָהּ מִמֶּנָּה וּמֵתָה. הרי קי"ל שְׁלוּחֵי מִצְוָה אֵינָן נִיזּוֹקִין? ואיך מתה שרה על ידי המצוה. וַיֹּאמְרוּ נִקְרָא לַנַּעֲרָ וְנִשְׁאֲלָה אֶת פִּיהָ. מה תלמוד לומר אֶת פִּיהָ, הול"ל 'ונשאל אותה'. כיצד נשא אברהם את הגר בת פרעה שהיא מצרית, וישראל אסור במצרית.

מידות הראי"ה מידת הברית: מוסר טבעי ומושכל
ברית א'
השיעור עוסק במושג הברית כהטבעה מוסרית פנימית ובלתי תלויה, המהווה את טבעו הבסיסי והישר של האדם. בהמשך מוסבר כיצד פגם הברית מערער את הטבעיות הזו, ומדוע תיקונו דורש מעבר לעבודת ה' תבונית ומאומצת הנובעת מתוך שכל ותשובה מאהבה.

וירא מהכנסת אורחים ועד בירור הייעוד
שיחת מוצ"ש פרשת וירא
השיעור עוסק בגדריה ומשמעותה של מצוות הכנסת אורחים ככוח של קירוב וחסד, תוך השוואה בין מקורות שונים והעמקה בדמותו של אברהם אבינו. בהמשך נבחנים הניסיונות וההיפרדויות בחיי אברהם כמסע של בירור רוחני, המחדד את ייחודו ומעלתו של עם ישראל.

שם משמואל על הפרשה ההבדל בין יצחק לאברהם
שם משמואל על הפרשה - וירא - חלק א'
תפקיד של כל אחד מהמלאכים שבאו אל אברהם. לידת יצחק, שהוא מידת הגבורה, לאברהם, שהוא מידת החסד, בהתאם לציווי ה' לאברהם על מצוות מילה. כשצדיק נמצא בעיר הוא מושך אליו קדושה שמביאה שפע ודוחה את החושך.

שיעורים בספר יהושע הטבע והנס בארץ ישראל
יהושע פרק ג'
למה חשוב לומר שתהליך מעבר הירדן מתחיל בבוקר? מהי חשיבותו של ארון הברית באירוע מעבר הירדן? כיצד נכנסו כל עם ישראל יחד בין שני בדי ארון הברית, ואיך זה מסתדר עם דברי יהושוע שאמר לעם להתרחק מארון הברית?

מאמר שלישי מדרגת החסיד וראיית המלאכים
מאמר שלישי המשך פסקה י"א
השיעור עוסק במדרגתו הרוחנית של ה'חסיד' בספר הכוזרי, החווה השגחה אלוהית מתמדת ומודעות עמוקה לבורא בכל תנועה ודיבור. מתוך כך נידונה המחלוקת בין הרמב"ם לרמב"ן ולריה"ל סביב ממשות ההתגלות של מלאכים בעולם והשגתם על ידי יחידי סגולה.

וירא הכנסת אורחים בפרשה ובהפטרה ובשורת הולדת בן באורח ניסי - פרשת 'וירא'
אברהם אבינו והאישה השונמית מכניסי אורחים, ושניהם מתבשרים בהולדת בן, אשר אינם יודעים מה יעלה בגורלו. שרה והשונמית גבורת האימהות.

רביבים לימוד גמרא ועיון לנשים
חובה לנשים להרחיב ולהעמיק בלימוד התורה וההלכה, תוך הבנת ההיגיון הפנימי שבתורה, כפי שעולה מהתלמוד ומפרשיו | בכלל זה חובה ללמוד באופן כללי גם את המצוות שאינן נוגעות למעשה | פסקו הראשונים שאין ללמד את הבת תורה, שמא מתוך לימודה תורֶה היתר בדברים אסורים | אולם אישה שרוצה ללמוד מעצמה, רשאית ללמוד תנ"ך ותורה שבעל פה בעיון, ויש לה שכר על כך | בכל הדורות היו נשים שלמדו תורה והגיעו בה לרמה גבוהה

פרפראות בפרשה א-ת פ"ש פרפראות פרשת וירא תשפז
בְּאֵלוֹנֵי מַמְרֵא – הוּא שֶׁנָּתַן לוֹ עֵצָה עַל הַמִּילָה . איך שאל אברהם אע"ה עצה אם לקיים ציווי המקום. וְהִנֵּה שְׁלֹשָׁה אֲנָשִׁים - אצל אברהם המלאכים נדמו כאנשים, גם אצל לוט נדמו כאנשים דכתיב וַיַּעַשׂ לָהֶם מִשְׁתֶּה וּמַצּוֹת אָפָה וַיֹּאכֵלוּ. והכתוב קראם מלאכים מה הטעם לשינוי לשון הכתוב. בְּיוֹם הַמִּשְׁתֶּה הֵבִיאוּ הַשָּׂרוֹת בְּנֵיהֶן עִמָּהֶן וְהֵנִיקָה אוֹתָם שרה. קשה איך היתה מותרת להניק את התינוקות של הגויים. ונפסק בשו"ע ישראלית לא תניק לבן עובד כוכבים אפילו בשכר.

וירא פרשת וירא – שותפים עם השם
איך ייתכן שהקב"ה בורא העולם אומר שאינו יכול להפוך את סדום מבלי לגלות זאת תחילה לאברהם אבינו? מה ההגיון?















