- מדורים
- מדורים נוספים
- מדורים
- הרב אברהם שפירא
לימוד השיעור מוקדש לעילוי נשמת
הרב אברהם אלקנא שפירא זצ"ל
אולם, המקרה נראה לדיינים מוזר. ישבו הדיינים נבוכים, והתלבטו האם להאמין לה. אחד הדיינים היה הראשל"צ הגאון הרב עובדיה יוסף שליט"א, שאמר מיד - תקראו לר' אברום שפירא.
נכנס הרב, ושמע את הבעיה. ניגש הרב לאישה ושאלה תגידי לי, בזמן שהתחתנת עשית שבעה סיבובים מסביב לבעלך, כאשר התגרשת כמה סיבובים עשית? ענתה לו האישה - שלושה. אמר הרב - תודה רבה, לא התגרשת מעולם, שהרי אין מנהג כזה. כך הציל הרב בפקחותו את בית הדין ממבוכה.
זוהי דוגמא לחכמת החיים המיוחדת של הרב, אולם כדיין הרב לא הסתפק רק בחכמתו ובגדולתו העצומה בתורה, אלא גם מסר נפשו, כפשוטו, כדי להתיר עגונות. הרב ישב עם פושעים כבדים, תוך כדי סיכון חייו, כדי לדלות מהם ידיעות שיסייעו לו להתיר עגונות.
כך בגיל שבעים, כשהוא ידוע כרב מתמיד ולמדן גדול, ראש ישיבה מובהק, ואחד מגדולי תלמידי החכמים והדיינים שבדור, התמנה רבנו לרב ראשי לישראל. בתפקיד זה נחשף הרב לתחומים חדשים ורחבים. כדרכו בבית הדין, גם ברבנות, נכנס הרב לעובי פסקי ההלכה בכל כוחו התורני, תעוזתו הגדולה ומסירות נפשו.
אחת הדוגמאות הבולטות לכך היא מערכת הכשרות. הרב הקים יחד עם עמיתו הראשל"צ הגאון הרב מרדכי אליהו שליט"א מערכת כשרות למופת. הם העמידו בראשה את הרב איסר קלונסקי שליט"א, ומתחתיו הרבה ראשי אגפים שניהלו את המערכת מבחינה מעשית בצורה מופתית, וגם אספו חומר הלכתי הנוגע למוצרים השונים אותם צריך היה להכשיר. אולם בסוף, הרב ועמיתו ייבדל לחיים ארוכים הגר"מ אליהו צללו אישית לעומק הסבך ההלכתי, והם שקיבלו את ההחלטה לגבי כל מוצר.
באותם ימים, לא היה מוצר אחד שעליו כתוב 'באישור הרבנות הראשית לישראל', כולל המוצרים הרבים המיובאים מחוץ לארץ, שהרבנים הראשיים לא עמדו מאחוריו באופן אישי. היתה בכך מסירות נפש אדירה מצד הרב על נושא הכשרות, שהרי הרב עמד בראש מערכות מרובות - כיהן כראש ישיבה גדולה, נשיא בתי הדין ורב ראשי לישראל, ובכל זאת הקדיש המון המון זמן לצלול לפרטי הפרטים של אלפי אלפי מוצרים ולהכריע לגבי כשרותם.
זוהי גדלות ומסירות נפש עצומה, מפני שהרב נזקק להכרעותיו לא רק לידע הלכתי אדיר, אלא גם לידע מקצועי רב במערכות מודרניות המתחדשות כל הזמן. לדוגמא: כיום, בשביל לייצר דגים, שולחים מפעלי הדגים אונייה ללב הים. האונייה שואבת לתוכה מרחבי הים כמות אדירה של דגים, והמכשור שבתוכה מסנן את מין הדגים הרצוי ופולט חזרה לים את שאר מיני הדגים. באונייה חותכים את הדגים, שוטפים, מנקים ואורזים, וכך שבה האונייה ליבשה כאשר הדגים בקרבה ארוזים כ'פילה' ללא קשקש וסנפיר. אין אפשרות לשלוח משגיח כשרות על האונייה ללב הים, מפני שהאוניות מפליגות לחצי שנה. לכן, כדי לבדוק את סוג הדג, משתמשים בבדיקה בשם 'אלקטרו פורסיס' - בדיקה אלקטרונית מסויימת. עלתה השאלה - האם בדיקה זו מועילה להכשיר את הדג? הרבנים הראשיים דאז הכריעו שכן. על פסיקה זו מסתמכים כיום גופי כשרות בעולם כולו.
כך הניחו רבנו יחד עם עמיתו הגר"מ אליהו שליט"א בפסיקותיהם ההלכתיות העמוקות והיסודיות תשתית הלכתית לדורות. אולם רבנו לא רק פרץ דרך בתחום הכשרות, בנוסף לכך היו לרב שורה של פסיקות הלכתיות יסודיות לדורות רבים, הבולטים והידועים שבהם: ההכרה בעדה האתיופית כחלק מעם ישראל בצירוף הדרישה מהם ל'גיור לחומרא' (שנועדה מבחינה הלכתית להקל עליהם), קביעת רגע המוות המוחי כרגע הקובע להשתלות ועוד. כך, בגדלותו בתורה ובמסירות נפשו הפך רבנו לפוסק לדור ולדורות.
הרב איתן איזמן
מפסקיו המיוחדים של הרב ישראלי
מתוך כנס לזכר הרב שאול ישראלי זצ"ל - בית-אל תשס"ט
י"ז סיון תשס"ט
אהבת עם ישראל וארץ ישראל
ז' אדר ב' תשס"ח
אהבתו לתורה, לא"י ולת"ח
אזכרה לרה"ג אברהם שפירא זצ"ל
טו' אלול תשס"ח
הראיה בפרשה פרשת ויצא תשע"ח
גליון מס 305
כסלו תשע"ח
מהו הדבר המרכזי של ארץ ישראל?
מתנות בחינם
מה אכפת לך?
התשובות לשאלות הגדולות שבחיים
חידוש כוחות העולם
איך השבת היא זכר ליציאת מצרים?
אם יש הבטחה, למה יעקב ירא?
איך ללמוד אמונה?
איך התפילה מקשרת אותנו לקב"ה?
הנס של השמן המיוחד של יעקב אבינו
סוכת עראי דיגיטלית