בית המדרש

  • משפחה חברה ומדינה
  • התמודדויות וחבלי משיח
קטגוריה משנית
לחץ להקדשת שיעור זה

לימוד השיעור מוקדש לרפואת

אליהו בן הדרה

undefined
3 דק' קריאה
פרץ האיומים בחרם על מדינת היהודים שמגיע בזמן האחרון מארצות מסוימות באירופה, בייחוד מצד אנשי אקדמיה בריטים שמאלנים, והחרם הערבי הארוך על מדינת ישראל לפני שישים שנה מזכירים לי חרמים אחרים בהיסטוריה שבהם היהודים היו הקורבן ולעתים היו אפילו מטילי החרם.
בימי הביניים היה מנהג רווח להכריז מדי פעם בפעם חרם על מסחר יהודי, עבודה יהודית ובעלי מקצוע יהודים. הכנסייה בימי פריחתה עודדה חרמים כאלה במטרה לדחוף יהודים להתנצר. יהודים לא הורשו להשתייך לגילדת מסחר, וחרמים חוקיים וכלכליים הפלו את היהודים בצורות שונות.
אלא שבמקרים רבים, אם לא ברובם, החרם היה קצר ימים יחסית ולא יעיל במיוחד. הנסיך הקתולי היה זקוק לרופא היהודי ולבנקאי היהודי לא פחות משאלה היו זקוקים לו, ולכן על אף שבתיאוריה החרם היה אמור להיות מקיף, במציאות הוא לא היה כזה. לגוים רבים היה "יהודי טוב" ששירותיו וכישוריו היו נחוצים לבריאותם ולרווחתם. יהודים מילאו הרבה תפקידים כלכליים חיוניים, כמו פתיחת חנויות ביום ראשון. לכן האוכלוסייה הלא-יהודית הבינה אחרי זמן-מה שהיא לא תוכל להסתדר בלעדיהם. לפיכך על אף שהחרם היה כאוב ומטריד מבחינה פסיכולוגית, הוא לא היה נשק יעיל נגד האינטרסים היהודיים לאורך ימים. זאת הייתה טקטיקה שלא השיגה את התוצאות המקוות.
לפני חמש מאות שנה, אחרי גירוש היהודים מחצי האי האיברי, התפזרו היהודים בכל אגן הים התיכון. היהודים התיישבו במיוחד באיטליה, היו פעילים במסחר והתחרו עם חברות כלכליות נוצריות מבוססות. בנמל אנקונה הוטלו איסורים על יהודים ועל חברות יהודיות, שהרשויות אכפו.
דונה גרציה ביאטריס מנדס, בנקאית יהודיה חסודה ויועצת רבת השפעה של סולטן האימפריה העותומאנית, נקמה בנמל אנקונה כשהכריזה על חרם יהודי על הנמל, על מתקניו ועל הסחר בו.
בגלל עושרה והשפעתה הרבה, היא הייתה בטוחה שהחרם הזה ישיג את התוצאה המקווה. אך למרות מאמציה האדירים לאכוף את החרם, עד מהרה התברר לה שהוא בלתי יעיל. סוחרים יהודיים שהיו מעוניינים יותר ברווח כלכלי מיידי סירבו להישמע לחרם, ועד מהרה התברר שאנקונה איננה חוששת מהחרם של דונה גרציה ביאטריס מנדס.
היו חרמים קטנים אחרים, מקומיים יותר, שהטילו מנהיגים יהודים בניסיון לשפר מעט את התנאים האיומים שבהן פעלה יהדות אירופה. בסופו של דבר, החרמים האלה נכשלו, וגם הפעם, מכיון שסוחרים יהודיים לא היו מוכנים להקריב את האינטרס האישי שלהם למען קיום החרם. כמו במקרה של החרמים הנוצריים, המחרימים היהודים גילו חיש מהר שהם זקוקים לשירותים ולעושר של המוחרמים לא פחות משהמוחרמים היו זקוקים למחרימיהם. קשה לשנות את טבע האדם.
כשרדיפת היהודים על ידי הנאצים בגרמניה בראשית ימי שלטונה הלכה והתגברה, ארגונים יהודים-אמריקנים וחברות מסחריות קראו להחרים מוצרים ושירותים גרמניים. החרם לא היה יעיל, מאחר שאמריקה הייתה אז בעיצומו של שפל כלכלי קשה ולא היתה במצב שאיפשר לה להחרים שום אומה בעולם. אך היטלר השתמש בתירוץ של החרם היהודי כדי להגביר אף יותר את רדיפת יהודי גרמניה. הוא הכריז שזה מעשה תוקפני של יהדות העולם נגד גרמניה ובכך הצדיק את טענתו שיהדות העולם מנהלת מלחמה בגרמניה וב"גזע הארי". היהודים נקלעו ל"מילכוד 22" בכל הנוגע לחרם המוצע, ועד מהרה הוא נעלם מהזירה הפוליטית והארגונית.
אחרי השואה היה ניסיון נוסף להחרים שירותים ומוצרים גרמניים. יהודים רבים מקיימים חרם כזה עד היום. אך אחרי שמדינת ישראל קיבלה את הסכמי השילומים עם גרמניה ואת ועידת התביעות, לא יצא לפועל שום חרם יהודי המוני על גרמניה. מכל זה עולה שלחרם, על אף שהוא מתסכל ולא נעים, אין השפעה גדולה בטווח הרחוק.
גם החרם הערבי על ישראל הופר שוב ושוב על בסיס אישי. האינטרס העצמי של שני הצדדים מנצח את הלהט הלאומני, האידיאולוגי או הדתי שהוליד את החרם מלכתחילה. גם החרם האנגלי על האקדמיה הישראלית התמוסס לבסוף. נראה שחרם איננו הנשק הטוב ביותר בסכסוכים ובמאבקים.


ניווט מהיר
שיעורים באתר ישיבה
  • הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א
    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א
  • הרב יוסף צבי רימון
    הרב יוסף צבי רימון
  • הרב חיים דרוקמן
    הרב חיים דרוקמן
  • הרב אליעזר מלמד
    הרב אליעזר מלמד
  • הרב משה אליה
    הרב משה אליה
  • הגאון הרב שלמה גורן זצ"ל
    הגאון הרב שלמה גורן זצ"ל
  • הרה"ג שלמה פישר זצ"ל
    הרה"ג שלמה פישר זצ"ל
  • הגאון הרב מרדכי אליהו זצ"ל
    הגאון הרב מרדכי אליהו זצ"ל
  • הרב בני אלון
    הרב בני אלון
  • הרב שמעון קליין
    הרב שמעון קליין
    undefined
    4 דק'
    מלחמת "חרבות הברזל"

    הרב זלמן מלמד בפנייה לח'אמנאי שר"י

    הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א | י"ח סיון תשפ"ה
    undefined
    אחרי לידה

    אחרי לידה

    חוברת הכנה לקראת לידה

    א) הלכות שבת הנוגעות לימים שלאחר הלידה, ב) דיני אישה מיניקת, ג) היטהרות לאחר לידה, ד) דיכאון אחרי לידה , ה) ברית מילה, ו) ברכת הגומל, ז) המתנה בין לידות, ח) תפילה במניין בימים שאחר הלידה, ט) תורה ותפילה עם גידול הילדים,

    הרב עודד מילר | תמוז תשפ
    undefined
    יבמות

    מקום שהאמינה התורה עד אחד

    יבמות דף פח ע"ב

    יבמות דף פח ע"ב

    הרב יאיר וסרטיל | אדר א תשע"ט
    undefined
    נוסחי תפילה

    ברכות השחר - עדות המזרח

    הסידור המהיר | תשרי תשע"ז
    undefined
    ספר תהילים

    תהלים לשעת צרה

    שלושה פרקי תהלים המסוגלים לשעת צרה ע"פ הוראת הרבנות הראשית לישראל ולשכת רב הכותל המערבי

    רבנים שונים
    undefined
    עקב

    מְהָרְסַיִךְ וּמַחֲרִבַיִךְ מִמֵּךְ יֵצֵאוּ

    הרב יוסף כרמל | אב תשע"ה
    undefined
    אמונת עיתך

    מצבים מיוחדים בטבילה – חלק א

    באדיבות מכון התורה והארץ

    הלכות טבילה מאת מכון פוע"ה. כותבי המאמר הרב גבריאל גולדמן והרב מנחם בורשטין.

    רבנים שונים | תשע"ד
    undefined
    נוסחי תפילה

    תפילה לשלום המדינה ולחיילי צה"ל

    הסידור המהיר
    undefined
    נושאים שונים

    הלכות ייחוד

    מהו ייחוד? , מקור האיסור, טעם האיסור, טעם האיסור, מה דעתכם? האם יש בעיה בקשר שכזה?, חומרת המעשה, גיל המתייחדים, מקום הייחוד ,מספר המתייחדים, מצבים מצויים: במקום העבודה, בתנועת נוער, מאורסים.

    הרב יוני לביא | אלול תשס"ח
    undefined
    בלק

    ברכת בלעם - ברכה או קללה?

    כל כך חשובה נבואתו של בלעם על עם ישראל עד שרצו חכמים לקבוע אותה בקראית שמע; מדוע הפכו כל הברכות לקללות חוץ מ"מה טובו אהלך יעקב משכנותיך ישראל"? כיצד השפיעה הנבואה על בלעם? מדוע ייחדו את נושא ברכת בלעם בתורת משה?

    הרב דוד דב לבנון | תשס"ג
    undefined
    תורה בכותרות

    בנפול אויבך אל תשמח!?

    מאז יציאת מצרים ועד ימינו אנו נאבקים אנו עם אויבנו. החשיבות בעצם המלחמה ברורה ואין כאן המקום להרחיב על כך. אך מה דין השמחה בעת הנצחון? האם אנו אמורים לשמוח כאשר אנו משמידים את אויבנו? האם אפשר שלא לשמוח? מקורות ללימוד עצמי.

    הרב אביעד שטטמן | ו' ניסן, התשס"ד
    undefined
    הלכות צומח ובעלי חיים

    הלכות שילוח הקן

    גדרי מצוות שילוח הקן; ביאור טעמי המצוות בכלל ומצווה זו בפרט; האם יש חובה לקחת את הביצים? דעת הפוסקים ודעת המקובלים; דברים שחובה לדעת לפני קיום המצווה; כיצד משלחים ודין הברכה.

    הרב אליעזר מלמד | תשנ"ד
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il