בית המדרש

x
x
סינון על פי מדיה
סינון על פי אורך שיעור
140 שיעורים
    undefined
    36 דק'
    שער י' - שער אהבת ה'

    עשרת השערים בחוה"ל כדרך לאהבת ה' הנכספת

    שיעור מס' 140 - השלמת שער אהבת ה' וחתימת הספר כולו

    אחר ההתבסמות מתיאור מידותיהם הנעלות ושלמותם הנערצת של אוהבי ה' האמיתיים – קורא לנו המחבר להידמות אליהם גם אנו ולהצטרף לחברתם ע"י עבודה מתמדת בספרו, והתקדמות בעשרת שעריו מדרגה אחר מדרגה. להקלת זכירת סיפרו וזכירת העבודה המוטלת עלינו תמיד שבו – סיים המחבר וניסח לנו את עיקרי עשרת השערים שבספרו בשיר קצר בן עשרה בתים.

    הרב בן ציון אוריאל | כ"ה תמוז תשע"ח
    undefined
    32 דק'
    שער י' - שער אהבת ה'

    תיאור הליכותיהם המופלאות וטוהר ליבם של אוהבי ה'

    שיעור מס' 139 - שער אהבת ה', פרק ז

    בפרקנו החותם את שער אהבת ה' תאר המחבר מעט מהליכותיהם הנעלות של אוהבי ה' השלמים, את ביטחונם המוחלט על ה', את כנות וטוהר ליבם ונעם הליכותיהם עם המקום ועם הבריות ואת השתדלותם העצומה בעבודתו בכל עת בכל מקום ובכל מצב, גם הרבה מעבר למה שנצטוו בו, והכל מתוך אהבה שלמה ורצון לעשות נח רוח ליוצרם הנעלה והטוב והמטיב האינסופי, ומתוך השתוקקות כנה מעומק עצמיות הנפש לדבקות בו.

    הרב בן ציון אוריאל | כ' תמוז תשע"ח
    undefined
    37 דק'
    שער י' - שער אהבת ה'

    מהסימנים המאפיינים את אוהבי ה'

    שיעור מס' 138 - שער אהבת ה', פרק ו

    למדנו על עשרה הליכות המאפיינות את אוהבי שה' שבהם יש לדבוק, ובהם מובחנים וניכרים אוהבי ה' בהליכותיהם (עיקרם: עזיבת המותרות, סימני יראת ה' עליונה, העדר התפעלות ויחס הבריות אליהם, מסירת כל אשר להם לרצון ה', זכרון ה' והודאתו על לשונם, תליית הבטחותיהם ברצון ה', הדרכת הכלל אל ה' והצדקת הרבים,שמחתם בזכויותיהם וצערם בחסרונם מתוך החשבת עבודת ה' ולא מגאווה, התייחדותם עם ה' באהבה בתפילת הלילה, שמחתם בה' וההשתוקקות אליו ואל תורתו ורצונו ואל חברת הדבקים בו. ועוד ביארם והרחיב בהם המחבר).

    הרב בן ציון אוריאל | י"ט תמוז תשע"ח
    undefined
    37 דק'
    שער י' - שער אהבת ה'

    הדרך לאהבה שלמעלה מיכולת האדם

    שיעור מס' 137 - שער אהבת ה', פרקים ד-ה

    בפ"ד המחבר תאר את המדרגות שבאהבות ה' השונות וחילוקי עוצמתן, וחילק בין זו שביכולת רוב בני האדם אחר שינהגו ע"פ הקדמותיו בסיפרו, ובין האהבה הטהורה העליונה של אברהם אבינו ושאר ענקי הדורות בישראל, ולימד שמדרגה זו מתאפשרת רק בעזר אלוקי הבא מתוך התמדה והשתדלות בשיא האהבה האפשרית. ובפ"ה לימד המחבר על מפסידיה הרבים של אהבת ה'.

    הרב בן ציון אוריאל | י"ח תמוז תשע"ח
    undefined
    35 דק'
    שער י' - שער אהבת ה'

    טהר האהבה המוחלטת לה' והדרך אליה

    שיעור מס' 136 - שער אהבת ה', פרקים ב-ג

    בפרק ב לימד על המחבר מהי האהבה הטהורה לה' (מצד אהבתו מצידו ולא מצד טובותיו אלינו, ובזה עלינו שלב בחיבור על גבי מושג העבודה והאהבה מתוך הכרת הטוב שהודגש עד כה), וכן ביאר ד' ביאורים ל"בכל לבבך, בכל נפשך, ובכל מאדך" שלימדו בהדרגה את שלמות ומחלטות האהבה האלוקית האידיאלית והקפתה הכוללת את כל אישיותו של האדם ואת כל פעולותיו. ובפרק ג לימד המחבר על הדרך לקניית אהבה שלמה שכזו, שכל תורת החיבור כולה היא מבוא אליה יחד עם "שני ייחודים, שתי כניעות, שני חשבונות ושתי בחינות".

    הרב בן ציון אוריאל | ט"ו תמוז תשע"ח
    undefined
    36 דק'
    שער י' - שער אהבת ה'

    אהבת ה' כשיא העבודה ופסגת המעלות

    שיעור מס' 135 - שער אהבת ה', פתיחה ופרק א

    בפתיחה לשער ביאר המחבר את סמיכותו של שער אהבת ה' לשער הפרישות (שהיא האמצעי שהאהבה היא תכליתו), ואת עניינה העליון ומיקומה של אהבת ה' בסוף החיבור מחמת היותה השיא והתכלית העליונה שבעבודה ובמדרגותיה, כך שכל המעלות הקודמות שדיברנו עליהן עד כה כולן הן רק הכנות אליה. ואת פרק א הקדיש המחבר לביאור מהותה וגדרה של אהבת ה' ככלות הנפש אליו מתוך עצמותה, וביאר שדבר אפשרי מאחר שאהבה זו מוטבעת בנפש בטבעה, וכל העבודה היא רק לפרוש מהאהבות החומיות הזרות לה ולחשוף אותה.

    הרב בן ציון אוריאל | י"ד תמוז תשע"ח
    undefined
    37 דק'
    שער ט' - שער הפרישות

    תמורות בצורך בפרישות לאורך ההיסטוריה

    שיעור מס' 134 - שער הפרישות, פרק ז, השלמת השער וסיכומו

    : תחילה לימד המחבר על הצורך המינימאלי של הפרישות שהיה נצרך אצל האבות מחמת שלמותם הרבה, ועל הצורך בה שהלך והתחזק במהלך הדורות עד הגעתו לשיאו בתקופת כתיבת החיבור, ועיינו בדבריו ובהדגשתו את ההבדל בין האידיאל של הדרך הממוצעת לבין הצורך המשתנה של הפרישות. ואחר סיכמנו את תוכן שער הפרישות והשלמנו אותו בתוכחת החסיד לבנו בעניין הפרישות מתאוות העולם ותעיותיו שבה חתם המחבר את השער.

    הרב בן ציון אוריאל | י"ג תמוז תשע"ח
    undefined
    32 דק'
    שער ט' - שער הפרישות

    מקומה של הפרישות בתנ"ך וע"פ רבותינו

    שיעור מס' 133 - שער הפרישות, השלמת פרק ה(4) ופרק ו

    השלמנו את פרק ה בתיאור שלימות הפרישות מענייני החסרונות שבכלל החושים החיצוניים ושבמידות הנפש ומחשבותיה, ואחר למדנו את פרק ו המתאר את הפרישות החיובית העליונה שבה נהגו רבים מגדולי אומתנו בזמן התנ"ך, ושאליה הדריכו גם חז"ל בעקבותיהם במקומות שבהם היא שייכת ונחוצה.

    הרב בן ציון אוריאל | י"ב תמוז תשע"ח
    undefined
    28 דק'
    שער ט' - שער הפרישות

    שימוש נכון בחושינו ואברינו לעבודת ה'

    שיעור מס' 132 - שער הפרישות, פרק ה' 3

    : המחבר עסק בחושינו ואברינו השונים (לשון ודיבור, ראייה, שמיעה, אכילה ושתייה, מעשה ידינו והילוך רגלינו) והדריך כיצד עלינו להשתמש בכל אחד ואחד מהם כדי צרכינו ולעניינים מועילים ולא למותרות ותענוגות המובילים למגרעות שונים.

    הרב בן ציון אוריאל | י"א תמוז תשע"ח
    undefined
    31 דק'
    שער ט' - שער הפרישות

    היחס הנפשי הנכון לאיסורים ולענייני הרשות בתורה

    שיעור מס' 131 - שער הפרישות, פרק ה' 2

    למדנו על הדרכת המחבר לקנות סלידה ממשית מן האיסורים כולם כמו מדברים שאדם סולד מהם בטבעו והשוונו את דבריו לדברי הרמב"ם בעניין מפרק שישי משמונה פרקים, ואחר למדנו אף את הדרכתו בעניין הפרישות מן ההנאות המותרות, ונסינו להבין את המינון המדויק שאליו מורה המחבר בעניין השימוש בהנאות אלו.

    הרב בן ציון אוריאל | ח' תמוז תשע"ח
    undefined
    32 דק'
    שער ט' - שער הפרישות

    פרישות אמיתית ופרישות מדומה

    שיעור מס' 129 - שער הפרישות, פרק ג

    הבחנו בין הדרכת התורה לפרושים היחידים ובין הדרכתה הממוצעת לכלל לפי המחבר, ולמדנו על ששת כתות הפרושים שבפרק ג. על שלושת הפרושים האמיתיים ועל רמת קרבתם להדרכת התורה הממוצעת, ועל שלושת הפרושים הגרועים המתחזים בלבד שאינם פרושים באמת.

    הרב בן ציון אוריאל | ו' תמוז תשע"ח
    undefined
    29 דק'
    שער ט' - שער הפרישות

    מידותיו המופלאות של החסיד העליון

    שיעור מס' 130 - שער הפרישות, פרק ד-תחילת פרק ה.

    בפרק ד הובא תיאור מופלא של טוהר עבודתו, ליבו ומידותיו של הפרוש הייחודי ושלמות הנהגתו עם המקום ועם הבריות, ובתחילת פרק ה התחלנו ללמוד על הדרכת הפרישות הממוצעת שמורה לנו התורה.

    הרב בן ציון אוריאל | ז' תמוז תשע"ח
    undefined
    39 דק'
    שער ט' - שער הפרישות

    "כל מה שיוסיף העולם בניין יוסיף השכל חורבן"?

    שיעור מס' 128 - שער הפרישות, פרק ב

    המחבר לימד על הצורך ב"פרישות הייחודית" לשם קיום הדת ועבודת ה' שלמה בעולם, והיינו ע"י שיהיו אנשי מעלה פרושים יחידים שלמים שידריכו את החברה כולה העוסקת ביישוב העולם וחיי המעשה לשלמות עבודתם בעולם וכיצד להשתמש בצורה נכונה בענייני העוה"ז בלא לנהות אחריהם בעיוורון באופן שיחריב את בניין השכל והרוח.

    הרב בן ציון אוריאל | ה' תמוז תשע"ח
    undefined
    30 דק'
    שער ט' - שער הפרישות

    הפרישות המובילה לשלות הנפש בשני העולמות

    שיעור מס' 127 - שער הפרישות, פתיחה ופרק א

    למדנו על הגדרותיו של המחבר לפרישות הנכונה מן התאוות והמותרות, ועל מהלך העניינים שהוא עתיד לבאר לאורך השער, ואחר למדנו בפרק א על הצורך ב"פרישות הכללית" של ריסון התאוות אפילו לשם קיום שלם של הגוף בעוה"ז עוד לפני הצורך בה לשם תיקונה של הנפש לעוה"ב.

    הרב בן ציון אוריאל | ד' תמוז תשע"ח
    undefined
    31 דק'
    שער ח'– שער חשבון הנפש

    "אכן רוח היא באנוש ונשמת ש-די תבינם"

    שיעור מס' 126 - שער חשבון נפש, פרקים ד-ו

    המחבר לימד על תועלתו הגדולה ותוצאותיו המופלאות בתיקון הנפש ועילויה של חשבון הנפש המעמיק והמתמיד בעבודת ה'. בפרק ד למדנו על תועלת חשבון הנפש, בפרק ה' על הצורך להתמיד בו, ובפרק ו את התוצאות והמעשים וכלל השלמות העליונה שאליה חשבון הנפש מוביל.

    הרב בן ציון אוריאל | ל' סיון תשע"ח
    undefined
    31 דק'
    שער ח'– שער חשבון הנפש

    "גרים ותושבים אתם עימדי"

    שיעור מס' 125 - שער חשבון נפש, פרק ג 11

    למדנו על חשבון הנפש השלושים על הבנת מצבנו בעולם כמצב הגר שאינו במקומו, והעמל הנדרש לקבל על עצמנו את 'תנאי הגרות' בעוה"ז הראויים לנו בעבודת בוראנו. אחר, למדנו את חתימת הפרק והדגשנו את העבודה המתמדת הנדרשת ע"פ פרקנו שודאי אינה מסתכמת בלימודו באופן חד פעמי בלבד.

    הרב בן ציון אוריאל | כ"ט סיון תשע"ח
    undefined
    28 דק'
    שער ח'– שער חשבון הנפש

    "וחיכיתי לה' המסתיר פניו מבית יעקב"

    שיעור מס' 124 - שער חשבון נפש, פרק ג 10

    למדנו את חשבונות הנפש העשרים ושבע, העשרים ושמונה והעשרים ותשע. העשרים ושבע לימד כיצד יש לקבל את הדינים הפגעים באהבה מתוך הבנה ש"כל ארחות ה' חסד ואמת", העשרים ושמונה לימד למסור את כל עניינינו לה' עד כדי כך שלא יקשה עלינו אם יינטלו מאיתנו, והעשרים ותשע הורה להתבונן במעלת נפשו של האדם על פני גופו ובהתאם לכך להשתדל בתועליותיה.

    הרב בן ציון אוריאל | כ"ח סיון תשע"ח
    undefined
    31 דק'
    שער ח'– שער חשבון הנפש

    אל תהי צדיק הרבה ואל תרשע הרבה

    שיעור מס' 123 - שער חשבון נפש, פרק ג9

    למדנו את חשבונות הנפש העשרים וחמש והעשרים ושש. העשרים וחמש הורה לבחון את חשיבותם של העולמות הזה והבא זה לעומת זה ולהשתדל להשתמש בשניהם נכונה, והעשרים ושש לימד לחזק את השתדלותנו בעבודת בוראנו ע"י השוואתה בק"ו להשתדלותם של בני אדם במצוות מלך בשר ודם.

    הרב בן ציון אוריאל | כ"ד סיון תשע"ח
    undefined
    39 דק'
    שער ח'– שער חשבון הנפש

    ואהבת לרעך כמוך, התבוננות בטוב ה' והעמקת עבודתו

    שיעור מס' 122 - שער חשבון נפש, פרק ג8

    למדנו את חשבונות הנפש העשרים ושניים, עשרים ושלושה והעשרים וארבעה. העשרים ושניים הורה להתבונן ולשפר את הטבתנו לזולת הרצון ובמעשה בכל ענייני העולם. העשרים ושלושה לימד כיצד עלינו להתפעל מכל מעשי ה' המתמידים ולגבור על ההרגל המשכיח מאיתנו את טובות ה' העצומות עלינו, והחשבון עשרים וארבעה לימד כיצד עלינו להוסיף ולהעמיק את הבנתנו את ענייני התורה, העבודה והתפילה ולהוסיף ולשכללם ולהתקדם תמיד.

    הרב בן ציון אוריאל | כ"ג סיון תשע"ח
    undefined
    39 דק'
    שער ח'– שער חשבון הנפש

    מה ה' אלוקיך שואל מעימך כי אם ליראה

    שיעור מס' 122 - שער חשבון נפש, פרק ג7

    למדנו את חשבונות הנפש התשעה עשר, העשרים והעשרים ואחד. התשעה עשר התבונן בהצלת ה' אותנו מכל פגעי העולם השונים ועורר להכיר בגודל חסדו ולהתעורר לעובדו. העשרים לימד על היחס לממנו כפיקדון שניתן מה' ע"מ להשתמש בו כראוי, והעשרים ואחד הורה להשתדל בעבודת ה' ולקנותה כפי היכולת מתוך הבנה שלאחר שאדם יעשה בזה את המוטל עליו – יסיעוהו מן השמיים להוסיף ולהתעלות גם מעבר ליכולותיו. בהקשר זה למדנו את עומק משמעותו של הפסוק "ועתה ישראל מה ה' אלוקיך שואל מעימך..." עפ"י המחבר, עפ"י הדרוש העשירי של הר"ן ועפ"י בעל התניא.

    הרב בן ציון אוריאל | כ"ב סיון תשע"ח
את המידע הדפסתי באמצעות אתר yeshiva.org.il