אין איסור חל על איסור

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־18:00, 22 ביולי 2008 מאת קובץ יסודות וחקירות השלם (שיחה | תרומות)
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הגדרה

דבר שחל עליו איסור אחד, לא יכול לחול עליו איסור אחר {{{1}}}.

לדוגמא, בהמה טמאה שמתה, כיוון שכבר היה עליה איסור בהמה טמאה, לא חל עליה איסור נבילה, והאוכל ממנה לוקה רק משום בהמה טמאה {{{1}}}.

מקור וטעם

במקורו מצינו שלוש שיטות:

א) מקורו מסברא {{{1}}}.

ב) "ומתו בו כי יחללוהו" {{{1}}} (שנאמר על כהן טמא האוכל תרומה) - פרט לכהן טמא שאכל תרומה טמאה, שאינו במיתה מפני שהיא כבר מחוללת ועומדת, ואין איסור טומאת הכהן (טומאת הגוף) חל על איסור טומאת התרומה {{{1}}}. ומכאן למדו לשאר האיסורים שאין איסור חל על איסור {{{1}}}.

ג) מהגזיה"כ שאיסור כן חל על איסור באיסור כולל ובאיסור מוסיף מוכח שבשאר התורה אין איסור חל על איסור {{{1}}}.

במהותו נחלקו האחרונים האם האיסור השני קיים אלא שלא לוקה עליו, או שאינו קיים כלל {{{1}}}.

בהגדרת האיסור הראשון, דהיינו איך קובעים איזה מהאיסורים נחשב האיסור הראשון שחל, ואיזה נחשב השני שלא חל, נחלקו הראשונים: הר"א אב"ד חידש שדנים איזה איסור היה ראשון בעולם, ושאר הראשונים {{{1}}} כתבו שדנים איזה איסור חל ראשון על החפץ. כגון בהמה שמתה באמצע יום כיפור - על הבהמה חל קודם איסור יום כיפור, אך בעולם חל קודם איסור נבילה, שהרי כשהאדם נעשה בן י"ג כבר נאסר בכל הנבילות, ויום כיפור חל מאוחר יותר.

בדינים שונים

איסור חפצא, כגון קונם (נדר), כתבו הראשונים שיכול לחול על איסור גברא {{{1}}}. אמנם תוס' כתבו שגם בזה אין איסור חל על איסור {{{1}}}.

על הלכה למשה מסיני איסור אחר כן יכול לחול {{{1}}}.

פרטי הדין

שתי פעולות שונות שעשאן במעשה אחד, נחלקו בהם הראשונים. ונקדים, שדין אין איסור חל על איסור נאמר כשהאדם עושה פעולה אחת שיש בה שני איסורים, כגון באוכל בהמה טמאה שהיא גם נבילה: הפעולה היא אכילה, ויש בה שני איסורים - נבילה ובהמה טמאה, ואנו אומרים שאיסור נבילה לא יחול על איסור בהמה טמאה. דוגמא נוספת, בעל מום ששימש בטומאה: הפעולה היא עבודה בבית המקדש, ויש בה שני איסורים - בעל מום וטמא, ואנו אומרים שאיסור טומאה לא יחול על איסור בעל מום.

ומחלוקת הראשונים היא במקרה של שתי פעולות במעשה אחד, כגון שהוציא אוכל בפיו ובלעו ביום כיפור שחל בשבת, שכאן הן שתי פעולות שונות - הוצאה בשבת, ואכילה ביום כיפור, אלא שאת שתיהן הוא עושה במעשה אחד - הבליעה (שבליעתן היא הנחתן). ונחלקו בזה: לרש"י גם בזה יש דין אין איסור חל על איסור, ולתוס' {{{1}}} בזה כן עובר על שני האיסורים, כיוון שהן פעולות שונות {{{1}}}.