אשה: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
(עריכת הערך כולו)
שורה 1: שורה 1:
אשה היא נקבת האדם, אם כי מוזכר לשון אשה על נקבה בכלל אף בחיות (בפרשת נח "איש ואשתו")
==אטימולוגיה==
'''אשה''' היא נקבת האדם, אם כי מוזכר לשון אשה על נקבה בכלל אף בחיות (בפרשת נח "איש ואשתו")
על פי תורת [[הקבלה]] ההבדל בין שם "אשה" (בלשון המקראי מופיע בלי יו"ד) לשם "איש" (שאין בו אות ה"א שמופיעה השם ה"אשה"), יש בו משמעות, שכן האשה מושפעת כוח האות "ה"א" שבשם [[הויה]] ואילו האיש מושפע מאות "יו"ד" של הויה. ואכן בתלמוד<ref>מסכת סוטה דף יז ע"ב</ref> מבואר שבחיבור בין איש לאשה ע"י הנישואין, מתחברים אות יו"ד של האיש ואות ה"א של האשה, ובכך זוכים להשארת השכינה (י"ה הוא אחד מהשמות של האלוקים), אך אם לא חיים בצורה נכונה, ואין י"ה, נשאר רק "אש" בחיי נישואיהם.


גבר "מברך שלא עשני אשה".
==מעמד האשה ביהדות==
 
ביהדות, אמנם זכויות האשה "שונים" משל האיש, אבל אין לגבר זכויות "יותר" מהאשה, אלא כיון ש[[שחז"ל]] מכירים בשוני שבין תכונות האיש לתכונות האשה (ובשנים האחרונות גם הפסיכולוגים הגיעו למסקנה שישנו שוני מהותי), ממילא הצרכים שלהם שונים, ולכן הזכויות משתנים בהתאם לצרכים. בדינים המבוארים ב[[שולחן ערוך]] [[אבן העזר]]<ref>ובפרט בדיני כתובות, מסימן סו עד סימן קיח</ref>,ישנה מערכת דינים להגן על האשה, כגון שבעלה חייב להעניק לה מזונות, הלבשה, דיור, רפואה, קבורה, צרכים מיניים, ועוד רבות.
 
==ברכת "שלא עשני אשה"==
 
גבר "מברך שלא עשני אשה"<ref>[[שולחן ערוך]] [[אורח חיים]] מו ל</ref>. ה[[פוסקים]] מסבירים, שברכה זו לא נתקנה מפני ש[[חס ושלום]] יש לאשה מעלה פחותה על הגבר, אלא מפני שאשה יש לה פחות מצוות מהגבר (וגם מה שיש לה פחות מצוות, אינו נובע מחוסר מעלה, אלא מתוקף תפקידה, כדי שתוכל להיות פנויה לחנך ולגדל את ילדיה.


אחד הראשונים, [[רבי קלונימוס בן קלונימוס]], כתב שיר ארוך על כך שהוא מעדיף להיות [[אישה]]: "כמה לקה וכו' אשר במטבע הזכרים הוטבע וכו', מי ייתן ותהפכני מזכר לנקבה וכו', שמברכין על הטובה ועל הרעה אברך בקול נמוך בשפה חלושה ברוך אתה ה' [[שלא עשני אשה]]" {{מקור|(הובא בסוף ספר נשים שמחות, מהגאון}} [[הרב שלמה אבינר]] {{מקור|שליט"א)}}.
אחד הראשונים, [[רבי קלונימוס בן קלונימוס]], כתב שיר ארוך על כך שהוא מעדיף להיות [[אישה]]: "כמה לקה וכו' אשר במטבע הזכרים הוטבע וכו', מי ייתן ותהפכני מזכר לנקבה וכו', שמברכין על הטובה ועל הרעה אברך בקול נמוך בשפה חלושה ברוך אתה ה' [[שלא עשני אשה]]" {{מקור|(הובא בסוף ספר נשים שמחות, מהגאון}} [[הרב שלמה אבינר]] {{מקור|שליט"א)}}.
==מצוות מיוחדות לאישה==
*[[הדלקת נרות]] [[שבת]] ו[[יום טוב]] - למרות שגם הגבר מחוייב בנרות שבת ויום טוב, [[חז"ל]] נתנו עדיפות לאשה על פני הגבר במצווה זו<ref>[[שולחן ערוך]] [[אורח חיים]] סימן רסג סעיף ה</ref>.
*[[טהרת המשפחה]] - מבחינת הגבר מצווה זו באה לידי ביטוי רק במניעה ("[[שב ואל תעשה]]"), ואילו לאשה ניתנה מצווה זו להטהר ולברך.
*הפרשת [[חלה]] - אמנם גם הגבר מחוייב בתופרש חלה מעיסתו, אבל נהגו שמצווה זו מסורה לנשים.
==קישורים חיצוניים==
*הרב זמיר כהן, [http://www.hidabroot.org/MediaDetail.asp?MediaID=11442 מעמד האישה ביהדות], באתר הידברות.
*הרב זמיר כהן, [http://www.hidabroot.org/MediaDetail.asp?MediaID=12575 הרצאה על כוחה של האישה], באתר הידברות.
*מאמר בענין [http://vitaminim.org/1/index.php?topic=19201.0 מבט היהדות על שיווין זכויות], ב"פורום מאוחד".
*הרצאה [http://www.hidabroot.org/MediaDetail.asp?MediaID=11192 סודה של טהרת המשפחה].
==הערות שוליים==
<references />
[[קטגוריה:מבט על המציאות]]
[[קטגוריה:מבט על המציאות]]
[[קטגוריה:אמונה ומחשבת ישראל]]

גרסה מ־12:27, 25 באוגוסט 2011

אטימולוגיה

אשה היא נקבת האדם, אם כי מוזכר לשון אשה על נקבה בכלל אף בחיות (בפרשת נח "איש ואשתו") על פי תורת הקבלה ההבדל בין שם "אשה" (בלשון המקראי מופיע בלי יו"ד) לשם "איש" (שאין בו אות ה"א שמופיעה השם ה"אשה"), יש בו משמעות, שכן האשה מושפעת כוח האות "ה"א" שבשם הויה ואילו האיש מושפע מאות "יו"ד" של הויה. ואכן בתלמוד[1] מבואר שבחיבור בין איש לאשה ע"י הנישואין, מתחברים אות יו"ד של האיש ואות ה"א של האשה, ובכך זוכים להשארת השכינה (י"ה הוא אחד מהשמות של האלוקים), אך אם לא חיים בצורה נכונה, ואין י"ה, נשאר רק "אש" בחיי נישואיהם.

מעמד האשה ביהדות

ביהדות, אמנם זכויות האשה "שונים" משל האיש, אבל אין לגבר זכויות "יותר" מהאשה, אלא כיון ששחז"ל מכירים בשוני שבין תכונות האיש לתכונות האשה (ובשנים האחרונות גם הפסיכולוגים הגיעו למסקנה שישנו שוני מהותי), ממילא הצרכים שלהם שונים, ולכן הזכויות משתנים בהתאם לצרכים. בדינים המבוארים בשולחן ערוך אבן העזר[2],ישנה מערכת דינים להגן על האשה, כגון שבעלה חייב להעניק לה מזונות, הלבשה, דיור, רפואה, קבורה, צרכים מיניים, ועוד רבות.

ברכת "שלא עשני אשה"

גבר "מברך שלא עשני אשה"[3]. הפוסקים מסבירים, שברכה זו לא נתקנה מפני שחס ושלום יש לאשה מעלה פחותה על הגבר, אלא מפני שאשה יש לה פחות מצוות מהגבר (וגם מה שיש לה פחות מצוות, אינו נובע מחוסר מעלה, אלא מתוקף תפקידה, כדי שתוכל להיות פנויה לחנך ולגדל את ילדיה.

אחד הראשונים, רבי קלונימוס בן קלונימוס, כתב שיר ארוך על כך שהוא מעדיף להיות אישה: "כמה לקה וכו' אשר במטבע הזכרים הוטבע וכו', מי ייתן ותהפכני מזכר לנקבה וכו', שמברכין על הטובה ועל הרעה אברך בקול נמוך בשפה חלושה ברוך אתה ה' שלא עשני אשה" (הובא בסוף ספר נשים שמחות, מהגאון הרב שלמה אבינר שליט"א).

מצוות מיוחדות לאישה

  • הדלקת נרות שבת ויום טוב - למרות שגם הגבר מחוייב בנרות שבת ויום טוב, חז"ל נתנו עדיפות לאשה על פני הגבר במצווה זו[4].
  • טהרת המשפחה - מבחינת הגבר מצווה זו באה לידי ביטוי רק במניעה ("שב ואל תעשה"), ואילו לאשה ניתנה מצווה זו להטהר ולברך.
  • הפרשת חלה - אמנם גם הגבר מחוייב בתופרש חלה מעיסתו, אבל נהגו שמצווה זו מסורה לנשים.

קישורים חיצוניים


הערות שוליים

  1. מסכת סוטה דף יז ע"ב
  2. ובפרט בדיני כתובות, מסימן סו עד סימן קיח
  3. שולחן ערוך אורח חיים מו ל
  4. שולחן ערוך אורח חיים סימן רסג סעיף ה