בל יראה ובל ימצא: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (הוספת קטגוריה בתבנית מקור)
מ (הוספת קטגוריה בתבנית מקור)
שורה 3: שורה 3:




שלשה איסורים נאמרו בחמץ בפסח: א. איסור אכילה, שנאמר {{מקור|(שמות יב, טו)}}: "שבעת ימים מצות תאכלו... כי כל אוכל חמץ ונכרתה הנפש ההיא מישראל"; ב. איסור הנאה, שנאמר {{מקור|(שמות יג, ג)}}: "ולא יאכל חמץ", ודרשו: לא יהא בו היתר אכילה, כלומר שלא יהא בו היתר המביא לידי שום אכילה; ג. איסור להשאיר ולקיים חמץ ברשותו בפסח, שנאמר {{מקור|(שמות יג, ז)}}: "ולא יראה לך חמץ ולא יראה לך שאור בכל גבולך", ונאמר {{מקור|(שם יב, יט)}}: "שבעת ימים לא ימצא שאור בבתיכם", ואם עבר והניח, אף על פי שלא אכלו, עבר בשני לאוין אלו.
שלשה איסורים נאמרו בחמץ בפסח: א. איסור אכילה, שנאמר {{מקור|(שמות יב, טו))}}: "שבעת ימים מצות תאכלו... כי כל אוכל חמץ ונכרתה הנפש ההיא מישראל"; ב. איסור הנאה, שנאמר {{מקור|(שמות יג, ג))}}: "ולא יאכל חמץ", ודרשו: לא יהא בו היתר אכילה, כלומר שלא יהא בו היתר המביא לידי שום אכילה; ג. איסור להשאיר ולקיים חמץ ברשותו בפסח, שנאמר {{מקור|(שמות יג, ז))}}: "ולא יראה לך חמץ ולא יראה לך שאור בכל גבולך", ונאמר {{מקור|(שם יב, יט))}}: "שבעת ימים לא ימצא שאור בבתיכם", ואם עבר והניח, אף על פי שלא אכלו, עבר בשני לאוין אלו.





גרסה מ־14:32, 12 במרץ 2009

איסור על אדם מישראל להשאיר ולקיים חמץ ברשותו בפסח.


שלשה איסורים נאמרו בחמץ בפסח: א. איסור אכילה, שנאמר (שמות יב, טו)): "שבעת ימים מצות תאכלו... כי כל אוכל חמץ ונכרתה הנפש ההיא מישראל"; ב. איסור הנאה, שנאמר (שמות יג, ג)): "ולא יאכל חמץ", ודרשו: לא יהא בו היתר אכילה, כלומר שלא יהא בו היתר המביא לידי שום אכילה; ג. איסור להשאיר ולקיים חמץ ברשותו בפסח, שנאמר (שמות יג, ז)): "ולא יראה לך חמץ ולא יראה לך שאור בכל גבולך", ונאמר (שם יב, יט)): "שבעת ימים לא ימצא שאור בבתיכם", ואם עבר והניח, אף על פי שלא אכלו, עבר בשני לאוין אלו.


מי שהיה לו חמץ מלפני פסח והגיע פסח ולא ביערו, על אף שעבר על בל יראה ובל ימצא, מכל מקום אינו לוקה, מפני שלא עשה מעשה, אבל מכין אותו "מכת מרדות". ברם, אם קנה חמץ בפסח, או שחימץ עיסה בתוך הפסח, הרי זה לוקה, לפי שעשה מעשה.


באשר לזמן איסורם של בל יראה ובל ימצא נחלקו רבותינו: יש סוברים, שכשם שאכילת חמץ אסורה בערב פסח משש שעות ומעלה וחיוב ההשבתה הוא באותו זמן, כך הלאוין של "בל יראה ובל ימצא" נוהגים מאותה שעה; ויש סוברים, שלא נאמרו "בל יראה ובל ימצא" אלא בשבעת ימי חג הפסח בלבד, כאמור בתורה: "שבעת ימים שאור לא ימצא בבתיכם", ואין בערב פסח אלא איסור אכילה ומצות השבתה בלבד.