ברכות קריאת שמע: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ (הורדת סוגריים מתבנית:מקור)
מ (הוספת קטגוריה בתבנית מקור)
שורה 3: שורה 3:
== עניין שבע ברכות ==
== עניין שבע ברכות ==


הקורא [[קריאת שמע]] מברך לפניה ולאחריה שבע ברכות: ב[[שחרית]] מברך שתים לפניה ואחת לאחריה, וב[[ערבית]] מברך שתים לפניה ושתים לאחריה. חכמים סמכו שבע ברכות אלו על הכתוב {{מקור|תהלים קיט, קסד}}: "שבע ביום הללתיך על משפטי צדקך" {{מקור|ירושלמי ברכות}}, ומפרש רש"י: "על משפטי צדקך" - על [[קריאת שמע]] שהיא דברי תורה {{מקור|רש"י תהלים שם}}, ויש מפרשים, שבשלש הפרשיות של קריאת שמע כתובים שבעה משפטי צדקך, והיינו שבע מצוות: [[תפילין]] של יד, [[תפילין]] של ראש, [[מזוזה]] וארבע ציציות, ולכן תיקנו שבע ברכות לפני [[קריאת שמע]] ולאחריה להלל לה' בשבע ברכות על שבע המצוות {{מקור|ב"ח סימן רלו}}.
הקורא [[קריאת שמע]] מברך לפניה ולאחריה שבע ברכות: ב[[שחרית]] מברך שתים לפניה ואחת לאחריה, וב[[ערבית]] מברך שתים לפניה ושתים לאחריה. חכמים סמכו שבע ברכות אלו על הכתוב {{מקור|(תהלים קיט, קסד)}}: "שבע ביום הללתיך על משפטי צדקך" {{מקור|(ירושלמי ברכות)}}, ומפרש רש"י: "על משפטי צדקך" - על [[קריאת שמע]] שהיא דברי תורה {{מקור|(רש"י תהלים שם)}}, ויש מפרשים, שבשלש הפרשיות של קריאת שמע כתובים שבעה משפטי צדקך, והיינו שבע מצוות: [[תפילין]] של יד, [[תפילין]] של ראש, [[מזוזה]] וארבע ציציות, ולכן תיקנו שבע ברכות לפני [[קריאת שמע]] ולאחריה להלל לה' בשבע ברכות על שבע המצוות {{מקור|(ב"ח סימן רלו)}}.


== ההבדל בינם לשאר ברכת המצוות ==
== ההבדל בינם לשאר ברכת המצוות ==

גרסה מ־14:41, 12 במרץ 2009

הברכות שלפני ואחרי קריאת שמע של שחרית ושל ערבית.

עניין שבע ברכות

הקורא קריאת שמע מברך לפניה ולאחריה שבע ברכות: בשחרית מברך שתים לפניה ואחת לאחריה, ובערבית מברך שתים לפניה ושתים לאחריה. חכמים סמכו שבע ברכות אלו על הכתוב (תהלים קיט, קסד): "שבע ביום הללתיך על משפטי צדקך" (ירושלמי ברכות), ומפרש רש"י: "על משפטי צדקך" - על קריאת שמע שהיא דברי תורה (רש"י תהלים שם), ויש מפרשים, שבשלש הפרשיות של קריאת שמע כתובים שבעה משפטי צדקך, והיינו שבע מצוות: תפילין של יד, תפילין של ראש, מזוזה וארבע ציציות, ולכן תיקנו שבע ברכות לפני קריאת שמע ולאחריה להלל לה' בשבע ברכות על שבע המצוות (ב"ח סימן רלו).

ההבדל בינם לשאר ברכת המצוות

ברכות אלו, אינן ברכות של קריאת שמע ממש ואינן דומות לשאר ברכות המצוות, שהרי אין מברכים "אשר קדשנו במצוותיו וצוונו לקרוא את שמע" כדרך שמברכים על קריאת התורה ועל קריאת המגילה; אלא עיקרן של ברכות אלו לעצמן ניתקנו, ברכת "יוצר אור" על מציאות היום והאור, ברכת "אהבה" על חיוב לימוד התורה, וכן כולם. ומאחר שניתקנו קבעו אותן לפני קריאת שמע ולאחריה, והן פוטרות מלברך "אשר קדשנו במצוותיו וצוונו לקרוא את שמע".

סיבת ההבדל בין מניין הברכות בבוקר ובערב

בירושלמי מובא: כל המקיים "שבע ביום הללתיך" כאילו קיים "והגית בו יום ולילה"; ומטעם זה - כפי שמבואר שם - קבעו חכמים שלש ברכות בבוקר וארבע בערב, לפי שכתוב "והגית בו יומם ולילה" - שתהא הגיית היום והלילה שווה, כלומר הואיל ונהגו בימיהם שלא לקרוא פרשת ציצית בלילה, לכן קבעו בקריאת שמע בערב ארבע ברכות, שיהא סך כל הפרשיות והברכות בלילה - שש - כסך כל הפרשיות והברכות ביום. ויש אומרים, לפי שהערב קודם לבוקר לכן קבעו ארבע הברכות, שהן הרוב, בקריאת שמע של ערבית, שזריזין מקדימים למצוות.