דרשני:ברית ניצבים (Yairm210)

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

[1]"אתם ניצבים היום כולכם לפני ה' אלהיכם...לעוברך בברית ה אלהיך ובאלתו."

ישנם 3 בריתות שהקב"ה כורת עם בני ישראל - מלבד הברית שבפרשתינו, ישנה את הברית בפרשה הקודמת, והברית בהר סיני, שנאמר "אלה דברי הברית א‍שר צוה יהוה את משה לכרת את בני ישראל בארץ מואב, מלבד הברית אשר כרת אתם בחרב".

הגרא עומדת על השאלה: למה יש צורך ביותר מברית אחד? ועונה, שמאחר וישראל הפרו את הברית הראשונה כשהם השתחוו לעגל הזהב, היה צורך בברית חדשה. זה אמנם מסביר למה צריך ברית שניה, אבל למה צריך ברית שלישית?

הזוהר מסביר את הבריתות כברית כנגד יצחק, כנגד אברהם, וכנגד יעקב. ר' צדוק מלובלין מפרש שבברית הראשונה ישראל נדרשו להיות כלי טוטלי להופעת הקב"ה בעולם, כפי שהיה יצחק שה תמים והכל בו היה ללא נסיונות ועל פי דבר ה'. אך בני ישראל לא יכלו לעמוד במצב כזה לאורך זמן, דבר המודגש ביותר על ידי חטא העגל. לכן היה צריך ברית חדשה בסגנון של עבודת אברהם, שהכיר את בוראו מעצמו ועמד כנגד נסיונות - אם יצחק מסמל את 'בחירת הקב"ה באדם', מלמעלה למטה, אזי אברהם מסמל את 'בחירת האדם בקב"ה', מלמטה למעלה.

אך בשתי בריתות אלה יש חסרון - בברית יצחק, אם הקב"ה בחר בי, אזי אם אני לא מהווה כלי להופעת שכינתו אני מפר את הברית וממילא אין לי קשר לקב"ה. ובברית אברהם, אני יכול להחליט לשא לעבוד את הקב"ה, כי הרי אין חיוב עלי חוץ מזה שאני בוחר בעצמי!

ממשיך ר' צדוק ואומר, שלכן נדרשת הברית השלישית, שהיא מסמלת את הקשר הכפול הזה לקב"ה, שאדם קשור לקב"ה בכל מדריגה שבו הוא נמצא. על כן יש 2 פסוקים עם 5 סוגי אנשים, "ראשיכם שבתיכם..." ו"טפכם נשיכם..." שהם אחד כנגד השני - לדוגמא, "ראשיכם" זה אדם המשתמש בשכלו, הרואה את הנולד, ו"טפכם" זה אדם שלא משתמש בשכלו ונמצא אך ורק בהווה, "שבתיכם" מסמל אדם המנהיג עצמו בחוזקה ועומד על עקרונות ו"נשיכם" מסמל אחד שמחליף את דעתו. יכול שאחד טוב יותר מהותית מהשני? על כן נאמר "אתם ניצבים היום כולכם", כל סוגי האנשים. דהיינו, הקב"ה כורת ברית על דעת שאנחנו אנשים שמשתנים. ואני אומר, ניתן לדרוש "אתם ניצבים היום כולכם" - עם כל החלקים שבכל אחד מכם, "כי אם אשר ישנו פה עימנו עומד היום" - מי שאתם עכשיו, "ואת אשר איננו פה עמנו היום" - מי שאולי תהיו בעתיד.

ישנה עוד בעיה, שר' צדוק לא מביא אותה, אך הרמב"ם מתייחס אליה - אם אדם כורת ברית ואז משתנה, אזי כפי שהרמב"ם כותב בהלכות תשובה הוא כבר "אינו אותו אדם שהיה", ואיך השבועה של האדם הקודם יולה לחול עליו? וכך הרמב"ם אומר על מעמד הר סיני, שלא יתכן שהקב"ה העלה את בני ישראל לדרגה שאינה מתאימה להם, שאם כן לאחר שהם היו חוזרים ויורדים בדרגה שוב, הם היו אומרים: "התורה רק ניתנה לאנשים כגון משה, ואנחנו בדרגתינו הקודמת - אך לא לאנשים הפשוטים שאנחנו היום." אם כן איך ניתן לכרות ברית עם אדם שמשתנה? ולפי מה שביארנו לעיל, התשובה ברורה - כורתים את הברית עם כל מי שהאדם הזה יהיה בעתיד! למרות זאת, אם כן, יכול האדם בעתיד לוממר שהוא חוזר בו מאותה ברית? על כן הברית היא דו-כיוונית כפי שביארנו, שנאמר "למען היות לו לעם" - בעל כורחך - "והוא יהיה לך לאלהים" - בבחירתך.

לכל קשר בין שתיים, ישנם שתי צדדים לקשר - שנזכה להיות לא רק העם הנבחר של הקב"ה, אלא גם העם הבוחר בו, ומתוך בחירה שלימה, יהיה הקשר שלם, ביחררה שלימה וגאולה שלימה במהרה בימינו אמן!

  1. יאיר מורגנשטרן