הרב אברהם יצחק הכהן קוק: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
'''הרב אברהם יצחק הכהן קוק'''(ידוע בשם: '''הרב קוק''', נקרא לעיתים: '''הראי"ה''', '''הראי"ה קוק'''. מכונה בפי תלמידיו: '''הרב זצ"ל''', '''מרן הרב''' או '''הרב''') היה [[רב]], ראש [[ישיבה]], ומנהיג ב[[ארץ ישראל]] בדור הקודם. היה [[פוסק]], מקובל, [[פילוסופיה|הוגה דעות]], ממייסדי ההשקפה של [[הציונות]] התורנית הדתית לאומית.
'''הרב אברהם יצחק הכהן קוק''' (ידוע בשם: '''הרב קוק''', נקרא לעיתים: '''הראי"ה''', '''הראי"ה קוק'''. מכונה בפי תלמידיו: '''הרב זצ"ל''', '''מרן הרב''' או '''הרב''') היה [[רב]], ראש [[ישיבה]], ומנהיג ב[[ארץ ישראל]] בדור הקודם. היה [[פוסק]], [[מקובל]], [[פילוסופיה|הוגה דעות]], ממייסדי ההשקפה של [[הציונות]] התורנית הדתית לאומית.
==תולדות חייו==
==תולדות חייו==
===ילדותו, צעירותו ורבנותו באירופה===
נולד בשנת תרכ"ה בעיירה גריוא שבלטביה, לאביו, הרב שלמה זלמן הכהן קוק.
נולד בשנת תרכ"ה בעיירה גריוא שבלטביה, לאביו, הרב שלמה זלמן הכהן קוק.
למד בצעירותו בישיבת וולוז'ין וראש הישיבה מרן הנצי"ב מוולוז'ין העיד עליו שרק בשבילו היה כדאי שתתייסד הישיבה. הרב היה לומד ששים דפי גמרא בעיון כל יום. בגיל צעיר נתמנה רבנו לכהן כרב בקהילת זוימל, ויותר מאוחר בקהילה הגדולה בבויסק.  
נישא לבתו של [[הרב אברהם דוד רבינוביץ' תאומים]]- האדר"ת, שהיה רבה של פוניבז', מיר ולבסוף ירושלים. חמיו העריכו מאד. 
למד בצעירותו ב[[ישיבת וולוז'ין]] וראש הישיבה [[הנצי"ב]] מוולוז'ין העיד עליו שרק בשבילו היה כדאי שתתייסד הישיבה. בתקופה זו, למד, על פי עדויות, ששים דפי גמרא בעיון בכל יום. בעקבות קשייו הכלכליים של חותנו ואי יכולתו לפרנסו, המליץ לאדר"ת [[הרב ישראל מאיר הכהן]] מראדין- ה[[חפץ חיים]] שחתנו, הרב קוק, יקבל על עצמו משרה רבנית בעיר זוימל. אחר נתמנה לרב בקהילה הגדולה בבויסק.
===העליה לארץ ישראל והרבנות ביפו===
בהיותו קרוב לגיל ארבעים התגשם חלומו הגדול לעלות ל[[ארץ ישראל]], ובכ"ח ב[[אייר]] תרס"ד עלה ארצה, והחל לכהן כרבן של [[יפו]] והמושבות החדשות שסביבה.  


בהיותו קרוב לגיל ארבעים התגשם חלומו הגדול של הרב לעלות לארץ הקודש, ובכ"ח אייר ה'תרס"ד עלה הרב לארץ ישראל, לכהן כרבה של יפו והמושבות החדשות שסביבה.  
תמך בחלוצים הציונים ואהבם, וראה בהם אנשים שחיפשו אידיאלים גדולים, ובכלל ראה [[התנועה הציונית|בציונות]] חלק מתהליך הגאולה של שיבת עם ישראל לארצו. בעקבות כך קמו לו מתנגדים מקרב חוגי הקנאים ו[[הישוב הישן]], בעיקר ירושלים. אולם, כמעט כל רבני דורו העריכוהו והחשיבוהו מאד, אף אלו הקנאים.
===מסע המושבות===
אירגן את "מסע המושבות" שבו יצאו רבנים וביניהם תלמידו וממשיכו [[הרב יעקב משה חרל"פ]],  [[הרב יוסף חיים זוננפלד]], ועוד רבנים, למסע בין המושבות כדי לחזק בהן את שמירת המצוות.
===תקופת שוויץ ולונדון===
בשנת תרע"ד הוזמן להשתתף בכנסיה הגדולה של [[אגודת ישראל]] באירופה, בצירוף לצורך בריאותי יצא מגבולות הארץ. הכנסייה בוטלה בשל פריצת [[מלחמת העולם הראשונה]], והוא חנה בשוויץ, שם לפי עדות בנו, [[הרב צבי יהודה הכהן קוק]], 'הם למדו את כל התורה פעמיים'. לאחר מכן הרב עבר לאנגליה שם היה רב קהילת "מחזיקי הדת" בלונדון.
===השיבה ארצה והרבנות בירושלים וברבנות הראשית===
כשהתאפשרה החזרה לארץ, שב לירושלים לכהן כרבה, וכן ייסד את [[הרבנות הראשית לישראל]],,יחד עם [[הרב צבי פסח פראנק]] (לימים רבה של ירושלים), ושם התמנה הרב על פי הרבנים להיות הרב הראשי האשכנזי הראשון לארץ ישראל, יחד עם הרב הספרדי, [[הראשון לציון]] [[הרב יעקב מאיר]].
===יסוד ישיבת מרכז הרב===
בירושלים, ייסד את "הישיבה המרכזית העולמית" שנקרה מאוחר יותר [[ישיבת מרכז הרב]]. הישיבה, ששכנה בשכונת [[גאולה]], היוותה ישיבה לבני [[הישוב החדש]], והיתה הישיבה האשכנזית הראשונה בה שפת הדיבור לא היתה יידיש אלא [[עברית]], וכן מן היחידות שלמדו בהן [[תנ"ך]] ו[[מחשבת ישראל]]. הרב קוק עמד בראשות הישיבה עד פטירתו, למעט תקופה קצרה בה כיהן תחתיו [[הרב אברהם אהרון בורשטיין]], המכונה "הגאון מטאבירג".
===פטירתו===


הרב תמך בחלוצים הציונים וראה בהם אנשים שחיפשו אידיאלים גדולים, ובכלל ראה בציונות חלק מתהליך הגאולה של שיבת עם ישראל לארצו. בעקבות כך לרב היו מתנגדים רבים.
==מתלמידיו==
*[[הרב יעקב משה חרל"פ]]- מגדולי רבני ירושלים, רבה של שכונת 'שערי חסד', ראש הישיבה לארח פטירת הרב קוק וראש ישיבת בית זבול.
* המקובל [[הרב דוד כהן]]- "הרב  ה[[נזיר]]", ר"מ בישיבה שערך מכתבי הראי"ה את ספרי [[אורות הקודש]].
*[[הרב יצחק אריאלי]]- בעל ה'עינים למשפט' ור"מ בישיבה.
*[[הרב אריה לוין]]- "הצדיק הירושלמי" ו"אבי האסירים" או "רב האסירים והמחתרות".
*[[הרב חיים יעקב לוין]]- בנו בכורו של הרב אריה ורבה של פרדס חנה.
*בנו [[הרב צבי יהודה הכהן קוק]], ראש ישיבת מרכז הרב שנחשב לממשיך דרכו בצורה מוחלטת.
*[[הרב משה צבי נריה]]- מייסד וראש ישיבות [[בני עקיבא]] וישיבת בני עקיבא בכפר הרא"ה, ומחבר סדרת ספרים על הראי"ה.  
*[[הרב שאול ישראלי]]- ראש הישיבה, למד אצל הרב קוק כשנה.
*חתנו, [[הרב שלום נתן רענן]]- מנהל הישיבה.
*הרב יצחק יעקב וכטפויגל- ראש ישיבת מאה שערים.


הרב זצ"ל אירגן את "מסע המושבות" שבו יצאו רבנים וביניהם [[הרב יעקב משה חרל"פ]] זצ"ל,  [[הרב יוסף חיים זוננפלד]] זצ"ל, ועוד רבנים, למסע בין המושבות כדי לחזק שם את שמירת המצוות.
==יחס גדולי דורו כלפיו==
 
===החפץ חיים===
 
===הרב איסר זלמן מלצר===
בשנת ה'תרע"ד הוזמן הרב להשתתף בכנסיה הגדולה של אגודת ישראל באירופה, בצירוף לצורך בריאותי יצא מגבולות הארץ, הכנסייה בוטלה בשל פריצת מלחמת העולם הראשונה, והרב חנה בשוויץ, שם לפי עדות בנו 'הם למדו את כל התורה פעמיים'. לאחר מכן הרב עבר לאנגליה שם היה רב קהילת "מחזיקי הדת" בלונדון.
===החזון איש===
 
===הרב צבי פסח פראנק===
כשהתאפשרה חזרת הרב לארץ, שב הפעם לירושלים לכהן כרבה של ירושלים, וכן ייסד את הרבנות הראשית לישראל, ושם התמנה הרב על פי הרבנים להיות הרב הראשי האשכנזי הראשון לארץ ישראל. בירושלים ייסד הרב את "הישיבה המרכזית העולמית", שנודעה מאוחר יותר בשם ישיבת 'מרכז הרב'.
===הרב זוננפלד===
 
===הרב שלמה זלמן אויערבאך===
מתלמידיו הגדולים של הרב זצוק"ל היו הגאון [[הרב יעקב משה חרל"פ]] זצ"ל, מגדולי רבני ירושלים ורבה של שכונת 'שערי חסד'; הגאון [[הרב דוד כהן]] זצ"ל, "הרב  הנזיר", שערך מכתביו את ספרי [[אורות הקודש]]; הגאון [[הרב יצחק אריאלי]] זצ"ל בעל ה'עינים למשפט'; הגאון [[הרב אריה לוין]] זצ"ל, "הצדיק הירושלמי" ו"אבי האסירים" או "רב האסירים והמחתרות"; הגאון [[הרב חיים יעקב לוין]] זצ"ל, בנו בכורו של ר' אריה; הגאון [[הרב יצחק הוטנר]] זצ"ל, בעל "פחד יצחק" וראש "ישיבת רבי חיים ברלין" בניו-יורק; וכן בנו [[הרב צבי יהודה הכהן קוק]] זצ"ל.<br>מגדולי תלמידיו בישיבתו (ראה עליהם בערך על [[ישיבת מרכז הרב]]) היו הגאונים הרב הרב אליהו יצחק פריסמן, הרב יצחק זונדל ריף, הרב שמעון סטרליץ, הרב שלום נתן רענן (חתנו), הרב משה דוד בקשט, הרב שמואל אליעזרי, הרב יצחק שולזינגר, הרב בנימין צבי רבינוביץ-תאומים, הרב שלום אליהו ננקנסקי, הרב יהודה גרשוני, הרב שאול ישראלי, הרב יעקב ז'ולטק, הרב מאיר הכהן קפלן, הרב שמעיה שאנן והרב שבתי שמואלי. 
 
בג' אלול תרצ"ה 16 שנים לאחר שהתמנה רבנו להיות רבה של ירושלים נתבקש לישיבה של מעלה.
 
בנו של הרב הוא [[הרב צבי יהודה הכהן קוק]] זצ"ל.
 
הרב זצ"ל השאיר אחריו כתבים רבים בכל חלקי התורה. מספריו שיצאו לאור: [[אורות]], [[אורות הקודש]], [[אורות התשובה]], [[אורות התורה]], [[ערפילי טוהר]], [[ראש מילין]], [[עין אי"ה]], [[אדר היקר]], [[עולת ראיה]], [[מוסר אביך]], [[חבש פאר]],  [[עץ הדר]], [[אורח משפט]], [[עזרת כהן]], [[דעת כהן]], [[מצות ראי"ה]], [[משפט כהן]], [[שבת הארץ]] ועוד.
להרחבה עיין ערך [[כתבי הראי"ה]].


==כתביו==
ראה ערך מורחב: [[כתבי הראי"ה]].
השאיר אחריו כתבים רבים ב[[הלכה]], ב[[אגדה]], ב[[קבלה]], ב[[אמונה]] ו[[מחשבת ישראל]], ב[[מוסר]] בדרוש, ב[[תלמוד]] ב[[פילוסופיה]] ועוד. כמו כן, השאיר אחריו אלפי אגרות בשלל נושאים בכתב יד. מיעוט כתביו יצאו לאור כבר בחייו, אולם מרביתם היו מסודרים בפסקאות בפנקסים שונים, ללא סדר כלשהו, ורובם נערכו לארח פטירתו על ידי בנו הרצי"ה (ומקצתם על ידי הרב הנזיר) לספרים מסודרים, על פי נושאים. כמו כן, ליקט הרצי"ה  את תשובותיו ההלכתיות וערכם בארבעת ספרי ה[[שאלות ותשובות]] של הראי"ה: [[משפט כהן]], [[עזרת כהן]], [[אורח משפט]] ו[[דעת כהן]]. אגרותיו סודרו לפי סדר כרונולוגי לארבעת כרכי [[אגרות הראי"ה]]. ישנם גם ספרים שיצאו ללא עריכה כלל, כדוגמת [[שמונה קבצים]], [[ערפילי טוהר]], [[חדריו]] ועוד. גם ההסכמות שהעניק לספרים שונים נאספו על ידי הרב בנימין זאב כהנא ויוחנן ישמח לקובץ "הסכמות הראיה".  מספריו שיצאו לאור: [[אורות]](בנושאים הקשורים לארץ ישראל, עם ישראל ותחיתו בארצו), [[אורות הקודש]] (עניינים בקבלה), [[אורות התשובה]] (בענייני תשובת הפרט ותשובת הכלל), [[אורות התורה]] (בענייני לימוד התורה), [[ערפילי טוהר]](פנקסים שיצאו כמות שהם ללא עריכה-קובץ אחד מתוך שמונה קבצים), [[ראש מילין]] (בענייני האותיות,הנקודות, [[טעמי המקרא]] וה[[תגים]]- טנת"א), [[עין אי"ה]] (פירוש על אגדות חז"ל ב[[מסכת ברכות]] וב[[מסכת שבת]]), [[אדר היקר]] (פרקים לדמותו של חותנו, [[האדר"ת]]), [[עולת ראיה]](על [[סידור]] התפילה), [[מוסר אביך]] (בענייני מוסר ובנין הנפש), [[חבש פאר]] (בענייני [[תפילין]]),  [[עץ הדר]](על ה[[אתרוג]]- הפסול באתרוגים מורכבים ושבח אתרוגי ארץ ישראל), [[מצות ראי"ה]] (חיודשים הלכתיים בנושאי [[אורח חיים]]),[[שבת הארץ]] (על הלכות [[שמיטה]] ו[[יובל]] ל[[רמב"ם]]) ועוד.
==תורתו==
==קישורים חיצוניים==
==קישורים חיצוניים==
*[http://www.bneiakiva.org.il/show_item.asp?levelId=58799&itemId=455&itemType=0 על הרב קוק באתר תנועת בני עקיבא]
*[http://www.bneiakiva.org.il/show_item.asp?levelId=58799&itemId=455&itemType=0 על הרב קוק באתר תנועת בני עקיבא]
שורה 30: שורה 49:


==לקריאה נוספת==
==לקריאה נוספת==
*שמחה רז, '''מלאכים כבני אדם''' הוצאת קול מבשר ירושלים.  
*שמחה רז, '''מלאכים כבני אדם''' הוצאת "קול מבשר" ירושלים.  
*[[הרב אליעזר מלמד]], '''רביבים- גדולי ישראל ודמויות מופת''' בהוצאת מכון הר ברכה תש"ע  
*[[הרב אליעזר מלמד]], '''רביבים- גדולי ישראל ודמויות מופת''' בהוצאת מכון הר ברכה תש"ע.
*אפרים יעיר, '''דמות וקומה- חמישים דמויות שכדאי להכירן''' הוצאת נשר תשמ"ט.
*אפרים יעיר, '''דמות וקומה- חמישים דמויות שכדאי להכירן''' הוצאת נשר תשמ"ט.
*עמיחי כנרתי, '''אור שלמה''' על היחסים בין הרב קוק ל[[הרב שלמה זלמן אויערבאך|רב אוירבך]] ו'''עטרת צבי''' על היחסים בין הרב ובין [[הרב צבי פסח פראנק]], בהוצאת מכון 'אור האורות' ירושלים.
*עמיחי כנרתי, '''אור שלמה''' על היחסים בין הרב קוק ל[[הרב שלמה זלמן אויערבאך|רב אוירבך]] ו'''עטרת צבי''' על היחסים בין הרב ובין [[הרב צבי פסח פראנק]], בהוצאת מכון 'אור האורות' ירושלים.
*[[הרב שאול ישראלי]], '''דבר לדור''', בהוצאת ארז, ירושלים תשס"ה.  
*[[הרב שאול ישראלי]], '''דבר לדור''', בהוצאת ארז, ירושלים תשס"ה.  
*'''בין שני כהנים גדולים''' על היחסים בינו ובין החפץ חיים.
*'''זוהר עליון- קובץ הספדים על מרן הרב אברהם יצחק הכהן קוק''' בהוצאת ארגון אור האורות.
*'''האיש נגד הזרם'''.
*צבי קפלן, '''בשיפולי גלימתו'''.
*הרב משה צבי נריה, '''מועדי הראי"ה''', '''בשדה הראי"ה''', '''טל ראי"ה''', '''שיחות הראי"ה'''.
*הרב צבי יהודה הכהן קוק, '''לשלושה באלול- נפש הראי"ה'''.
*'''מסע המושבות'''.
*'''כתלנו'''- הרב קוק ופרשת הכותל. 
*בנימין איש שלום, '''הרב קוק- בין רציונליזם ומיסטיקה''''.


[[קטגוריה:גדולי וחכמי ישראל|קוק אברהם יצחק]]
[[קטגוריה:גדולי וחכמי ישראל|קוק אברהם יצחק]]

גרסה מ־23:19, 7 בנובמבר 2010

הרב אברהם יצחק הכהן קוק (ידוע בשם: הרב קוק, נקרא לעיתים: הראי"ה, הראי"ה קוק. מכונה בפי תלמידיו: הרב זצ"ל, מרן הרב או הרב) היה רב, ראש ישיבה, ומנהיג בארץ ישראל בדור הקודם. היה פוסק, מקובל, הוגה דעות, ממייסדי ההשקפה של הציונות התורנית הדתית לאומית.

תולדות חייו

ילדותו, צעירותו ורבנותו באירופה

נולד בשנת תרכ"ה בעיירה גריוא שבלטביה, לאביו, הרב שלמה זלמן הכהן קוק. נישא לבתו של הרב אברהם דוד רבינוביץ' תאומים- האדר"ת, שהיה רבה של פוניבז', מיר ולבסוף ירושלים. חמיו העריכו מאד. למד בצעירותו בישיבת וולוז'ין וראש הישיבה הנצי"ב מוולוז'ין העיד עליו שרק בשבילו היה כדאי שתתייסד הישיבה. בתקופה זו, למד, על פי עדויות, ששים דפי גמרא בעיון בכל יום. בעקבות קשייו הכלכליים של חותנו ואי יכולתו לפרנסו, המליץ לאדר"ת הרב ישראל מאיר הכהן מראדין- החפץ חיים שחתנו, הרב קוק, יקבל על עצמו משרה רבנית בעיר זוימל. אחר נתמנה לרב בקהילה הגדולה בבויסק.

העליה לארץ ישראל והרבנות ביפו

בהיותו קרוב לגיל ארבעים התגשם חלומו הגדול לעלות לארץ ישראל, ובכ"ח באייר תרס"ד עלה ארצה, והחל לכהן כרבן של יפו והמושבות החדשות שסביבה.

תמך בחלוצים הציונים ואהבם, וראה בהם אנשים שחיפשו אידיאלים גדולים, ובכלל ראה בציונות חלק מתהליך הגאולה של שיבת עם ישראל לארצו. בעקבות כך קמו לו מתנגדים מקרב חוגי הקנאים והישוב הישן, בעיקר ירושלים. אולם, כמעט כל רבני דורו העריכוהו והחשיבוהו מאד, אף אלו הקנאים.

מסע המושבות

אירגן את "מסע המושבות" שבו יצאו רבנים וביניהם תלמידו וממשיכו הרב יעקב משה חרל"פ, הרב יוסף חיים זוננפלד, ועוד רבנים, למסע בין המושבות כדי לחזק בהן את שמירת המצוות.

תקופת שוויץ ולונדון

בשנת תרע"ד הוזמן להשתתף בכנסיה הגדולה של אגודת ישראל באירופה, בצירוף לצורך בריאותי יצא מגבולות הארץ. הכנסייה בוטלה בשל פריצת מלחמת העולם הראשונה, והוא חנה בשוויץ, שם לפי עדות בנו, הרב צבי יהודה הכהן קוק, 'הם למדו את כל התורה פעמיים'. לאחר מכן הרב עבר לאנגליה שם היה רב קהילת "מחזיקי הדת" בלונדון.

השיבה ארצה והרבנות בירושלים וברבנות הראשית

כשהתאפשרה החזרה לארץ, שב לירושלים לכהן כרבה, וכן ייסד את הרבנות הראשית לישראל,,יחד עם הרב צבי פסח פראנק (לימים רבה של ירושלים), ושם התמנה הרב על פי הרבנים להיות הרב הראשי האשכנזי הראשון לארץ ישראל, יחד עם הרב הספרדי, הראשון לציון הרב יעקב מאיר.

יסוד ישיבת מרכז הרב

בירושלים, ייסד את "הישיבה המרכזית העולמית" שנקרה מאוחר יותר ישיבת מרכז הרב. הישיבה, ששכנה בשכונת גאולה, היוותה ישיבה לבני הישוב החדש, והיתה הישיבה האשכנזית הראשונה בה שפת הדיבור לא היתה יידיש אלא עברית, וכן מן היחידות שלמדו בהן תנ"ך ומחשבת ישראל. הרב קוק עמד בראשות הישיבה עד פטירתו, למעט תקופה קצרה בה כיהן תחתיו הרב אברהם אהרון בורשטיין, המכונה "הגאון מטאבירג".

פטירתו

מתלמידיו

יחס גדולי דורו כלפיו

החפץ חיים

הרב איסר זלמן מלצר

החזון איש

הרב צבי פסח פראנק

הרב זוננפלד

הרב שלמה זלמן אויערבאך

כתביו

ראה ערך מורחב: כתבי הראי"ה. השאיר אחריו כתבים רבים בהלכה, באגדה, בקבלה, באמונה ומחשבת ישראל, במוסר בדרוש, בתלמוד בפילוסופיה ועוד. כמו כן, השאיר אחריו אלפי אגרות בשלל נושאים בכתב יד. מיעוט כתביו יצאו לאור כבר בחייו, אולם מרביתם היו מסודרים בפסקאות בפנקסים שונים, ללא סדר כלשהו, ורובם נערכו לארח פטירתו על ידי בנו הרצי"ה (ומקצתם על ידי הרב הנזיר) לספרים מסודרים, על פי נושאים. כמו כן, ליקט הרצי"ה את תשובותיו ההלכתיות וערכם בארבעת ספרי השאלות ותשובות של הראי"ה: משפט כהן, עזרת כהן, אורח משפט ודעת כהן. אגרותיו סודרו לפי סדר כרונולוגי לארבעת כרכי אגרות הראי"ה. ישנם גם ספרים שיצאו ללא עריכה כלל, כדוגמת שמונה קבצים, ערפילי טוהר, חדריו ועוד. גם ההסכמות שהעניק לספרים שונים נאספו על ידי הרב בנימין זאב כהנא ויוחנן ישמח לקובץ "הסכמות הראיה". מספריו שיצאו לאור: אורות(בנושאים הקשורים לארץ ישראל, עם ישראל ותחיתו בארצו), אורות הקודש (עניינים בקבלה), אורות התשובה (בענייני תשובת הפרט ותשובת הכלל), אורות התורה (בענייני לימוד התורה), ערפילי טוהר(פנקסים שיצאו כמות שהם ללא עריכה-קובץ אחד מתוך שמונה קבצים), ראש מילין (בענייני האותיות,הנקודות, טעמי המקרא והתגים- טנת"א), עין אי"ה (פירוש על אגדות חז"ל במסכת ברכות ובמסכת שבת), אדר היקר (פרקים לדמותו של חותנו, האדר"ת), עולת ראיה(על סידור התפילה), מוסר אביך (בענייני מוסר ובנין הנפש), חבש פאר (בענייני תפילין), עץ הדר(על האתרוג- הפסול באתרוגים מורכבים ושבח אתרוגי ארץ ישראל), מצות ראי"ה (חיודשים הלכתיים בנושאי אורח חיים),שבת הארץ (על הלכות שמיטה ויובל לרמב"ם) ועוד.

תורתו

קישורים חיצוניים

לקריאה נוספת

  • שמחה רז, מלאכים כבני אדם הוצאת "קול מבשר" ירושלים.
  • הרב אליעזר מלמד, רביבים- גדולי ישראל ודמויות מופת בהוצאת מכון הר ברכה תש"ע.
  • אפרים יעיר, דמות וקומה- חמישים דמויות שכדאי להכירן הוצאת נשר תשמ"ט.
  • עמיחי כנרתי, אור שלמה על היחסים בין הרב קוק לרב אוירבך ועטרת צבי על היחסים בין הרב ובין הרב צבי פסח פראנק, בהוצאת מכון 'אור האורות' ירושלים.
  • הרב שאול ישראלי, דבר לדור, בהוצאת ארז, ירושלים תשס"ה.
  • בין שני כהנים גדולים על היחסים בינו ובין החפץ חיים.
  • זוהר עליון- קובץ הספדים על מרן הרב אברהם יצחק הכהן קוק בהוצאת ארגון אור האורות.
  • האיש נגד הזרם.
  • צבי קפלן, בשיפולי גלימתו.
  • הרב משה צבי נריה, מועדי הראי"ה, בשדה הראי"ה, טל ראי"ה, שיחות הראי"ה.
  • הרב צבי יהודה הכהן קוק, לשלושה באלול- נפש הראי"ה.
  • מסע המושבות.
  • כתלנו- הרב קוק ופרשת הכותל.
  • בנימין איש שלום, הרב קוק- בין רציונליזם ומיסטיקה'.