הרב יחיא אביץ'

מתוך ויקישיבה
גרסה מ־20:28, 5 במאי 2015 מאת שלום בן משה (שיחה | תרומות) (יצירת דף עם התוכן "הרב '''יחיא בן שלום אביץ'''' היה הרב הראשי וראב"ד ליהודי תימן. מגדולי רבני תימן בדורות ה...")
(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

הרב יחיא בן שלום אביץ' היה הרב הראשי וראב"ד ליהודי תימן. מגדולי רבני תימן בדורות האחרונים.

נולד בשנת ה'תרכ"ד 1864 בבירת תימן צנעא. למד אצל גדולי חכמי צנעא, תחילה אצל רבי אברהם קארה, אך רוב לימודו היה אצל רבי יחיא קאפח. מבין תלמידי הרב יחיא קאפח, הוא היה נחשב לגדול שבהם עד שנעשה לתלמיד-חבר לרבו.

אומן היה במלאכת הצורפות זהב וכסף, ממנה התפרנס. רבים מעשירי תימן וממשפחות השלטון היו מזמינים אצלו את תכשיטיהם, ומעמדו הכלכלי היה טוב.

עסק רבות בלימוד חכמת התכונה, אסטרונומיה ורפואה טבעית. רפואות ליולדות ולכאבי עיניים ומיחושי ראש וחולי מעיים ועוד היו מצויות אצלו לכל חולה חינם אין כסף.

גם מלך תימן האמאם יחיא חמיד א(ל)דין היה נעזר ברפואותיו, והרב אביץ' התיידד איתו ונעשה לאחד מיועציו הקרובים.

בשנת 1906 פתח בית מדרש לתלמידי חכמים בו היה מלמד תלמוד ורמב"ם. מעמיק גדול בלימודו והסברו קצר, תלמידיו היו חייבים להכין את הסוגיא לפני שבאים ללמוד אצלו, כיוון שהרב אביץ' לא נתן מקום לשאלות הנובעות מחוסר ידע. כך יצא שרבים מבעלי התורה בצנעא היו חפצים ללמוד דוקא אצלו. מלבד הש"ס והפוסקים היה בקי בכל ספרי המחשבה, ובפרט ספרי הרס"ג, ר' יהודה הלוי, רבנו בחיי והרמב"ם.

הוא דבק במלחמת רבו כנגד הקבלה וטען שספר הזוהר הוא ספר מזוייף הנוגד את אמונת הייחוד שקיבלנו ממשה רבינו. הוא חתם על אגרת רבו, בה השיב לרב אברהם יצחק הכהן קוק כי ספר הזוהר גדוש באמונות זרות.

מלך תימן קירב אותו אליו ומינה אותו כמנהל בית החרושת למטבעות, כך נכנסו ע"י הרב אביץ' עשרות משפחות יהודיות להתפרנס. ידידותו עם המלך גרמה לקנאה מצד אנשי הדת המוסלמים, והם חיפשו להעליל עליו עלילות שוא. אך הוא הצליח לצאת מהם כשידו על העליונה ומלך תימן תומך בו.

לאחר אסון "חאוזת אלנפאר" בשנת 1905 הוא נבחר להיות בין ארבעת הרבנים הדיינים המנהיגים את קהילת צנעא. איתו נבחרו הרב אהרון הכהן הרב יחיא קאפח והרב יחיא יצחק הלוי. לאחר פטירת הרב יחיא יצחק הלוי בשנת 1932, נבחר פה אחד הרב אביץ' לרב ראשי במקומו, כאשר הרבנים עמרם קורח וחיים משרקי עוזרים לו.

הרב אביץ' היה אהוב ומקובל על כולם, גם בזמן שהייתה קהילת צנעא חצויה לשתיים עקב המחלוקת הגדולה בין תומכי הקבלה ("העיקשים") לבין מתנגדי הקבלה ("הדרדעים"). הוא ניסה להשקיט את המריבות בקהילה ולבסס אותה על השלום, אולם קיצונים משני הצדדים הפריעו לו בדרכו.

בריאותו מיום אל יום התרופפה, ולאחר כשנתיים נפטר בשנת 1935. הרב יוסף קאפח כתב עליו כי הוא היה אחד מגדולי הרבנים שהכיר.

חיבר תשובות רבות בהלכה המצויות בידיים פרטיות, וכן חידושים וביאורים קצרים על משנה תורה להרמב"ם (עדיין בכתב יד).

על שמו של יחיה אביץ' נקרא רחוב בראש העין.

קישורים חיצוניים