הרב שמואל אויערבאך: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
'''הרב שמואל אויערבאך''' הוא ראש [[ישיבת מעלות התורה]] ב[[ירושלים]]. בנו הבכור של [[הרב שלמה זלמן אוירבך]] וחבר [[מועצת גדולי התורה]].
[[תמונה:
'''הרב שמואל אויערבאך''' הוא ראש [[ישיבת מעלות התורה]] ב[[ירושלים]]. בנו הבכור של [[הרב שלמה זלמן אוירבך]] וחבר [[מועצת גדולי התורה]] של תנועת "דגל התורה".
==תולדות חייו==
נולד בשכונת [[שערי חסד]] בירושלים. [[סנדק]]ו ב[[ברית מילה|ברית המילה]] היה [[הרב אברהם יצחק הכהן קוק]].
 
בצעירותו למד ב[[ישיבת עץ חיים]], וקיבל תורה מאביו. היה משמשו של [[הרב שמשון אהרן פולנסקי]] "הגאון מטעפליק". כמו כן עמד בקשר עם [[הרב יצחק זאב הלוי סולובייצ'יק]] והרב [[יעקב ישראל קנייבסקי]] (הסטייפלר). בשנותיו האחרונות של [[הרב אליעזר מנחם מן שך]], היה הרב אוירבך פוקד לעתים קרובות את ביתו ב[[בני ברק]].
בצעירותו כיהן כראש ישיבת [[חסידות אמשינוב|אמשינוב]] ("שם עולם"). לאחר מכן התמנה בידי הרב מרדכי אליפנט לכהן כראש [[ישיבת איתרי]] ב[[ירושלים]]. בהמשך עבר לתקופה קצרה ל[[ישיבת קול תורה]] כדי להחיות את ה"קיבוץ" שם, אך עזב עקב חילוקי דעות עם ראשי הישיבה האחרים. עמד גם בראש "[[כולל]] שם" של משפחת מוסאיוף ב[[שכונת הבוכרים]].
 
נחשב לבעל ידיעות מקיפות ב[[הלכה]] ובלמדנות ישיבתית. כמו כן עוסק רבות ב[[קבלה]].
 
נישא  לרחל, בת הרב פנחס אליעזר פקשר מירושלים.
===בראשות ישיבת מעלות התורה===
בשנת תשמ"ה הקים את [[ישיבת מעלות התורה]] בבית הכנסת הגר"א בשערי חסד. ישיבתו מתאפיינת בגילם הבוגר של תלמידיה, המצטרפים אליה בדרך כלל לאחר שנות לימוד בישיבות אחרות. בישיבה גם כולל ובו כמה עשרות אברכים. יד ימינו מזה שנים רבות הוא הרב יוסף פטרוף. 
 
מאז פטירת רעייתו מתגורר הרב אוירבך בצמוד לישיבה.
 
==הנהגה ציבורית==
הרב אוירבך מקורב ל[[הרב יוסף שלום אלישיב|רב יוסף שלום אלישיב]]. הוא מביע את דעתו בעניינים ציבוריים כלליים ופנים-חרדיים, ואינו נרתע לעמוד מול רבנים אחרים בתוך הציבור הליטאי, כגון בנושא [[הנח"ל החרדי]] שבו יצא נגד דעתו של [[הרב אהרן יהודה לייב שטיינמן]]. בוויכוח שנתגלע ב[[ישיבת פוניבז']] הוא הצטרף לרב אלישיב בתמיכתו ב[[הרבשמואל מרקוביץ'|רב שמואל מרקוביץ']].
==ספריו==
ספרו '''דרכי שמואל''' על [[מסכת אהלות]] עוסק בסוגיות קשות של דיני טומאה וטהרה. ספריו '''אהל רחל''' (הקרויים על שם אשתו המנוחה) מרכזים שיחות [[מוסר]] שנאמרו על ידו בהזדמנויות שונות ונכתבו על ידי תלמידו הרב יאיר ארלנגר.
 
==מתלמידיו==
* הרב יעקב אריה מיליקובסקי, ה[[אדמו"ר]] מאמשינוב
* הרב שלום יוסף גלבר, מחבר הספרים "נתיבות שלום" (על הלכות ריבית ועל הלכות שבת) ו"ארחות שבת".
* הרב יצחק מרדכי רובין, רב בשכונת [[הר נוף]] בירושלים, מחבר הספרים "מראה כהן" ו"ארחות שבת".
* הרב צבי שפיץ, אב"ד בירושלים.
* [[הרב יאשיהו פינטו]]


== קישורים חיצוניים ==
== קישורים חיצוניים ==
שורה 8: שורה 35:
[[קטגוריה:גדולי וחכמי ישראל]]
[[קטגוריה:גדולי וחכמי ישראל]]
[[קטגוריה:ראשי ישיבות]]
[[קטגוריה:ראשי ישיבות]]
[[קטגוריה: רבנים בימינו]]
[[קטגוריה: רבנים בימינו]]

גרסה מ־16:18, 26 ביוני 2011

[[תמונה: הרב שמואל אויערבאך הוא ראש ישיבת מעלות התורה בירושלים. בנו הבכור של הרב שלמה זלמן אוירבך וחבר מועצת גדולי התורה של תנועת "דגל התורה".

תולדות חייו

נולד בשכונת שערי חסד בירושלים. סנדקו בברית המילה היה הרב אברהם יצחק הכהן קוק.

בצעירותו למד בישיבת עץ חיים, וקיבל תורה מאביו. היה משמשו של הרב שמשון אהרן פולנסקי "הגאון מטעפליק". כמו כן עמד בקשר עם הרב יצחק זאב הלוי סולובייצ'יק והרב יעקב ישראל קנייבסקי (הסטייפלר). בשנותיו האחרונות של הרב אליעזר מנחם מן שך, היה הרב אוירבך פוקד לעתים קרובות את ביתו בבני ברק.

בצעירותו כיהן כראש ישיבת אמשינוב ("שם עולם"). לאחר מכן התמנה בידי הרב מרדכי אליפנט לכהן כראש ישיבת איתרי בירושלים. בהמשך עבר לתקופה קצרה לישיבת קול תורה כדי להחיות את ה"קיבוץ" שם, אך עזב עקב חילוקי דעות עם ראשי הישיבה האחרים. עמד גם בראש "כולל שם" של משפחת מוסאיוף בשכונת הבוכרים.

נחשב לבעל ידיעות מקיפות בהלכה ובלמדנות ישיבתית. כמו כן עוסק רבות בקבלה.

נישא לרחל, בת הרב פנחס אליעזר פקשר מירושלים.

בראשות ישיבת מעלות התורה

בשנת תשמ"ה הקים את ישיבת מעלות התורה בבית הכנסת הגר"א בשערי חסד. ישיבתו מתאפיינת בגילם הבוגר של תלמידיה, המצטרפים אליה בדרך כלל לאחר שנות לימוד בישיבות אחרות. בישיבה גם כולל ובו כמה עשרות אברכים. יד ימינו מזה שנים רבות הוא הרב יוסף פטרוף.

מאז פטירת רעייתו מתגורר הרב אוירבך בצמוד לישיבה.

הנהגה ציבורית

הרב אוירבך מקורב לרב יוסף שלום אלישיב. הוא מביע את דעתו בעניינים ציבוריים כלליים ופנים-חרדיים, ואינו נרתע לעמוד מול רבנים אחרים בתוך הציבור הליטאי, כגון בנושא הנח"ל החרדי שבו יצא נגד דעתו של הרב אהרן יהודה לייב שטיינמן. בוויכוח שנתגלע בישיבת פוניבז' הוא הצטרף לרב אלישיב בתמיכתו ברב שמואל מרקוביץ'.

ספריו

ספרו דרכי שמואל על מסכת אהלות עוסק בסוגיות קשות של דיני טומאה וטהרה. ספריו אהל רחל (הקרויים על שם אשתו המנוחה) מרכזים שיחות מוסר שנאמרו על ידו בהזדמנויות שונות ונכתבו על ידי תלמידו הרב יאיר ארלנגר.

מתלמידיו

  • הרב יעקב אריה מיליקובסקי, האדמו"ר מאמשינוב
  • הרב שלום יוסף גלבר, מחבר הספרים "נתיבות שלום" (על הלכות ריבית ועל הלכות שבת) ו"ארחות שבת".
  • הרב יצחק מרדכי רובין, רב בשכונת הר נוף בירושלים, מחבר הספרים "מראה כהן" ו"ארחות שבת".
  • הרב צבי שפיץ, אב"ד בירושלים.
  • הרב יאשיהו פינטו

קישורים חיצוניים

הספד על הרב יצחק זילבר