הר סיני: הבדלים בין גרסאות בדף

מתוך ויקישיבה
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
אין תקציר עריכה
שורה 72: שורה 72:


על כך נוכל לצטט את דברים אלא "תניא, ר' יוסי אומר: לא המקום מכבד את האדם אלא האדם מכבד את המקום, שכן מצינו בהר–סיני שכל זמן שהייתה שכינה שרויה עליו אמרה תורה 'גם הצאן והבקר
על כך נוכל לצטט את דברים אלא "תניא, ר' יוסי אומר: לא המקום מכבד את האדם אלא האדם מכבד את המקום, שכן מצינו בהר–סיני שכל זמן שהייתה שכינה שרויה עליו אמרה תורה 'גם הצאן והבקר
אל ירעו אל מול ההר ההוא' וכשנסתלקה שכינה ממנו אמרה תורה 'במשוך היובל המה יעלו בהר"  בבלי <ref>תענית כ"ב</ref> . להר–סיני אין קדושה עצמית, אין לו כל קדושה מצד עצמו. קדושתו היא חד פעמית - בשעת המעמד בלבד! לאחר מכן חוזר הר–סיני להיות הר ככל ההרים.
אל ירעו אל מול ההר ההוא' וכשנסתלקה שכינה ממנו אמרה תורה 'במשוך ה[[יובל]] המה יעלו בהר"  בבלי <ref>תענית כ"ב</ref> . להר–סיני אין קדושה עצמית, אין לו כל קדושה מצד עצמו. קדושתו היא חד פעמית - בשעת המעמד בלבד! לאחר מכן חוזר הר–סיני להיות הר ככל ההרים.


==תמונות מהר כרכום==
==תמונות מהר כרכום==

גרסה מ־15:36, 31 ביולי 2009

שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת: לא הייתה אפשרות לשמור את התמונה הממוזערת אל יעדה
ג'בל מוסה - ההר המרוחק ביותר - הגבוה שהרי סיני - 2,285 מטר, המזוהה ביותר עם הר סיני - ויקישתוף , צילם:Drozdp
שגיאה ביצירת תמונה ממוזערת: לא הייתה אפשרות לשמור את התמונה הממוזערת אל יעדה
הנוף הנשקף מהר סיני - ויקישיתוף , תרם:Magnus_Manske

הר סיני הוא מוקד ההתרחשות המרשימה של עם ישראל בצאתו ממצרים. בחודש השלישי לצאת ישראת ממצרים הם הגיעו למדבר סיני והמתינו למעמד הר סיני בו הם קבלו את לוחות הברית ובהן עשרת הדברות. היכן הוא הר סיני ?

יש"ע שלנו [1] מביא את הדעות מרכזיות על מיקומו האפשרי של ההר:

  • השיטה הדרומית. באזור ההר הגבוה של סיני שיטה זו נאמנת למסורת של ג'בל מוסא, המכונה הר משה או באחד ההרים הסמוכים לו.
  • השיטה הצפונית באזור ג'בל הילאל בחלקו הצפוני של חצי האי סיני.
  • אפשרות שלישית מזהה את הר סיני עם ג'בל סין במערב חצי האי.
  • דעה נוספת, מודרנית, הר-כרכום בנגב המרכזי.
  • עוד שיטה שפחות מוכרת בקרב האנשים- "ג'בל אל לוז" שנמצא בערב הסעודית.

הר סיני היה מוכר בימי אליהו הנביא המצווה ללכת אליו. ההר מכונה בספר מלכים "עַד הַר הָאֱלֹקִים חֹרֵב" [2]. בהר הוא נוכח לדעת כי לא באש ה' ולא ברעש ה' אלא אחריהם מגיעה הרוח המדברית העדינה בקול דממה דקה.

כיום מצויות בהר אבנים שבתוכם יש ציור של סנה, ואף אם ישברום יראו בכל שבר הציור הזה. וכנראה שאבנים אלו הן מהר סיני[3].

ג'בל אל לוז

ב-1978 נמצאו לראשונה על ידי החוקר רון וואייט במפרץ ים סוף, בצד המצרי בסיני ( מפרץ נואיבה) חלקי מרכבות,עצמות אדם ועצמות סוסים שלפי בדיקה היו שייכים לצבא פרעה שרדף אחרי עם ישראל וטבע בים. יותר מאוחר נמצאו עוד חלקי מרכבות גם בצד שמנגד - כלומר בצד של ערב הסעודית.. עובדות שמראות על מיקומו של הר סיני בערב הסעודית.

1. האתר שנקרא היום "הר סיני" שעליו עומדת כנסייה בחצי האי סיני, נבחר על ידי אשה אחת נוצריה, במאה הרביעית לערך, ולא נמצאו שם ראיות שמוכיחות שזהו הר סיני האמיתי.

2. כל הממצאים מראים שעם ישראל חצו את ים סוף מנואיבה לחוף שממול ששייך לערב הסעודית,

3. המקום בו מוזכר הר סיני (חורב) לראשונה בתורה הינו כאשר משה היה רועה את צאן יתרו במדיין (פירוט בהמשך).

4. בתורה כתוב שהר סיני נמצא במדיין, וערב הסעודית של היום מופיעה לאורך כל ההיסטוריה ובמפות עתיקות, כמדיין. ומעניין שעד היום איזור זה (של הר סיני) בערב הסעודית, נקרא "מדיין" (madian).

5. יוספוס פלאביוס ההסטוריון הידוע כתב שהר סיני היה הגבוה בהרי העיר מדין שנמצאת מחוץ לעיר א-ל באד. לאור העובדות הנ"ל, היה ברור לחוקר רון וואייט שהר סיני צריך להיות בערב הסעודית. אך היכן בדיוק בערב הסעודית?

רון קרא את הטקסט המקראי בנושא, וראה במפות תצלומי אוויר שישנו רכס הרים באיזור הצפון-מערבי של ערב הסעודית מול חוף נואיבה שמתאים לתיאור המקראי לרכס בו נמצא הר סיני.

"בְּעֵבֶר הַיַּרְדֵּן בְּאֶרֶץ מוֹאָב הוֹאִיל מֹשֶׁה בֵּאֵר אֶת הַתּוֹרָה הַזֹּאת לֵאמֹר. יְהוָה אֱלֹהֵינוּ דִּבֶּר אֵלֵינוּ בְּחֹרֵב לֵאמֹר רַב לָכֶם שֶׁבֶת בָּהָר הַזֶּה."דברים א, ה-ו

מהכתוב, רון הבין כי עם ישראל ישבו באזור מוקף רכס הרים, וברכס זה נמצא, ג'בל א-ל לוז (הר החוקים) שאצל המקומיים מוכר גם בשם "ג'בל מוסא" (ההר של משה), שלפי התחקיר שהוא עשה, הר זה מתאים בדיוק לתיאור המיקראי של הר סיני.

רון וחביריו טסו לערב הסעודית ובבוקר למחרת הם הגיעו לג'בל א-ל לוז מלווים בנהג ופועל. כשהם קצת טעו בדרך, הופיע בדואי מקומי, והם שאלו אותו, כיצד מגיעים להר ג'בל א-ל לוז,

והוא ענה : ההר של משה נמצא כאן ! מדהים לגלות שבמסורת המקומית, מזהים הר זה כהר סיני של משה רבנו.

יוספוס פלאביוס הידוע כתב שהר סיני היה הגבוה בהרי העיר מדין שנמצאת מחוץ לעיר א-ל באד. במפת האיזור, ג'בל א-ל לוז, נמצא בנקודה הגבוהה ביותר בצפון-מערבה של ערב-הסעודית, הר זה נמצא כפי שצויין, ברכס הרים שבו, מספר ואדיות וקניונים שבהם מקום נרחב מספיק בכדי להכיל מספר עצום של אנשים, עם הצאן והבקר וכל רכושם.

ועוד כשרעה משה את צאן יתרו אחר המדבר "ויבוא הר האלוקים חורבה" ובמעמד הסנה -"תעבדון את האלוקים על ההר הזה" משמע שזה אותו הר במעמד הסנה ובמעמד הר סיני- והרי ידוע לכולם שמדין זה בדרום ערב הסעודית, ומקום ההר גבל אל לוז מקום מדברי ונתוש. באתר "אילה"[4] פורסמה כתבה שמראה בבירור את כל הראיות והממצאים שגילה רון בהר שם. את מזבח העגל וציורים של פרות. ומצבות 12 השבטים, מזבח משה, בארות מערה על ראש ההר, ואפילו קברים רבים של חוטאי העגל, והדבר המפליא מכל שראש ההר שרוף ממש - האבנים ממש שחורות- כמו שכתוב: "והר סיני עשן כולו...כי ירד עליו ה' באש" גם בדרך להר גילה רון את אילים- ושם מצא 12 מעייינות והרבה עצי דקלים- שגם אם יש יותר מ70 כמובן שאחרי 3000 שנה יווספו ע"י הזרעים עוד כמה עצים. ליד ההר מצא גם את האבן שממנה יצאו מים ורואים שהיא חצויה לשניים ורואים שמיני סחף של מים. הבדואים במקום קוראים להר- "ההר של משה". ואחרי גילוים חשובים אלו סגרו הסעודים את שטח זה וגידרו אותו בגדר

הר כרכום

הר כרכום הוא אחד האתרים המענינים. הארכיאולוג עמנואל ענתי סבור כי ההר, בגובה 1,035 מטר מעל פני הים הוא הר-סיני. השערתו נתמכת במימצאים ייחודיים (ראו תמונות מטה) , אשר עשויים ליחס אותם עם אירועים המוזכרים במקרא . סביב ההר התגלו ציורי–סלע רבים, חרותות–סלע, עד היום למעלה מ– 40,000 במספר!, רובם הגדול חקיקות שונות, מרדפי–ציד, דמויות בעלי–חיים וכיו"ב. כמוהן ניתן למצוא בכל חצי האי סיני.

כמה מהן, נפוצות באזור הר כרכום, והן מעניינות בהקשר לעניננו:

  • "עשר הדברות" - חרותת של עשר משבצות, שתי העליונות קשתיות.
  • "המטה והנחש" - חרותת של מטה ולידן נחש.
  • "נחש שרף ועקרב" - חרותת של נחשים, עקרבים ודמות גדולה משונה, אולי שרף.
  • "אדם בתפילה" - חרותות רבות של אדם נושא ידיו כלפי מעלה, אולי מתפלל.

סמוך לראש ההר, בגובה של למעלה מ– 840 מ' מעל פני הים, קיימת בהר מערה קטנטנה. אפשר לכנות אותה "נקרה". והרי הכתוב אומר: "ויַֹּאמֶר ה' הִנֵּה מָקוֹם אִתִּי וְנִצַּבְתָּ עַל–הַצּוּר. וְהָיהָ בַּעֲבֹר כְּבֹדִי וְשַׂמְתִּיךָ בְּנִקְרַת הַצּוּר וְשַׂכֹּתִי כַפִּי עָלֶיךָ עַד–עָבְרִי" [5]. אותה נקרה מוזכרת גם על-ידי אליהו הנביא.

ההר נמצא בנגב המרכזי, ליד הגבול עם מצרים, באזור-אש של צ.ה.ל. הכניסה אליו אסורה.

אקטואליות ההר

על כך נוכל לצטט את דברים אלא "תניא, ר' יוסי אומר: לא המקום מכבד את האדם אלא האדם מכבד את המקום, שכן מצינו בהר–סיני שכל זמן שהייתה שכינה שרויה עליו אמרה תורה 'גם הצאן והבקר אל ירעו אל מול ההר ההוא' וכשנסתלקה שכינה ממנו אמרה תורה 'במשוך היובל המה יעלו בהר" בבלי [6] . להר–סיני אין קדושה עצמית, אין לו כל קדושה מצד עצמו. קדושתו היא חד פעמית - בשעת המעמד בלבד! לאחר מכן חוזר הר–סיני להיות הר ככל ההרים.

תמונות מהר כרכום

ציורים שנמצאו חרוטים על סלעים

המקור:ויקישיתוף, צילם:משוש3


הערות שוליים

  1. הדברים נכתבים לעילוי נשמת סבא משה ליכטנשטיין ז"ל שהלך השבוע לעולמו בן 78 . אוד מוצל מאש מהגולה הדוויה שזכה לראות בנים נכדים ונינים בארץ הקודש. סייע בכתיבת המאמר: ז'אבו ארליך
  2. א' י"ט, ח'
  3. ראה על זה במחזור "איש מצליח" לחג השבועות, בחלק מהמהדורות
  4. כתובת הכתבה-http://www.ayalla.net/modules.php?name=News&file=article&sid=72
  5. שמות ל"ג,כ"א–כ"ב
  6. תענית כ"ב